Septic tank (zonder schot) houden of afsluiten ?

Leandres

  • #1
Sinds maart 2005 ben ik eigenaar van mijn huidige woning. Tijdens de koop is uiteraard ter sprake gekomen het al dan niet aanwezig zijn van een septic tank. De makelaar vertelde dat deze wel aanwezig was maar al tijden niet meer in werking, deze zou kort gesloten zijn op het gemeente riool.

Daar ik geen reden heb te twijfelen aan de makelaar gingen wij daar dus vanuit.

Afgelopen zondag begon de ellende, water bleef staan in de toilet en bezonk heel langzaam. Maandags riooldienst er bij gehad, deze zijn met een veer aan de gang geweest, dit mocht niet baten. Uiteindelijk de tuin open gegraven en klep van de septic tank gelicht: kats vol :!:

Op dat moment was ik vrij chagrijnig :P

Enfin. De bedoeling was/is de septic tank alsnog buiten te sluiten, maar we kwamen er tijdens het leeg pompen achter dat er voor de septic tank een verzamelput zit, waar mijn overstort van de septic tank op uit komt samen met nog 2 'onbekende' gresbuizen van respectivelijk links en rechts van de put. Ik heb een donkerbruin (hehe :mrgreen:) vermoeden waar die van zijn...

Ik kan dus waarschijnlijk mijn septic tank niet buiten sluiten, omdat die verzamelput in werking moet blijven als ook de buren hun overstort er op uit komt. Graag jullie mening hierover.

Ik sluit ook even een plaatje bij van mijn septic tank. Het is een vrij simpele betonnen put met 2 T-buizen maar echter zonder schot! Klaarblijkelijk heeft deze tank prima gewerkt de afgelopen 5 jaren.

Wat raden jullie aan, de tank blijven gebruiken of niet ?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Gewoon blijven gebruiken en ieder jaar schoon maken als het nodig is
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
K zou de makelaar er ook op aanspreken, mooi voorbeeld van verkeerde voorlichting.
Neus eens rond op de fora die over dit soort problemen gaan.
 

Leandres

  • #4
Uiteraard zal ik de makelaar op de hoogte stellen van dit vervelende ongemak.

Wanneer ik besluit de septic tank in werking te houden, is het raadzaam hierin wat slachtafval te dumpen en/of een dode kip?

Ik heb de septic tank leeg laten halen, deze is dus echt schoon leeg, er zit geen vaste materie etc. meer in. Het is nu gewoon een betonnen bak, kan dit de werking nog beïnvloeden ?
 

Tiho

  • #5
Beter had geweest om hem niet helemaal te legen, de bacteriën die nodig zijn voor het zogeheten verteringsproces zijn nu ook verdwenen.

Heb je het zelf gedaan of door een speciaal bedrijf laten doen?
 

Leandres

  • #6
De intentie was om de hele tank niet meer te gebruiken. Dus het toilet kort te sluiten op het gemeente riool.

Ik wist toen nog niet van het bestaan van die verzamelput. Ik heb hem dus leeg gehaald en schoon gespoten met een hogedruk reiniger.

Inderdaad, alles is er uit.
 

Tiho

  • #7
Als ik jou was, dan zou ik eerst eens bij de buren aankloppen om te horen of zij daadwerkelijk nog wel aangesloten zijn. En als dat zo is of ze dat dan ook willen blijven.

Ik neem ook aan dat ze je wel bezig hebben gezien, hebben ze niks gezegt?
 

Leandres

  • #8
De ene buren zeggen dat ze al jaren geleden kortgesloten zijn op het riool. De andere buren heb ik er niet over gehoord. Met liefde vul ik de andere uitkomende gresbuizen met pur-schuim :mrgreen:
 

Tiho

  • #9
Klinkt heel gezellig leandres, maar de helft hoort er dus al niet bij. En de andere kant zal toch echt uitsluitsel moeten geven in dit geval.
 

Leandres

  • #10
Volgens mij is het zo dat bij ons in de straat iedereen zijn eigen aansluiting op het riool heeft.

Dus kan het alleen maar regenwater afvoer zijn, dat ga ik morgen even uitzoeken. De overige 2 gresbuizen zijn ook behoorlijk kleiner in diameter als de uitloop van mijn septic tank
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #11
In ieder geval tijdens het gebruik van de septic put geen agressieve reiningsmiddelen gebruiken en geen grijs toiletpapier.
En ook geen doekjes en ander niet verteerbare rommel doorspoelen.
Als je het zo doet kan het jaren lang goed gaan.
 

Leandres

  • #12
Daar heb je gelijk in. Wij hebben er sowieso 5 jaar probleemloos gebruik van gemaakt: inclusief agressieve schoonmaak middelen, aangezien we er vanuit gingen dat we geen gebruik maakten van een septic tank.
 

Tiho

  • #13
Mijn buurman heeft mij er ook ooit van overtuigt dat we een gezamenlijke afvoer naar het hoofdriool hadden wegens ooit samen een septic tank.

Was ook niet zo :wink:
 

Leandres

  • #14
Misschien weten de specialisten hoe dat normaliter werkt ??

(gedeelde verzamelputten)
 

KRG

  • #15
Je kunt de septic tank eenvoudig kortsluiten door de ingaande pijp met de uitgaande pijp te verbinden. Zorg dat het geheel op afloop blijft. ga nadien de septic tank gewoon vullen met zand als ballast.

Maak voor de zekerheid een inspectiepunt ergens. Met een staand epijp met schroefdop naar boven en een tegel op dit punt ter kenmerk.

Ik heb dit jaren geleden zo laten doen. Het werkt nog steeds en het scheelt een heleboel sloopwerk en andere sores van overloop put verwijderen en zo.
 

Leandres

  • #16
KRG: Dat e.e.a. eenvoudig door te sluiten is ben ik mij van bewust, dat is ook absoluut het probleem niet.

Het probleem is, wat te doen met de verzamelput. Hier komen meer dan 1 buizen op uit en wordt een aardig kunstwerk dat kort te sluiten.

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Dat ziet er niet zo mooi uit.
Het beste is alle leidingen controleren of ze nog aangesloten zijn en die niet meer gebruikt worden (gedeeltelijk) weg te halen.
Een andere optie is een fatsoenlijke verzamelput te metselen, dit ziet er niet uit en gaat problemen opleveren.
 

Leandres

  • #18
Ik heb gekozen de septic tank weer te gaan gebruiken. Deze is zeker 15 jaar in dienst geweest voordat ik hem afgelopen donderdag heb laten legen.

De goedkoopste oplossing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu