Schutting met betonpalen en betonplaten, hoogteverschil

Kaketoe

  • #1
Onze tuin loopt over 14 meter naar schatting zo een 20 cm af.

Nu willen wij hier een houten schutting zetten met betonpalen en betonplaten eronder.

Vraag is nu, hoe dit hoogte verschil op te vangen?
De betonpalen hebben reeds gleuven waar de betonplaat invalt en op rust.

Natuurlijk kun je de betonplaat en dus betonpaal iets verder ingraven en dieper zetten in het begin, maar op een gegeven moment zit je betonplaat of in de lucht of volledig in de grond. Dan moet je denk ik verspringen. Die paal waar dat moet heeft echter dan aan de ene kant zijn rustpunt voor de plaat op de goede hoogte zitten en aan de andere kant zit hij te hoog. Een u profiel op de paal zetten als nieuwe rustpunt zorgt er denk ik voor dat daar de plaat er niet invalt en dat is misschien niet fraai.

Hoe dit het beste op te lossen, of wordt dit normaal opgelost?

Zelf heb ik gezien dat de voorgeprepareerde palen, een grotere/hogere inham hebben dan dat de platen diep zijn. Het lijkt me het beste dat de platen op de die voorgemaakte gleuf in de paal steunen. Ik bedoel dus niet alleen in de gleuf vallen en over de lengte door grond gedragen worden want dan zouden ze kunnen gaan verzakken of hoef ik daar niet bang voor te zijn? Als ze immers van onder niet hoeven steunen in de paal dan kan er wel wat opgevangen worden met grond

Ander punt is dat we waarschijnlijk niet op het laagste, maar op het punt waar de grond het hoogst is, moeten beginnen.



Het is maar een gedacht, maar wellicht dat je die gleuf in de paal ook op kan vullen zodat de plaat op een hoger punt rust. Enige suggesties met wat of hoe ze dat doen zijn welkom.

We gebruiken geen beton om de palen of platen te verankeren.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Je kan in de gleuf een hardhouten of geimpregneerde lat klemmen om de platen te ondersteunen. Stamp de grond onder de plaat ook goed aan, dan zullen ze nauwelijks gaan zakken.

Ik denk dat het mooist is de naden door te laten lopen, dus dat betekent dat sommige platen best diep ingegraven moeten worden.
 

Kaketoe

  • #3
Ok. Bedankt.
Hij staat er inmiddels bijna alleen degene die ze mee gezet heeft wilde ze niet rechtstreeks op de betonplaat laten rusten voor het rotten. Nu weet ik niet of dit zo is en dus moet, maar er zijn dus vulblokjes op de plaat gelegd. Daarop is de schutting gezet en toen vastgeschroefd en vulblokjes weg. Als je nu tegen de schutting aanduwt zwabbert het scherm wat. Kan dit kwaad of moet ik voor de stevigheid gewoon het scherm weer losmaken en wel op de betonplaat laten rusten?

Als ik houten palen gebruikt had, had hij ook niet de grond geraakt natuurlijk, maar dat was het misschien ander beslag geweest waar ik hem mee vast had moeten zetten, of meer?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Die betonplaten schroef je toch niet vast? Kan je een foto plaatsen van het zwabberen?
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #5
Ik zou aan de onderzijde betonplaten wat in de grond steken of eventueel van verschillende hoogte, zodat de houten schutten aan de bovenzijde gelijk geplaatst kunnen worden.
Tussen de beton delen en de houtenschutten is het raadzaam een naad te houden ivm rotten.
Indien je de betonnen palen met snelbeton vastzet zullen deze zeer stabiel staan en zal je schutting niet gaan zwabberen of bewegen.
Wat als de wind vol op de 14 mtr gaat staan?? (als het nu al beweegt)

De palen hoe dan ook in de beton zetten
 

Kaketoe

  • #6
De betonpalen heb ik expres niet vastgezet met beton omdat een deel eruit moet als ik een oprit ga maken.

Het zwabberen heeft betrekking op de schermen, dit heeft niks te maken met de onderplaten en ligt volgens mij niet aan de palen.

Als je in het midden tegen het scherm duwt zwabbert het scherm of zit er speling in en kun je hem makkelijk van zijn plaats krijgen. Als hij op de betonplaat zou rusten, heeft hij een extra rustpunt en zou dit niet meer zo zijn volgens mij. Vandaar mijn vraag.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu