Sensor aansluiten op 3 spots

Jordi23

  • #1
Beste klussers!

Ik zit met een probleempje, waar ik niet uit kom. Ik heb een bewegingssensor gekocht op conrad. En ik heb spotjes gekocht bij de Praxis.

Nu lukt het mij maar niet om dit geheel aan de praat te krijgen. Hier de situatie:

De spots zijn aan elkaar gekoppelt met aan het einde een stekker. Ik heb hier een stuk draad tussenuitgehaald om hiertussen de sensor aan te sluiten. Maar de spotjes set heeft alleen de kleuren: Blauw en Bruin.

Echter heeft de bewegingssensor 3 ingangen. Er staat L, N, A.

Als ik bruin op bruin doe en blauw op blauw, dan zijn de spotjes gewoon aan, zonder dat de sensor hier invloed op heeft. Maar de A ingang op de sensor die blijft leeg, want daar kan ik geen kabel in stoppen omdat er uit mijn spots maar 2 kleuren komen, namelijk de blauwe en bruine.

Hoe kan ik er voor zorgen dat de 2 kleuren van de spots, zo door mijn sensor lopen dat deze zijn werking kan doen. Ik hoop, dat het duidelijk is. Ik vind het heel moeilijk uit te leggen met typen.

Mochten er vragen zijn, stel ze gerust! Geef ik gelijk meer uitleg. Dan kan ik hopelijk door jullie hulp weer verder met het klussen!

Groetjes Jordi
 

ThijsvanderEnde

  • #2
Kan je even een heldere uitleg geven over welke draad je op welke letter aansluit.

MVG,

Thijs
 

Jordi23

  • #3
Beste Thijs,

Ik doe het volgende:

De blauwe kabel uit de stekker stop ik in N
De blauwe kabel naar de lamp toe stop ik in dezelfde N

De bruine kabel uit de stekker stop ik in L
De bruine kabel naar de lamp toe stop ik in dezelfde L

Dan blijft er één gaatje leeg in de sensor, namelijk A. Maar naar mijn spots lopen geen andere kabels van bruin en blauw.

Ik hoop dat het duidelijk is! Ik zal proberen een foto te maken.

Groetjes Jordi
 

Jordi23

  • #4


De witte kabel is de stekkerkabel. De zwarte kabel loopt naar de lampjes.
 

Confidence

  • #5
De blauwe draden aan elkaar onder de nul aansluiting.

De bruine die van de voeding komt op de aansluiting met pijltje naar binnen (L).

De bruine die van de lampen komt op de aansluiting met pijltje naar buiten(A)
 

ThijsvanderEnde

  • #6
Precies wat Confidence zegt en ik zie dat er op de sensor ook iets van een aansluitschema staat dus het moet wel lukken zo denk ik :P en anders moet je het maar zeggen als het niet duidelijk is

suc6 nog
 

Jordi23

  • #7
Hoi Confidence en Thijs,

Ik heb gedaan wat jullie vertelde, maar helaas geen verandering in de werking. Ze gaan niet aan. Ik heb weer een foto, kunnen jullie zien of dit juist is zo hoe ik het gedaan heb?

Wit is de stekker kabel, zwart is de lampen kabel.

Alvast heel erg bedankt weer voor de hulp!

Gr. Jordi

 

Atmoz

  • #8
Zou moeten werken.
Er zijn nog 2 zaken die oorzaak van het falen zouden kunnen zijn: Heb je de draden voldoende afgeïsoleerd, ik bedoel zitten de schoefjes niet op de isolatie?
En ten 2-de: er zijn ook bewegingsmelders met lichtsensor, die gaan pas aan als de ingestelde lichtsterkte wordt onderschreden. Hoor je de sensor niet klikken als je beweegt in zijn werkingsgebied? Welk type sensor gebruik je precies?
 

Jordi23

  • #9
Beste, beste, beste mensen,

Het werkt! Wat nu het probleem was.. ik had de sensor NA de transformator gezet en daar heb je nog maar zo weinig volt, dat de sensor het niet doet. Het werkt nu als een kogel. Ik hoop voor mensen in de toekomst een oplossing als ze dit lezen.

Ik wil jullie heel erg bedanken, want de manier waarop ik de kabels erin heb gedaan, kon ik niet zonder jullie.

Ik wil jullie een mooi weekend toewensen met het idee dat jullie iemand erg blij gemaakt hebben!!

Groetjes Jordi
 

Atmoz

  • #10
Hee Jordi, had je ons mooi te pakken! Daar kunnen we niet tegenop. Goed dat je het zelf gevonden hebt.
Toch heb ik nog een paar opmerkingen/vragen:

De aansluitklemmen van de sensor lijken op de foto's erg groot en het lijkt er op dat je geen adereindhulzen gebruikt hebt. Deze zijn toch wel sterk aan te bevelen.

Hoeveel Watt zijn de lampjes, ik begrijp dat ze 12 Volt zijn. Stel dat ze 50 Watt hebben, dan is de stroom die gaat lopen wel erg hoog. Dit heeft te maken met de aderdoorsnede van de verbindingen naar de lampjes, daar weten we nog niets over. Of heeft elk lampje een eigen aansluiting op de transformator?
 

Jordi23

  • #11
Hoi Atmoz,

Bedankt voor je nazorg over de veiligheid. Ik heb gekeken en er staat bij de lampjes: 12V - 3x 20 W.

De adereindhulzen, zaten alleen op de kabels die bij de doos kwamen.

Ik moet er wel bij zeggen, de lampjes zijn verwerking is een zweefkast boven mijn trap en ik heb de sensor ingesteld op 7 sec. Ze staan dus nooit langer aan dan dit en kunnen naar mijn idee ook niet zo heet worden. Ze staan dus nooit lang aan waardoor de hitte niet op kan bouwen.

Of klopt dit niet wat ik zeg?

Ik hoor het graag!

Groetjes Jordi
 

Atmoz

  • #12
Je zegt:

De adereindhulzen, zaten alleen op de kabels die bij de doos kwamen.

dit verlost je er niet van om daar waar adereindhulzen horen te zitten die aan te brengen.

Wat de warmte betreft zal dat wel meevallen, als je van af de achterkant van de lampjes een vrije ruimte hebt van pakweg 20 cm kan er niet veel gebeuren. De tijd van 7 seconden zegt niet zoveel, er kan zich altijd een fout voordoen waardoor de lampjes blijven branden, en daar moet je rekening mee houden.
 

Jordi23

  • #13
Ik heb de adereindhulzen wel laten zitten op de bijbehoren kabels. Ik heb er alleen een verlengsnoer tussen gezet, waar deze niet opzitten. Ik ga vandaag naar de bouwmarkt, dus ga ik ze gelijk halen. En dan kan ik de zweefkast dichtmaken. Ik had hem nog open gehouden in afwachting van je reactie.

De hoogte boven de spots is 30CM dus dat zal genoeg zijn gelukkig.

Ik wil je erg bedanken voor je hulp, met daarbij dat ik hoop dat iemand anders in de toekomst ook geholpen is met jullie antwoord!

Groetjes Jordi
 

Plukklus1

  • #14
Bij deze bedankt Jordi voor het stellen van deze vraag !

Mijn ervaring...ook een bewegingsmelder gekocht bij dit bedrijf voor aansluiten tl-balk+gewone lamp in de garage. Bij mij betreft het een opbouw bewegingsmelder. Bij de opbouw bewegings melder zat geen NL handleiding en bij de andere typen die wel een versie in NL leverden kwam ik er ook niet uit als elektra leek die toch best handig is.
Mijn melder had ook drie aansluitingen zoals in de tweede foto. Hoe dus de zwarte en blauwe draad uit het plafond aansluiten op de twee draden naar de lamp??

-Maak draden los aan je plafond tussen lamp en stroomdraden uit plafond.
-Pak twee losse 2 aderige draden in de juiste lengte om bijv. de ir sensor op een meter van de lamp te monteren aan het plafond.
-Monteer de twee draden in de ir sensor zoals in foto 2 van Jordi en let op de lettertjes bij de aansluitingen in de ir sensor + welke de stroom levert en welke draad naar de lamp gaat.
-Sluit dan de draden aan op de plafond + lampdraden. (Beste met lasklem & adereind natuurlijk al heb ik heel stout kroonsteentjes gebruikt)

Hartelijk dank voor deze vraag, ik had er anders niet uitgekomen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu