Schuurtje opknappen - hangt naar voren

Eenkhoorn

  • #1
Dag allen,

Onlangs verhuisd en het schuurtje is toe aan een opknapbeurt. Eén zijde is erg rot en slecht, deze doet ook constructief niets meer. Hier zetten we nieuw hout tegenaan, net als de windveren. Daarna mooi opnieuw in de verf.

Nu is het zo dat het schuurtje naar voren hangt, uit het lood. Waarschijnlijk door het model van het huisje en het gewicht van het dak, wil het geheel als het ware naar voren rollen. Vast en zeker mede doordat de stevigheid eruit is door die rotte wand. Als het schuurtje geen overstekend dakje had, maar onder alle vier de uithoeken een paal was 'ie vast minder gaan hangen.

We gaan 'm opknappen en willen meteen kijken in hoeverre we het geheel wat rechter kunnen krijgen. Het probleem zit hem niet in de fundering.

Ik dacht eraan om de schuur tijdelijk, onder de overstekende kap, te ondersteunen en wat omhoog te liften met een stempel. Subtiel, het moet niet van de fundering komen. Dan de nieuwe zijwand erin en mogelijk binnen extra versteviging. Bijvoorbeeld aan beide zijkanten een trekkende dwarsbalk van de bovenkant aan de voorkant naar onderin aan de achterkant.

Handig?

Of, zou ik toch hoe dan ook moeten gaan voor twee extra palen aan de voorkant onder de kap? Wellicht het meest effectief maar esthetisch gezien niet de eerste keuze.

Al met al; ideeën zijn meer dan welkom. Wat zouden jullie doen? Bedankt!

20210414_111459.jpg 20210414_111649.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Hoe is het dak en met name het overstek gemaakt?
Golfplaat, al dan niet asbesthoudend?
Dakbeschot, sporen?
 

Eenkhoorn

  • #3
Klopt, golfplaat. Asbesthoudend weet ik niet. Al eens gezocht naar codes, heb begrepen dat je het daar aan zou kunnen zien, maar kom er niet uit. Plaats ook wel even een foto.

Daarnaast foto's van de constructie.

20210414_120414.jpg 20210414_120211.jpg 20210414_120146.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Pak je duimstok, klap deze open met het scharnier naar boven, dus /\. Druk er boven op, wat gebeurt er dan, de benen gaan uit elkaar tot ze plat liggen. Dat gebeurt er ook met je schuurtje. In de spanten zit geen verbinding tussen het onderste punt van de benen.
Dak eraf, slechte wand eruit, overige wanden te lood stellen. Of het hele hokje plat duwen. Zware nokgording erin en dan een nieuw dak erop wat in één keer kan overspannen, bijvoorbeeld een sandwichpaneel.
 
  • Like
Waarderingen: Eenkhoorn

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
ik zou de dakplaten afvoeren.
daarna het hele schuurtje uit elkaar halen en zoveel mogelijk hergebruiken om een nieuwe op te bouwen.

voordeel is dat je de delen dan kunt schuren en rondom in de verf kan zetten
 
  • Like
Waarderingen: Eenkhoorn

Eenkhoorn

  • #6
Bedankt jongens!
Rola, is er een reden dat je specifiek kiest voor nieuwe dakbedekking wat in één keer kan overspannen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Dan hoeft er alleen een nokgording in
 
  • Like
Waarderingen: Eenkhoorn

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu