Scheuren in hoeken voorkomen

Hermen

  • #1
Ik wil de muren in mijn badkamer opnieuw afwerken omdat het pleisterwerk in de hoeken ging scheuren en afbrokkelen. Ik denk dat dit te maken heeft met de plastic profielen die er onder zaten (zie foto).



Hoe kan ik dit netjes doen zonder dat ik opnieuw scheuren krijg? Ik zat er zelf over te denken om de plastic strips eerst te behandelen met universele grondverf voor een betere hechting, dan gaasband er over en afwerken met muurverf of rollputz (stucen zie ik niet zo zitten).
 

Pepjo

  • #2
Acrylaatkit gebruiken, die is overschilderbaar.
 

renehi

  • #3
Ben je wel je structuur kwijt, ik denk dat hermen dat niet wil. Ten eerste is het wel interessant om te weten waarom de oude laag er vanaf is gekomen. Is de hoekprofiel flexibel? Er zit veel vocht in bijvoorbeeld in een badkamer, is er genoeg geventileerd (overig stuc/spuitwerk, kan dit hebben?) Plastic ventileert niet, vandaar de vraag.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Wanneer je acrylaatkit zorgvuldig in de hoeken en kieren spuit, en direct erna met een natte spons alle overbodige kit wegveegt, zal de structuur weinig aangetast worden.

In dergelijke hoekjes ontstaan door werking van muren altijd wel wat kieren, zeker na langere tijd, en acrylaatkit is ook naar mijn idee een goede oplossing. Zoals op de foto is het beslist geen typisch vocht-verschijnsel.
 

-stuffie-

  • #5
Volgens mij wil de TS ook de strips wegwerken/overschilderen, en dan is acylaatkit toch echt niet voldoende.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Wegwerken, dat zou wat anders zijn, maar zo had ik het niet opgevat.

Het woord is aan de Hermen! :wink:
 

Fiesiekus

  • #7
Acrylaatkit met korrelstructuur kan prima als ondergrond dienen; bijv. daarna latexen (bij voorkeur met een schimmelwerende latex).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Hermen schreef:
Ik zat er zelf over te denken om de plastic strips eerst te behandelen met universele grondverf voor een betere hechting, dan gaasband er over en afwerken met muurverf of rollputz (stucen zie ik niet zo zitten).
 

Hermen

  • #9
Bedankt voor jullie reacties tot zover. Misschien moet ik eea nog even toelichten. Volgens mij heb ik niet echt een groot vochtprobleem in de badkamer, er kan een raam open en er is mechanische ventilatie. Mijn idee was inderdaad om ook over de profielen heen te schilderen / putzen, dat lijkt me het netste omdat je dan over de hele wand dezelfde struktuur krijgt. (Ook het oude pleisterwerk was er overheen gezet, wat je op de foto ziet is het resultaat na verwijderen van het loszittende pleisterwerk). Ik heb dus eigenlijk 2 problemen: hoe voorkom ik dat er scheuren ontstaan tussen het plastic profiel en de muur? En hoe krijg ik voldoende hechting tussen het plastic en de afwerklaag?
 

-stuffie-

  • #10
Waar is dat plastic van? Zijn dat muurpofielen voor cellenbetonblokken? Zit er veel speling in?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #11
Waar denk je anders dat die profielen voor zijn? :?
 

Hermen

  • #12
Stuffie123 schreef:
Waar is dat plastic van? Zijn dat muurpofielen voor cellenbetonblokken? Zit er veel speling in?
Zijn idd profielen voor de cellenbetonblokken. Er zit enige speling in, ik heb nog even een foto gemaakt van de plek waar die het grootst is (NB die strips zijn 2,5 cm breed)

 

-stuffie-

  • #13
Ik heb altijd al een hekel gehad aan die profielen. Het is de bedoeling dat de muur er in kan bewegen, maar voor de afwerking is dat helemaal niet handig :-| Opnieuw stucen gaat toch weer los. Een plintje? Ik weet het niet. Iemand anders weet vast wel iets beters.
 

Fiesiekus

  • #14
Een dikke ril acrylaatkit met korrel, met een 2,5 cm brede spatel uitsmeren over kieren en plastic rand.

Eesrt goed schoonmaken en met chloor oplossing evt. schimmel molesteren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
@ Hermen, wilt u foto's plaatsen via "afbeelding-uploaden" linksboven het antwoordvenster ?
De foto's die u geplaatst hebt zijn te groot, bij plaatsen via deze site worden ze automatisch aangepast.
 

renehi

  • #16
Ik zou kiezen voor een plint. Deze plint vastschroeven aan de cellenbetonblokkenmuur. De schroefgaten en de ruimtes tussen plint en cellenbetonblokken/plafond dichtkitten. De wanden en plint ff voorbehandelen met voorstrijkmiddel (natuurlijk eerst ook schoonmaken) zodat de rollputz of struct.saus er goed op blijft zitten.

De structuursaus zou ik wel onderbreken tussen de twee verschillende wanden of tussen de wand en plafond. De struct. saus zal anders dan weer barsten, met name als er nog ergens een deur in een wand zit
 

Hermen

  • #17
Rhangyi schreef:
De structuursaus zou ik wel onderbreken tussen de twee verschillende wanden of tussen de wand en plafond. De struct. saus zal anders dan weer barsten, met name als er nog ergens een deur in een wand zit
Bedoel je opensnijden en dan dicht kitten ?
 

H@ns

  • #18
Ik zou er ook een plint overheen zetten!
Anders; flinke klodders gips er tegen (eerst gaasband op de scheuren) en natrekken met bijvoorbeeld een bierflesje.
Krijg je ook een mooi kwart-holletje en is niet echt moeilijk.

Eigenlijk horen die profielen daar helemaal niet! die mogen op de grond, boven zet je dicht met pur of een houten lat die smaller is dan de muurdikte.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu