Siemens Celebration bovenste sproeiarm draait niet

Greet

  • #1
Siemens Celebration SE24A292EU/35

Mijn Siemens vaatwasser wast helemaal niet meer goed schoon. Ik denk dat de bovenste sproeiarm niet draait (hij staat steeds in dezelfde positie als ik de deur tijdens een programma open). De onderste zie ik wel nadraaien. Heb al twee keer de sodamethode toegepast, maar het euvel is niet verholpen. Er komt wel water uit de kraan, het zeefje van het waterslot heb ik gereinigd (zaten twee kleine stukjes in) en ook de sproeiarmen en zeven. Als ik de machine zonder bovenste sproeiarm aanzet met een bak eronder, dan komt daar wel water in. Verder lijkt alles het goed te doen, alleen lijkt het of bij het water innemen in het begin dat nogal hortend verloopt (dus niet één stroom, maar steeds oeps-oeps-oeps-oeps enz.), maar ik weet niet of dit zo hoort.

Hij waste al vaker niet goed schoon, maar soms weer wel. Ook was vaak het blokje niet opgelost. Ik meende dit opgelost te hebben door de machine gelijk te starten na toevoegen van het blokje.

Is er misschien onvoldoende waterdruk om de bovenste sproeiarm te laten draaien? Ik las ergens dat er afsluitrubbers horen te zitten in de watertoevoer van de achterwand naar de sproeiarmen toe. Is dat ook bij dit type? Hoe zien ze eruit en waar moeten ze zitten want ik zie/voel ze niet.

Weet iemand wat dit zou kunnen zijn en hoe ik dit zou kunnen oplossen?
 

Storingsmonteur

  • #2
Het schokkende water nemen betekend dat er een verstopping zit in het inlaathuis of de kuipslang. Het valt mij wel op dat mensen altijd wonderen verwachten van de soda-methode. Door en flinke verstopping in de kuipslang komt de soda namelijk niet goed op de plaats waar het nodig is. Handmatig reinigen werkt dan beter.
Dan het probleem van de sproeiarm. Overtuig je eerst dat er geen vervuiling in de sproeiarm zit. Er zit maar 1 gaatje aan het eind die er voor zorgt dat deze ronddraait. Tijdens het wasprogramma zal de besturing om beurten 1 minuut boven wassen en dan 1 minuut onder wassen. Door goed te luisteren kun je dit ook horen.
(als het werkt tenminste).
Nu kan of de besturing of de waterwisselmotor defect zijn.
 

Greet

  • #3
Alvast bedankt voor uw reactie! Nu wil ik er mee aan de slag maar ik weet niet waar al die onderdelen zitten. Kan ik misschien ergens een soort 'bouwtekening' vinden of kunt u uitleggen waar het zit en hoe ik erbij kom?

Groeten,
Greet
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Bij Siemens staan de onderdelen tekeningen van uw machine, als u met de cursor aan de onderkant van de tekening staat komt er een balkje te voorschijn waar u verder kunt bladeren naar volgende pagina's.
 

Greet

  • #5
Dat is handig! Alleen lukt het me niet om verder te bladeren in de bouwtekening. Ik kan wel bladeren in de onderdelenlijst, maar dan blijft steeds dezelfde tekening (van het bedieningspaneel) staan. Doe ik iets fout?
 

Greet

  • #6
Ik kan nu wel bladeren in de tekening: ik moest niet ónder de tekening klikken maar bóven de tekening op de paginanummers klikken. Nu nog even zoeken naar de onderdelen.....
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik ben niet volledig genoeg geweest, onderin de tekening zijn de nummers van de onderdelen en de prijzen hiervan te zien.
Bovenaan inderdaad de volgende bladzijde met de tekeningen.
Excuses hiervoor.
 

Greet

  • #8
Het lukt me niet om bij de slang (de kuipslang denk ik; op de tekening van Siemens heeft hij nr. 298556) onder aan de voorkant te komen (ik dacht dan hoef ik niet de hele vaatwasser eruit te halen, dus eerst dat maar proberen). Ik heb de witte 'plint' (298574) eraf gehaald, maar nu zit daarachter een gegalvaniseerde ijzeren plaat. De schroefjes eruit geschroefd en eruit proberen te tillen, maar er zit een soort wit plastic kaart aan vast met allemaal draadjes waarvan een deel naar de deur gaat. Ik krijg die 'kaart' niet af zonder deze te mollen ben ik bang. Bovendien zie ik deze en de ijzeren plaat niet op de tekening staan. Hoe moet ik nu verder om bij de slang te komen? Die er overigens wel vies bruin uitziet....
 

Greet

  • #9
Ik zie net dat de ijzeren plaat waarschijnlijk nr. 298611 (rail) is, maar dat helpt me nog niet verder? Weet iemand hoe ik verder moet? (zie vorige bericht)
 

Greet

  • #10
Intussen is het zaterdag en vandaag na lang kijken en proberen is het uiteindelijk gelukt om de voorkant en zijkant te demonteren. Daarna kuipslang schoongemaakt (zat inderdaad half vol met bruine drap) en de zeer verstopte linkerbovenhoek van het labyrint en de niveauregeling en inlaathuis (die dingen die rechtsonder het labyrint zitten). Morgen alles weer in elkaar zetten en hopen dat hij het weer doet! Hopelijk doet ook de bovenste sproeiarm het dan weer.....

Oh ja, via een ander forumbericht over vaatwasserproblemen de duitse site https://forum.teamhack.de/filebase/download/26 gevonden met heel verhelderende instructies (met foto's) om dit alles uit te voeren.
 

Mark_1975

  • #11
Hallo,

En dat gaat werken. Ik heb vandaag onze vaatwasser uit elkaar gehaald.
Ook hier was het labyrint en het kleppen systeem rechtsonder erg vervuild.
Na het schoonmaken met bleekwater was het labyrint weer als nieuw!
Ook de andere delen zien er weer netjes uit.

De vaatwasser wast weer perfect, ik had bijna weer een afwasborstel gekocht :cry:


Met dank aan dit forum!!!! :!: :!:

Groetejes,

Mark
 

Greet

  • #12
Oh jee, heb ik nu het labyrint gemold bij het schoonmaken? Er zit een scheurtje in het afdekplastic aan de achterkant in de linkerbovenhoek doordat ik er een paar klappen tegen gaf om de laatste brokjes kalkprut los te krijgen naast het zwarte palletje. Er liep toen water uit dit scheurtje. Met ducttape dichtgeplakt, maar als ik de kanalen weer wil vullen/schoonmaken met water worden ze niet meer goed gevuld doordat er ook water loopt naar de achterkant. Voordat ik het labyrint ging schoonmaken zat er ook al water (?) achter het plasticfolie aan de achterkant: hoort dit eigenlijk zo of was het al mis???

Wat nu te doen? Is het te repareren of moet ik nu een nieuw labyrint kopen?

Ik zal hierover ook een nieuw onderwerp maken; lijkt me handiger: zie onderwerp "Labyrint kapot door schoonmaken: scheurtje in achterkant" van 15 aug.
 

Greet

  • #13
Hoera :D
Nu een week later doet onze vaatwasser het weer en hij wast weer superschoon! Ik heb de kuipslang (onder aan de voorkant) schoongemaakt waar veel vuil in zat en bij de webshop van
Siemens een nieuw labyrint/warmtewisselaar gekocht (wel duur, bijna €130,-) en alles weer in elkaar gezet. Alle problemen zijn nu opgelost: het niet schoon wassen, de bovenste sproeiarm draait weer en het 'schokkend' waterhalen en 'slaan' van de waterleiding hierbij is verdwenen.

Bedankt voor alle hulp en informatie!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu