Schuurmachines en schuurpapier [verf]

Red

  • #1
Ik heb diverse schuurmachines: een delta, een vlak en een (lompe) excenter schuurmachine. Die laatste is de absolute koning, maar helaas niet zo geschikt voor kozijnwerk.

De vlakschuurmachine [van een goed japans merk met een klem systeem] die je het liefst gebruikt zodra het qua oppervlak kan, presteerd beroerd zodra je op verf aan de gang gaat. Binnen de kortste keren is het schuurpapier bot, kapot of vol gelopen. De delta en excenter hebben een klitte systeem voor de schuurvellen en de vlakschuurmachine niet, dus het papier van deze beide machines is sowieso iets steviger en gaat langer mee.

Nu vraag ik me af welk soort schuurmachine met welk papier, gebruikt een echte schilder voor het machinaal schuren van laklagen, of doet hij het allemaal met de hand?

Gewoon opschuren doe ik het lieftst met de hand, maar ik heb een flinke renovatie achter de rug en op sommige plaatsen moet je gewoon flink schuren om alles weer strak te krijgen.

bdv

ps.
Ik heb getwijfeld of ik dit onder gereedschappen zou zetten, maar ik hoor graag de mening van de schilder.
 

Fiesiekus

  • #2
Mijn ervaring is dat er veel kwaliteitsverschil in schuurpapier bestaat. Sommige soorten (goedkope) lopen vol en zijn niet meer goed te krijgen. De goede kan je schoonblazen of met een stoffer vegen. Maar als het schuurwerk vies, vet of vochtig is, loopt alle schuurpapier vol&vast.
 

Red

  • #3
Het vollopen van schuurpapier kan je deels voorkomen met een goede stofafzuiging. Indien het stof niet weg kan wordt het papier en oppervlak warm en gaat het verfstof plakken.

Maar ik heb diverse merken papier geprobeerd [uit de bouwmarkten] maar veel soeps is het niet, het is dun en de korrels worden snel bot.

Goed schuurpapier, van de bekende machine fabrikanten, speciaal voor verf, is bijna niet aan te komen.
 

Fiesiekus

  • #4
Nou, bij goede verfzaken zo van de rol. Per meter af te scheuren. Knoerhard.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
De gouden regel; eerst ontvetten dan schuren, scheelt veel schuurpapier en verft beter.
 

Coko

  • #6
Aller eerst ontvetten.
Een goede kwaliteit schuurpapier en stofafzuiging is een must.
Ik heb mijn trap voorzien van menige verflaag en lijmresten in slechts anderhalf uur volledig kaal geschuurd met behulp van 4 of 5 vellen P60 papier en een excentreer machine (zo'n zwarte met groene accenten , is ook zeer geschikt voor kozijnen).
De hoeken met een delta schuurmachine uiteraard met stofafzuiging.

Mijn schuurpapier haal ik bij een machinehandel waar je ook als particulier terecht kan. Hier verkopen ze papier van de fabrikant die het papier voor de fabrikant van mijn schuurmachine maakt , maar dan zonder de de merk naam erop geprint. Stukken goedkoper en dezelfde kwaliteit.
 

Red

  • #7
Schuurpapier aan de rol van de verfhandel is inderdaad veel beter, maar in mijn geval net te breed en wanneer je met zon perforator de gaatjes er in prikt scheurt het soms kapot.

De excenters zijn echte schuur kampioenen, maar mijn groene duitse machine van 400W is wel wat lomp voor kozijnwerk, maar inderdaad P60 er onder en je schuurt er zo een paar vervlagen vanaf en je krijgt er ruw hout glad mee.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
Dat lijkt maar zo: onder de microscoop lijkt het houtoppervlak na P 60 dus op een gekapt bos.

U dient na P 60 met P150 /120 na te schuren.
 

Red

  • #9
Maar gebruikt de prof.schilder wel een schuurmachine? (voor kozijnen) en zoja wat voor een type: een standaard vlakschuurmachine, een excenter of een zeer goede excenter met baan rotatie of gewoon lekker met de hand. De meeste excenters inclusief de mijne zijn redelijk fors en lenen zich niet echt om daar een kozijn mee op te schuren.

Vlakschuurmachines zijn er met een schuuruitslag van ca 1.5..5mm, de meesten zitten rond de 2 mm. Grondverf schuur je er zeer mooi glad mee, maar bij echte lak gaat het zo vlot niet meer en heb ik af en toe het idee dat ik het net zo snel met de hand doe. Tussen de laklagen schuren doe ik niet machinaal, de kans dat je er ergens er teveel vanaf haalt is levens groot. Maar het voorschuren, plamuur mooi vlakschuren etc...zou ik toch graag machinaal doen met de juiste machine en papier.
 

Black Knight

  • #10
Vorig jaar een stalpoort (iets van 6 m²) ontdaan van zijn (deels afgebladderde) verf om ze daarna in de beits te zetten. Hiervoor heb ik de bandschuurmachine gebruikt. Ging vrij vlot en schuurband zelfs niet moeten vernieuwen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #11
Platte grote vlakkken: vlakschuurmachine
Kozijnen en hoekverbindingswerk: deltaschuurmachine
Profielwerk: met de hand

Ikzelf gebruik geen exenterschuurmachine maar een delta met stofafzuiging en stofzuiger voor kozijnen en smal werk, en een vlakschuurmachine voor vlakke grote panelen of deuren.

Bij elkaar een behoorlijke investering die er in de praktijk dubbel en dwars weer uitkomt, mits u kwaliteits schuurpapier gebruikt.

Dat schilders geen schuurmachines gebruiken berust dus op een onjuiste veronderstelling.

Reaparatieplekken met 2-k plamuur schuurt u met de deltamachine P 150. Opgebrachte verflagen tussendoor met de hand, want het risico van doorschuren ( vooral op de kanten ) is dan te groot.

Schuur naarmate het werk vordert van grof naar steeds fijner.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu