Schutting houtsoorten en indeling

Deklusser21

  • #1
Ik wil graag een schutting plaatsen over een lengte van circa 25 meter.
Nu is de oude schutting van palen om de 1,80, en daartussen een scherm.
Echter als 1 paal wankelt, heb je meteen 2-3 delen die ook wankel zijn.

Ik zit er daarom aan te denken, de palen te zetten, en dan lange planken aan de palen te schroeven om zelf een schutting op te bouwen. Dus geen losse delen ertussen. Dit ivm de stevigheid.

En de palen wil ik dan plaatsen om de meter ongeveer. Even kijken wat mooi uitkomt. De schutting komt uit op een open weiland, dus hij vangt best wel wat wind.

Nu twijfel ik tussen hardhout (bankirai) of een andere soort. Ik was ik fan, maar begreep dat hardhouten planken nogal eens krom trekken.

Wat raden jullie aan? Hardhout of?

Ik zag verder eens een hele mooie schutting, maar ben de houtsoort vergeten. Het zag er heel natuurllijk uit. De houtsoort was wel veel lichter, zoals vuren/grenen. (maar het was dus geen grenen:))
 

Deklusser21

  • #2
Het andere wat ik mooi vond lijkt me LARIKShout. Is dat duurzamer/beter dan Grenen? (geimpregneerd)
 

Deklusser21

  • #3
Iemand? Ik zou graag dit weekend beginnen :)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Larix gaat langer mee dan onbehandeld grenen. Of het langer meegaat dan geimpregneerd grenen is lastig te zeggen. Impregneren gebeurd ook in meerdere kwaliteiten.

Ik zou Larix kiezen, is mooier (subjectief) en beter voor het milieu (dus duurzamer).
 

Deklusser21

  • #5
Bedankt. En geïmpregneerd larix?

En bent u het eens dat zelf een schutting bouwen steviger is?
 

Geus

  • #6
De stevigheid van de schutting is afhankelijk van de afstand tussen de palen, hoe diep de palen zijn ingegraven, ondergrond, etc. Of je het zelf doet of een ander, maak minder uit dan de gekozen methode. Als de palen maar stevig genoeg zijn, kan het best met die standaard 1,80 schermen. Die bewegen dan wel in de wind, maar dat vangt ook de kracht op. Voordeel van die schermen is wel dat ze goedkoop te vervangen zijn. Eventueel de staanders extra vastzetten in de grond met beton. Hout wat in de grond komt kan je extra beschermen door het te bewerken met diverse middelen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Geimpregneerd larix is niet nodig, want het hout is van zichzelf al duurzaam. Hout rot op het contactvlak met vochtige plekken, zoals de grond. Als je wil dat de schutting lang meegaat, kan je hiermee rekening houden.

Deze was laatst op tv bij een klusprogramma:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu