Schutting met douglas palen in beton of niet

Roelhe

  • #1
Ik wil een schutting gaan plaatsen van douglas palen 100x100mm met hiertegen planken potdekselen van 23x150mm. Ik wil palen gebruiken van 3 meter lengte en de schutting zou 2 meter hoog moeten worden. Moeten deze palen in de beton gezet worden of kan ik een grondboor huren en de palen zo in het zand zetten? Op welke afstand zal ik deze palen uit elkaar kunnen zetten? Moet het deel van de paal wat in de grond komt in de menie of iets dergelijks?
 

Millew

  • #2
Maximaal 1,5 m uit elkaar. Niet in de beton, want dan verstikt het hout en tussen beton en hout blijft altijd water zitten.
Voor een langere levensduur kan je naaldhout palen beter op een paalvoet plaatsen.
Voor het rechtstreeks in de grond zetten is een zwarte coating verkrijgbaar. Dat is een vervanger voor het ouderwetse koolteer.

Verder heb ik op Klusidee ergens gelezen over een tip om het gedeelte op de grens van lucht en grond te verkolen met een brander. Of het werkt, weet ik niet.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #3
(Verder heb ik op Klusidee ergens gelezen over een tip om het gedeelte op de grens van lucht en grond te verkolen met een brander. Of het werkt, weet ik niet.)

Een leraar op school (lang geleden) kwam ook met een dergelijk verhaal.
Heb het zelf nooit uitgeprobeerd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Heel vroeger werden eiken rikpalen ook wel verkoold om ze langer goed te houden, ik zou niet weten of het helpt want wie kijkt na 20 jaar nog na wat het verschil is met onbehandelde palen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu