Schoonmaken sanitair en chroom

Joost28

  • #1
Ik hoorde gisteren dat zure reinigingsmiddelen ([merken verwijderd, mod.] etc.) heel slecht is voor het glazuur van sanitair en dat het chroom aantast.

Wat is hiervan waar?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Alle zuur is slecht voor sanitair (tast het oppervlak aan zodat het ruwer wordt) en metaal (het metaal gaat oxideren of lost op).

Maar meestal omdat het maar voor korte tijd in aanraking komt met het sanitair en metaal is het toch prima te gebruiken.
Vooral in gebieden met kalkrijk water zul je wel moeten om e.e.a toonbaar te houden.

Wel is kalk afzetting (en dus het gebruik van agresieve reinigingsmiddelen) een heel stuk te beperken door het geheel eerst goed in de autowas te zetten en dit elk half jaar te herhalen.
Spoel je daarnaast na bijv. een douche partij de douche even na met koud water dan zul je zien dat er ook veel minder kalk en zeep afzetting is.

suc6

Gerrit Bakker
 

Joost28

  • #3
Gewoon autowas op het witte keramiek?

En bedoel je koud water of juist heet, want ik gebruik altijd heet, dat droogt snel op.

Is (merk verwijderd, mod) ook wat?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Je moet natuurlijk geen kleurwas oid. gebruiken, maar het werkt prima hoor.
Probeer eerst maar eens op een stukje wat minder zichtbaar is, je zult zien dat er nog nauwelijks water aan het sanitair blijft zitten.
En met heet water krijg je volgens mij juist meer kalkaanzetting.

Toen ik 20 jaar geleden nog in een slachterij werkte was het ook altijd problemen met de warmwaterleiding die dichtslibte met kalk terwijl de net zo dikke koud waterleiding die er langs liep nagenoeg geen problemen had.
Waarom weet ik ook niet het zal wel iets te maken hebben met de combinatie van warmwater en koude koperen-stalen leidingen.

Maar kijk maar eens in de douche spoel je die af met heet water dan blijft er nog een condenslaag achter op de ramen, kranen ed.
Doe je dat met koud water dan zie je het meeste water naar beneden lopen en blijven er enkel een paar dikke druppels over.

Suc6

Gerrit Bakker
 

EdP

  • #5
Ik kan je verzekeren dat die reinigingsmiddelen tegen kalk de pest zijn voor chroom.
Ik ken een geval waar de mooie doucheglijstang van een bekend kranen-merk en zelfs de kranen zelf compleet verroest zijn door veelvuldig gebruik van zo'n anti-kalk reiniger. Zonde.

De kraan veeg ik gewoon even na met de handdoek na het douchen
--> zelfs na jaren geen vlek te zien.
 

D.H. Zelf

  • #6
Het beste werkt schoonmaakazijn. 35 cent per liter om schoon te maken verdunnen en dan met een microfiberdoekje reinigen, als nieuw. Voor douchekoppen in een bakje onverdund doen en dan de douchekop er een nachtje in.

Ik garandeer je het ziet er weer als nieuw uit!
 

EdP

  • #7
De basis van al die anti-kalk producten is natuurlijk precies hetzelfde als van schoonmaakazijn, namelijk... zuur. Dus ook met schoonmaakazijn oppassen geblazen i.c.m. chroom.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu