Schuur/zomerhuis bouwen , ytong of Betonblokken

Bounzer

  • #1
Hallo,

Beste klussers/vakmannen ik zou graag wat adies ontvangen van jullie.
Ikzelf ben een echte leek....

Ik wil een schuur/zomerhuis gaan bouwen maar ik twijfel tussen Ytong of betonblokken.
Ik heb al aardig wat afgespeurd op het net maar het blijft me onduidelijk ik hoop dat jullie mijn antwoorden kunnen geven.

Muren zou ik van Ytongblokken of betonblokken willen bouwen, Ytong moet gestukt worden en betonblokken niet? Is schilderen ook goed ipv stukadoren eventueel?
Is Ytong nu wel of niet vochtwerend, lees vaak van wel maar soms van niet?
Is een enkele wand genoeg of moet er persee spouw komen?
Kan er een plat dak geplaatst worden op Ytong?

Dan de fundering/vloer is dat een kwestie van een betonnen vloer storten en klaar? Zo ja wat is de juiste dikte en kan ik dat zelf met zakken betonmortel of is dat ander materiaal? Moet dat op geel zand of gewoon op huidige zwarte grond?

Alvast dank u voor uw hulp
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ytong zou ik niet rechtstreeks schilderen, maar altijd eerst stucen. Je kan hiermee een massieve muur maken, dat isoleert ook nog aardig. Beter dan de betonblokken. Betonblokken kan je wel rechtstreekt schilderen, maar of dat mooi is...

Fundering moet je denken aan een vorstrand. Zoek maar eens op dit forum, daar is genoeg over te vinden.
Of deze fundering genoeg is, is afhankelijk van de afmetingen van de schuur en de draagkracht van de ondergrond. Het makkelijkst is in de buurt te kijken naar vergelijkbare schuren. Als die allemaal op palen staan weet je wat je te doen staat.

Ytong kan dragend uitgevoerd worden. Misschien heb je dan wel andere blokken nodig (dikte, sterkte).

Best een ambitieus plan als leek...
 

Ralph

  • #3
Dat laatste IJkenhout :mrgreen:
 

Bounzer

  • #4
Ik zal is opzoeken over die vorstRand.
Bedankt alvast voor de info, ik ga zoveel mogelijk info verzamelen en misschien hulp inschakelen en zelf meehelpen mocht het te complex voor me worden :)
Ik wilde hem eerst van hout bouwen maar dat leek me zeker niet in me eentje te gaan lukken (recht zagen is altijd al een probleem geweest voor me) zodoende kwam ik bij blokken uit, leek me iets handiger , met de nadruk op leek dan haha

Bedankt
 

Bounzer

  • #5
Kan ik gewoonn zakken betonmortel gebruiken voor de fundering en mengen met water zodat het betonspecie word of is dat niet goed?

Dank u
 

Ralph

  • #6
Allerbeste Bounzer,
Laat het plan om dit zelf te doen varen. Collega IJkenhout haalde het al aan dat het misschien ambitieus was, en dat is het voor u.
Er komt zoveel bij kijken aan kennis dat een leek gewoon niet bij zich heeft.
En dan heb ik het over dingen als:

-Haaks en op waterpas peilhoogte de bouw uitzetten op bouwplanken.
-Het uitgraven er naar van vloer en vorstrand.
-Aanleggen van infra (riool, electra, water, eventueel gas en cai)
-Bewapenen van vloer en vorstrand
-Het inschalen van je randbekisting en afstutten daarvan.
-Storten van beton (van de centrale, want 5m3 in zakjes word hem niet) en afwerken ervan.

Enz,enz, is dit niet iets wat iemand die nog nooit iets van zulke werkzaamheden heeft gedaan gaat redden zonder externe hulp van bijv. een vakman.
Dat is geen schande, maar wel jammer van uw tijd en geld.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Probeer anders eerst een keer een houthok of iets anders kleins te bouwen. Misschien krijg je de smaak te pakken of ben je het zo beu. Je eerste stap was in ieder geval al juist, hier info vragen :wink:
 

Bounzer

  • #8
Dank jullie, ik zit inderdaad ook erg te twijfelen of het wel verstandig zal zijn om het zelf te gaan proberen maar ja, budget he :cry:

Nu zat ik te denken om misschien een simpel schuurtje te maken van bitumen golfplaten, dat LIJKT me makkelijker en wat marge voor fouten , kwalitatief gezien is het natuurlijk geen vergelijking denk ik maar voor 2,50 ex btw per plaat is het budgetwijs gezien ideaal! Verder lever ik natuurlijk een hoop in maar budgetgewijs gezien en mijn kundigheid is dit wellicht eerder haalbaar.

Nu kan ik weinig (niets) vinden over wanden van die platen maken, er word gezegd bij de winkel dat ze ook goed geschikt zijn voor wanden, rest de vraag waarom er niets over te vinden valt op het www?
Iemand ervaring of advies?

Dank u allen voor de hulp zover, ik heb al wel door dat ik me er eerst allemaal maar is erg goed in ga (blijf) verdiepen alvorens daadwerkelijk te starten met de bouw of aanschaf materialen.
 

Bounzer

  • #9
Moeilijke vraag blijkbaar.... :roll:
 

EvdL

  • #10
Wanden van bitumen golfplaten lijkt me niet al te stevig, ik denk ook dat de lucht in de zomer niet te harden is als de zon erop staat te branden.

De ham vraag is natuurlijk wat wil je met de schuur of wil je het als zomerhuis gaan gebruiken? Wat voor afmeting had je in gedachten?
 

Millew

  • #11
Bounzer schreef:
Ik wilde hem eerst van hout bouwen maar dat leek me zeker niet in me eentje te gaan lukken (recht zagen is altijd al een probleem geweest voor me) . . .
Zomerhuisjes en schuurtjes in hout zijn ook als bouwpakket verkrijgbaar. Alles is dan al op maat gezaagd. Voor een leek is dat al uitdaging genoeg om zoiets netjes in elkaar te zetten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu