Schuin dak isoleren, 2 verschillende adviezen

DionWales

  • #1
Na heel wat op het forum gelezen te hebben (er zijn immers tal van topics over) heb ik nog steeds niet mijn twijfel weg kunnen lezen.

De situatie (van buitenaf gezien) is als volgt:

Dakpannen -> Panlatten -> Purachtige laag (3cm) -> Plaatmateriaal

Nu wil ik het gaan isoleren. Over de zolder loopt een "hoofdbalk" in het midden. De andere balken zijn dunner en liggen dus wat dieper. Daar overheen wil ik balken schroeven om de 30cm voor gipsplaten.

Op die balken wil ik 75mm isolatie (steenwol) leggen. Dan houd ik een luchtruimte van ongeveer 65 tot 75mm over tussen het plaatmateriaal van het dak en de isolatie.

Nu zegt de ene bouwmaterialen zaak: het is verstandig in deze situatie geen dampwerende folie te gebruiken, je hebt al een forse ruimte tussen je dakbeschot en de isolatie. Die adviseert mij dus de isolatie op de balken te leggen en dan gipsplaten er tegenaan. Dan heb je dus:

Dakpannen -> Panlatten -> Purachtige laag (3cm) -> plaatmateriaal -> luchtruimte (65 tot 75mm) -> isolatie -> balken (met tussenruimte van 30cm) -> gipsplaat

Weer een andere bouwmaterialen zaak adviseert juist om wel die dampwerende folie nog achter de gipsplaten langs te spannen.

Ik weet het ondertussen niet meer. Reacties zijn dus welkom.


 

Tiho

  • #2
Gewoon doen, damptransport moet je zien te voorkomen.

Klein vraagje waarom 75 mm als je 150 kwijt kan?
 

DionWales

  • #3
Dat werd mij geadviseerd naar aanleiding van mijn verhaal.
 

Chathanky

  • #4
In dit geval zou ik kiezen voor een goed dampwerende folie en deze dien je dan ook zeer goed te verwerken. Goed afplakken zonder lekken.
Dan kan het mindere hoeveelheid vocht wat van binnen in de constructie komt makkelijker weg door de minder dampdichte purlaag van 3 cm.
Een direct schroefgaatje door de folie op het rachelwerk of balkis dan ook nog niet zo`n probleem. Een slechte aansluiting van de folielagen onderling of aansluiting aan de kanten is een veel groter probleem.

Ik heb zelf een zo goed als dampdichte folie toegepast, Deze bevat een aluminium laagje. Dezelfde folies worden veel toegepast bij zwembaden die enorm vochtig zijn, dag en nacht.
Ik ken 1 duitse bouwmarktketen in Nederlandse die het verkoopt en daarnaast de proffesionele sector is die folie te vinden.

Als je de kans en ruimte hebt is het dikker isoleren soms aan te raden.
 

Klatsboem

  • #5
Ik zou gewoon de boel uittengelen, isolatie aanbrengen met luchtruimte ertussen, bouwzijl of damwerkende folie op je rachelwerk nieten en de boel dicht gipsen. folie is waarschijnlijk niet nodig, maar baad het niet dan schaad het niet. (ik heb het overal zo gedaan, met standaard bouwzijl ipv dampremmende folie, en ik alles blijft kurkdroog)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Zulke beweringen maken mij nieuwsgierig. Praktijk is de beste leermeester. Hoe lang zit het al zo.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu