Schakelen mechanische ventilatie

R.J

  • #1
Mijn badkamer heeft 2 lichtschakelaars. Voor de mechanische ventilatie moet ik steeds naar beneden om hem op stand 3 te zetten, en een tijdje later weer op stand 1.

Zou het nou niet handig zijn als ik 1 lichtschakelaar zou kunnen gebruiken om de mechanische ventilatie (systeem staat op de zolder) meteen op 3 te zetten.

Idealiter zou de lichtschakelaar dan moeten schakelen tussen stand 3 en de stand waarop 'ie vanuit beneden al op staat. Heeft iemand zoiets wel eens gezien?
 

R.J

  • #3
Dank je wel, niet goed gezocht :oops:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Hindert niks!

Ik had niet eens gezocht, ik herinnerde me dat er wat was geweest. Kom hier nl wel eens vaker. :wink: Ik weet ook niet of je er wat aan hebt.

Hopelijk heeft een elektra-specialist nog een gerichtere suggestie of hetgeen jij wilt wel of niet kan?

Gerrit misschien?
 

Ronald42

  • #5
Belangrijk om te weten is dan wel of de schakelaars in de badkamer en de ventilator op zolder deel uitmaken van dezelfde elektragroep anders gaat het zeker niet.

Laat dat en eventueel zoveel mogenlijk andere details weten dan kan ik een wat meer gericht advies geven.
 

Gerrit

  • #6
Het toerental van je ventilator omschakelen met de verlichting kan altijd.
Kees verwees al naar de topic waarin dat beschreven is.

Ga uit van de minst ideale situatie: de ventilator en de badkamer zitten op verschillende eindgroepen. Bepaal dan bij welke lamp je wilt ventileren (met verhoogd toerental). Ik kan me voorstellen dat je voor de dagelijkse verzorging de lamp boven de wastafel aan doet en dat de ventilator dan niet sneller hoeft te lopen.

In dat geval ga je uit van de lamp aan het plafond. Je moet dan zorgen dat je een leiding van de centraaldoos naar de ventilator brengt. Ik ken de bouw van je huis niet maar met wat creativiteit lukt dat wel.

Bij de ventilator plaats je een klein kastje met daarin een relais. De spoel hiervan sluit je aan op de lamp zodat als je de lamp aan doet het relais inkomt. Dan ga je met een leiding van het relais naar de kontaktdoos van de ventilator. Dat is een perilex kontaktdoos.

De 2 draden van het (maak)kontakt van het relais sluit je aan op de punten L-1 en L-3 in de perilex en voila, het werkt. Probeer het niet zonder relais te doen want dan kom je de problemen tegen die beschreven zijn in het topic waar Kees naar verwees. En vergeet niet: schakel de spanning af als je er mee werkt.

Sukses
 

R.J

  • #7
Ronald42 schreef:
Belangrijk om te weten is dan wel of de schakelaars in de badkamer en de ventilator op zolder deel uitmaken van dezelfde elektragroep anders gaat het zeker niet.
Ik zal dat vanavond eens gaan uitzoeken.

Ik had nog wel even opgezocht welk type ventilator ik heb, dat is de Orcon MVS8. Op hun website zag ik ook een MVS8R die gebruik maakt van een draadloze afstandsbediening :D

Dank zover voor alle tips.
 

R.J

  • #8
Belangrijk om te weten is dan wel of de schakelaars in de badkamer en de ventilator op zolder deel uitmaken van dezelfde elektragroep anders gaat het zeker niet.
De schakelaars in de badkamer zitten op dezelfde groep als de ventilator op zolder. De ventilator heeft inderdaad een dergelijke aansluiting zoals Gerrit beschrijft. Wordt het nu makkelijker?
 

Gerrit

  • #9
Nee Ralph, het blijft hetzelfde.

Het maakt n.l. niet uit of ze op de zelfde groep zitten of niet.
Doe je het n.l. zonder relais, dan zal de badkamerlamp spanning krijgen via de condensator in de ventilator en je lamp blijft zwak branden.

Daarom: altijd een relais toepassen zoals ik beschreef en je krijgt geen problemen.

Sukses
 

R.J

  • #10
Nee Ralph, het blijft hetzelfde.
Dat stuk van het verhaal begrijp ik hoor :idea: Ging me meer over het feit of het nu makkelijker is om draden te trekken naar de ventilator.
 

Ronald42

  • #11
Het moet nu dus mogenlijk zijn een zwarte (1,5mm2) draad te trekken door de bestaande installatie vanaf de Perilex wandcontactdoos naar de schakelaars in de badkamer.

Hoe (via welke weg) moet je zelf uitvinden maar omdat ze op dezelfde groep zitten kan het, anders zou het hele feest niet door kunnen gaan.

Probeer uit te vinden vanaf welke centraaldoos (lichtpunt) de perilex gevoed word en bepaal vandaar uit hoe de leiding loop naar de badkamer is. Bind vervolgens een zwarte draad aan bijv. een blauwe, bind daar ook een nieuwe blauwe aan en trek ze aan het ander eind door.

De zwarte moet je in de doos waarvandaan de Perilex word gevoed oplassen met 1 van de andere zwarten. Gebruik hiervoor lasklemmetjes. Of je stand 2 of 3 wil hangt geheel van jouw situatie af maar raadzaam is 3.

ZET ALTIJD DE SPANNING AF

Suc6
 

Ronald42

  • #12
Gerrit schreef:
Nee Ralph, het blijft hetzelfde. Het maakt n.l. niet uit of ze op de zelfde groep zitten of niet. doe je het n.l. zonder relais, dan zal de badkamerlamp spanning krijgen via de condensator in de ventilator en je lamp blijft zwak branden. Daarom: altijd een relais toepassen zoals ik beschreef en je krijgt geen problemen.
Nee hoor gewoon extra schakelaar plaatsen of huidige vervangen door serie. Dat zwak branden zou je eventueel kunnen ondervangen met spaarlamp maar dan blijft er wel een stroom lopen en dat is zonde.
 

Gerrit

  • #13
Dat is mogelijk Ronald maar als je hem op de verlichting schakelt vergeet je hem niet uit te doen. Overigens blijft een spaarlamp soms ook branden. Weet ik uit ervaring. (Ja, het is mij overkomen bij veel woningen)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu