Schuifdeuren onder schuin plafond voor vliering

Witse055

  • #1
Hoi klussers,

ik wil een vliering op zolder met schuifdeuren afdekken. Op de foto de situatie. Ik denk dat de deuren gaan rusten op een balk die ik net onder de dwarsbalken wil plaatsen tegen de muur (is een uit blokken opgebouwde niet dragende muur).
Het plafond is echter schuin en er zit geen dwarsbalk direct boven de te plaatsen balk. Mijn vraag is hoe ik het beste een plank oid kan bevestigen waaraan de rails worden bevestigd. Hiervoor zijn bij de bouwmarkten diverse mogelijkheden aanwezig maar die gaan uit van een bevestiging zoals aan een balk of dak voor kasten om een schuine wand te benutten.

Mijn plafond is een dak (latten) waartegen 6cm isolatie is bevestigd en daartegen gipsplaten die zijn gladgemaakt met vliesbehang. Kan ik daar zo een lat tegenaan bevestigen, moet ik rekening houden met bepaalde maximale gewichten ofzo? Of moet ik toch een constructie maken met balken vanaf de muren links en rechts (weldragend). Iemand hier ervaring mee?, alvast bedankt..

groeten, Winfried

 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Welke foto ?
 

Witse055

  • #3
Foto alsnog toegevoegd bovenaan, bleek te groot initieel
 

Tiho

  • #4
En dat puntje, daar moeten in het midden dus de schuifdeuren komen? In de lijn van de nokbalk?

Er zijn ook schuifdeuren die op een vloerrail rollen, deze hebben alleen een geleideprofiel boven. Dat kun je wel aan gips hangen.
 

Witse055

  • #5
Op de foto niet helemaal goed te zien maar de nokbalk zit ergens halverwege de vliering, die kan ik dus niet gebruiken om daar de rails op te hangen, ik moet zo'n 40 cm daarvóór iets ophangen. Dat puntje in de wand is een afgeplakte wandcontactdoos, net daarboven heb ik ruimte om een balk te plaatsen van 7 cm, dan hou ik nog 1 cm over totdat de wandcontactdoos

Ik had zelf ook het idee dat deuren op rollers beter zou zijn zodat het gewicht op de onderbalk kan komen. Ik ben dat nog niet tegengekomen in de bouwmarkten maar zal even beter zoeken, op Internet zag ik wel hier en daar leveranciers/fabrikanten daarvan. Dan is de bovenkant alleen voor geleiding. Of ik moet deuren maken van licht materiaal zoals het spul voor lambrizering of voorzethekken voor een verwarming.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Zo te zien zitten er geïsoleerde dakplaten op het dak, daar kan niet veel gewicht aan hangen.
Ik zou zeker voor rollers op de vloer gaan en voor geleiding boven.
 

Tiho

  • #7
Dat zijn gipsplaten. De rachels erachter trouwens, zit dat een beetje stevig trouwens? Je kunt zo zien waar ze zitten aan de schroeven. Daarin kun je ook iets vastschroeven.

Met het puntje bedoel ik gewoon de bovenkant van het dak /\ :wink:
 

Witse055

  • #8
Hallo Tiho,

onder de gipsplaten zit inderdaad de 60mm isolatieplaten die tegen het dak is geplaatst. Volgens mij is er geen rachelwerk gebruikt om de gipsplaten tegen de isolatieplaten vast te zetten maar zijn ze direct in de isolatie geschroefd.
Heb inmiddels even wat bouwmarkten aangedaan en ik ben wel gecharmeerd van de Storemax oplossingen 2000 of R40, beide met bodemrollers. Ik kan ook op de dwarsbalken van de vliering een balk plaatsen waarop dan de geleiderail komt, probleem hier is dat de vliering golvend is omdat de balken niet op gelijke hoogte liggen (was voor een vliering blijkbaar niet echt een probleem), dat wordt uitvullen met opvulmateriaal om de balk goed horizontaal en recht te houden :(
Scheelt wel een balk tegen de muur daaronder (mijn 1e idee) aan die vrij breed moeten worden om een rail te kunnen plaatsen én wat overhangen van dwarsbalken op te vangen.

Enige echte uitdaging wordt dan het loodrecht boven de geleiderail ophangen van de bovengeleiders aan een balk die weer met schuinewand clips wordt opgehangen aan het dak.. iemand hier ideeën over?

Winfried
 

Tiho

  • #9
Eerst de bovenkant bepalen en dan met een schietlood op een paar plaatsen naar beneden doormeten. Is het kortbij gewoon met de waterpas.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Tussen de dakbalken kan je met rachels/balkjes een nieuwe constructie maken. Dan hoef je niets in het gips/dak te schroeven. Afhankelijk van de kracht/gewicht wat eraan komt te hangen, bepaal je de houtafmetingen. Als het alleen een bovengeleiding is, zijn rachels van 22x50 voldoende. Als je de schuifdeuren eraan wilt hangen, zou je waarschijnlijk minimaal 44x70 kunnen gebruiken.
 

Witse055

  • #11
Hoi, bedankt voor het meedenken, beide antwoorden zijn goed te gebruiken.
Ik zal sowieso met een schietlood of waterpas de juiste positie kunnen bepalen. Ik ga wel ondergeleiders gebruiken, dat lijkt me het handigst en het beste gezien het eventuele gewicht, dan weet ik zeker dat ik hier geen problemen mee krijg. Laat ik maar eens wat gaan uitwerken, dan laat ik weten hoe ik het wil/ga uitvoeren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu