Schimmel in nok

Gebruiker12345

  • #1
Een half jaar nadat wij dit tuinhuis hadden staan begon er in de nog wat schimmel te komen. Een deel is wit geverfd en een ander deel niet, op wit is het duidelijk te zien:




Iets later viel het op dat er een soort kruimels (?) of in ieder geval kleine deeltjes uit die schimmel of tussen de bovenste balk weg lijkt te vallen:




Wat kan ik doen om deze schimmel weg te krijgen? het lijkt niet groter te worden. Kan ik hier overheen verven?
En het 2e, weet iemand wat die stukjes op de laatste 2 foto's zijn?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Hoe is het dak opgebouwd? Indien er op de underlayment rechtstreeks dakbedekking of singels liggen ontstaat de schimmel tgv condens.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als er niet wordt verwarmd is de kans op condens heel erg klein. Het kan wel.
Condens komt van vocht. Dat zou bijvoorbeeld uit de vloer kunnen komen. Betonvloer of betontegels?
 

Gebruiker12345

  • #4
De vloer is van beton en heeft vloerverwarming, daarop ligt laminaat. Hoe het dak in elkaar zit weer ik niet precies. Ik dacht over deze dwarsbalken de houten platen (met schimmel) en daarover direct de golfplaten.

Er is dus wel verwarming aanwezig
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dan wordt het, op die plekken waar die schimmel zit is daar isolatie aangebracht?
Of waar wordt die ruimte voor gebruikt?

Wat ook nog zou kunnen dat er vocht ontstaat aan de onderzijde van golplaten. Kan je zien of er water van, of dat de underlayment aan de bovenzijde ook nat is?
 

Gebruiker12345

  • #6
Dan zal ik een deel van de golfplaten er af moeten halen om dit te zien. Ik denk dat er nog wel een aantal cm ruimte is tussen deze platen en de nok.
Wat zou hier het best tussen kunnen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Er bestaat een fenomeen dat bij helder weer oppervlakken kunnen bevriezen terwijl de lucht boven nul is. Aan de onderzijde van de platen bevriest het vocht uit de lucht en zodra dat fenomeen voorbij is dooit het water op je houten platen.

Is in je tuinhuis de relatieve luchtvochtigheid behoorlijk hoog is krijg je condens aan de binnenzijde van je platen. Vandaar mijn vraag waar wordt die ruimte voor gebruikt. Temperatuur en de luchtvochtigheid meten?
 

Gebruiker12345

  • #8
De ruimte is een semi-huiskamer. er is ook een douche aanwezig. Dit tuinhuis is dan ook behoorlijk groot en op de momenten dat er iemand aanwezig is zal het ook kamertemperatuur zijn. Anders ligt de temperatuur zo rond de 10 graden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Gezien het gebruik lijkt het mij beter, de golplaten eraf, isolatie met daarop een dampopenfolie en alles weer terug aanbrengen.
Hoe zit het met de wanden?
 

Gebruiker12345

  • #10
De wanden zijn geen probleem. Deze zijn droog en schimmelvrij.

Dan nog wel de vraag wat het is wat je op die laatste foto's ziet. Na een paar dagen komt dit als een laagje te liggen op alles wat er onder staat. Niet veel maar wel zichtbaar zoals op de foto's
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Dat vind ik wel vreemd. Condens zou je toch ook aan de bovenzijde van de wanden moeten waarnemen. Enig idee hoe deze inelkaar steken?
Ik zou dan eerst even onderzoeken of die nattigheid niet door dat fenomeen wordt veroorzaakt.
Geen idee waar die stipjes vandaan komen. Het lijkt net of er wat dakplaten zijn geschilderd. Als dat zo is kan het verfwerk dit niet veroorzaken?
 

Gebruiker12345

  • #12
Die stipjes lijken wel hele kleine hout stukjes. en dit ligt op een ander oppervlakte dan de muur hoor, om het iets duidelijker te maken is de foto op een zwart oppervlakte gemaakt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Bij de schimmel in de nok zit ik te denken aan een koudebrug. Misschien zit er een kier of ander lek daar?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu