Schilderwerk kozijnen nieuwbouw

Marcus1958

  • #1
Onze nieuwbouwwoning is 7 jaar oud. Mijn vraag is is het wel nodig om de kozijnen in de grondverf te zetten of kunnen wijn alleen beetje opschuren en dan alles 2 maal in de lakverf doen?
 

Fiesiekus

  • #2
Wat zit er nu, volgens het bestek, op de kozijnen voor verf?
 

EGeen

  • #3
Stel er zit nu overal een goed hechtende verflaag op, geen bladderende gedeelten, geen rot etc. is het goed schoonmaken met heilige marcus, schuren en dan 2 keer aflakken voldoende. (En het liefste doorgaan met eenzelfde soort product - hoeft niet van hetzelfde merk te zijn)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik grond nooit meer.
Schuren en daarna lakken. Indien nodig nog een laag.
Op deze manier gooi ik minder verf weg.
*wgb*
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
In principe gebruik je grondverf alleen als tussenschakel tussen het kale hout en de lak omdat lak alleen niet houdt op hout (EPS cq. schakelverf even buiten beschouwing gelaten) dus zou het niet nodig zijn.

Als de kozijnen erg verveloos en/of kaal zijn kan je een nieuwe laag grondverf overwegen, wel na grondige voorbewerking zoals schuren, krabben etc.

Ook als je dramatisch van kleur veranderd wil het wel eens handig zijn. Zeg dat je kozijnen krijsend blauw zijn en je wilt naar wit....dan wordt ook wel eens op economische 'gronden' besloten om er eerst een (goedkopere) grondlaag op te zetten zodat de (dure) lak sneller dekt.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Het stijlwerk van kozijnen gaat langer mee dan het regelwerk.

Na 7 jaar is de laagdikte van het onderregelwerk ( onderdorpel ) van uw kozijn er het "dunst" aan toe. I.ov. UV breekt de toplaag, hecht zich vuil en wordt het oppervlak ruw.

Als u de onderdorpel van het kozijn ( het meest kwetsbare onderdeel - kijkt u maar eens om u heen op gevelkozijnen ) gaat schuren zit u al snel op het kale hout, zeker op de kanten.

OHD 50 / 51, dat is wel het minimale onderhoudssysteem aan buitenkozijnen zegt hierover: 1 x bijwerken grondverf, 1 x geheel dekverf ( als u geen EPS gebruikt natuurlijk ).

"Liggende dagkanten geheel, en staande tot een hoogte vanminstens 10 cm uit de liggende dagkanten, evenals daaraan grenzende vakken voorzover daarop gebreken vertonen ( en die zijn er na 7 jaar al ziet u ze niet *):

- Plaatstelijk schrapen ( indien er zich vuil aan de verflaag heeft gehecht )
- Losse kit verwijderen ( indien de beglazingskit scheurtjes vertoont door uitdroging )
- Oppervlak en naden reinigen en schuren
- Plaatstelijk aanbrengen van 1 laag grondverf
- Plaatstelijk uitstoppen / afkitten ( indien de beglazingskit is verwijderd )
- Aanbrengen van 1 laag dekverf in bestaande kleur.

Dit is dus het officiele verhaal. Met alleen verfwerk bent u dus niet klaar aan een glasgevoerd gevelkozijn van 7 jaar oud: de meeste schade wordt veroorzaakt doordat de onderste kitrand water door laat wat gaat ophopen in vooral de verstekken ( hoeken ) van het kozijn. Hoe goed ook verlijmd in de fabriek, het vocht en vuil doet z'n verwoestende werking.

In gewone mensentaal: onderdorpel kozijn tot 10 cm omhoog aan de stijlen in de grondverf zetten na reinigen en schuren. Het overige stijl en bovenregelwerk plaatselijk gronden en aflakken. * EN VOORAL HET KITWERK INSPECTEREN.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu