Schakelaar aansluiten(eenvoudig voor lamp)

Heiloklus

  • #1
Ik heb zojuist een schakelaar aangesloten + lamp.

In een aansluiting van de schakelaar een bruine(fase) draad. Dan heb ik boven 2 opties(voor de zwarte schakeldraad). Ik heb echter maar een lamp, dus gewoon eentje gekozen.

Lamp aangesloten op deze zwarte draad en een blauwe nul draad.

Schakelaar werkt goed, aan/uit :)

Echter nu een vraagje. Wanneer de schakelaar AAN staat, en je gaat een lampje vervangen, dan kan je toch ook 220 door je lichaam krijgen? Want die zwarte draad is als het ware toch de FASE draad(wanneer de schakelaar AAN staat voor de desbetreffende lamp)

Klopt dit wel? Of heb ik iets verkeerds gedaan? Ik vraag dit, omdat ik vroeger als 'jochie' zo vaak bij de lamp liep te klooien, en eigenlijk nooit iets gevoelt heb
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Je hebt het correct aangesloten en je kunt inderdaad een schok van 230V krijgen als je met die zwarte draad in aanraking komt terwijl de schakelaar aanstaat. Hoe beter je zelf geaard bent hoe groter de schok. Altijd dus tenminste de schakelaar uitzetten als je het lampje vervangt en zorg er voor dat de zwarte draad bij de lamp op het contact midden in de lamp is aangesloten, zo heb je het minste kans op aanraking.
 

Heiloklus

  • #3
Dankjewel. Altijd geluk gehad dus:)
 

Fiesiekus

  • #4
Of rubberen zolen en houten vloer gehad.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu