Schoonmaken voegen westmuur

Drews

  • #1
Graag zou ik willen weten wat de beste manier is om de voegen in een westmuur van rode baksteen schoon te maken. De woning is gebouwd rondom 1980 en alleen de westmuur is enigszins 'smerig'. Op de voegen zitten algen of mos. Ik heb het al geprobeerd met een staalborstel en met een borstel in de boormachine, maar dat schiet niet echt op! Is het schoonpuiten met een hoge drukreiniger aan te bevelen?

2e vraag: boven het venster en daarboven verticaal aangebrachte stenen (ik kan niet op de naam van deze werkwijze komen) is de voeg iets verruimd en loszittend (denk ik). Wat is het beste: de voeg eruit kappen en opnieuw invoegen? Hoe hard en in welke verhouding moet het vul(voeg)materiaal zijn. Kan dit met kant-en-klaarspul van een bouwmarkt? Kan iemand die dit voor de eerste keer doet, aanpakken? De ramen zijn ongeveer 1 meter breed; ik weet niet of er een latei onder zit.

Ik ben een amateur, maar ook van mening dat iemand alles kan, als hij het maar aanpakt. Als m'n huis maar niet in elkaar zakt! ;-)
 

Marc12

  • #2
Het beste is om je gevel gewoon schoon te spuiten met een hoge druk spuit. Dan spuit je gevel, het mos dus eraf, schoon.

Die opstaande stenen boven het raam, rollaag geheten, moet je rustig ophakken en dan kan je opnieuw voegen. Dit kan met het kant klare spul van de bouwmarkt, Voegmortel van Beamix. Na het uithakken wel even goed spoelen zodat de stofresten van het hakken je voegwerk niet beinvloeden.
 

Drews

  • #3
Inderdaad rollaag! Bedankt voor de informatie. Ophakken is dat de voeg eruit hakken? Loop ik niet het risico dat de voeg 'te hard' wordt ingevoegd en de stenen zullen worden weggedrukt c.q. beginnen te scheuren? Ja, ik zei het al, ik ben ondeskundig.
 

Jacco

  • #4
Ophakken beteknt inderdaad uithakken van voegen. Wanneer dit met beleid gebeurt gebeurt er in principe niets met de steen.
Bij twijfel kun je eventueel met een slijptol met tegelschijf een dunne sleuf slijpen. Hierdoor haal je de spanning van de voeg af.

Let er wel op dat je met kant en klare voegmortel grote kans hebt op kleurverschil met de resterende voegen.
Tevens is het belangrijk te weten wat voor voeg je hebt, een borstelvoeg, platvol, schaduwvoeg.
Gezien het bouwjaar van de woning zal er waarschijnlijk een platvol(gestreken) of een borstelvoeg in zitten.

Tevens moet je er voor zorgen dat je de hoge drukreiniger niet te dicht op de stenen houdt. Hierdoor kun je vlekken krijgen op de gevel.
Beter is het een licht reinigingmiddel te gebruiken en dit voorzichtig af te spuiten met een hogedrukreiniger.
 

Drews

  • #5
Wat voor reinigingsmiddel bedoel je precies?
 

Jacco

  • #6
Bij veel bouwmarkten zijn reinigingmiddelen voor gevels te verkrijgen.
Ik haal het altijd bij een gevelreiniger bij ons in de buurt.
Wellicht heeft hg ook wel producten voor reiniging. Ik kan je zo geen merk aanbevelen, omdat het product van de gevelreiniger dit niet vermeld.

Succes gewenst
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu