Satelliet signaal via kontakdoos laten lopen

Kevin

  • #1
Ik wil graag mijn satelliet kabel doortrekken naar mijn woonkamer. Afstand hiervan is ca. 40 meter van mijn balkon tot aan mijn receiver in de woonkamer. Probleem is dat ik het netjes wil afwerken.

A. Is er een simpele manier om dit te gaan doen? Achter plinten of zo? Graag enkele merken hiervan.

B. Kan ik een kontaktdoos in mijn woonkamer misbruiken om de kabel via mijn meterkast door te trekken. Er zijn al vrij veel kontaktdozen in mijn woonkamer.

Graag jullie ideeën hierover.

Bedankt, Kevin
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Beste Kevin,

A. Er bestaan sierplinten, die een kabelgootje "ingebouwd" hebben. Het makkelijkst is als je daarvoor gaat kijken bij een paar bouwmarkten, dan kun je zien wat voor soorten en systemen er daarvoor bestaan.

B. Via de meterkast betekent via de groepenkast, want alle kontaktdozen lopen daarnaartoe. Maar buiten het gegeven dat het volgens mij absoluut niet mag, zou dat een enorme omweg betekenen voor je signaaldraad.
Want de buizen van die kontaktdozen lopen niet rechtstreeks naar de groepenkast, maar via centraaldozen in het plafond. Niet aan beginnen dus!

Het wordt al moeilijk genoeg om over de door jou genoemde afstand een goed signaal te behouden. Misschien zul je een signaalversterker nodig hebben, maar je kunt het eerst zonder proberen.

Zorg daarom dat je op de plek waar de kabel van het balcon binnen komt wat extra ruimte in die draad houdt. Dan kun je, indien het noodzakelijk blijkt, op die plek de kabel onderbreken en er daar een versterkerunit tussen zetten. Maak die ruimte liefst in de buurt van een stopcontact, nodig voor voeding versterker.
 

Trappist

  • #3
Ben geen echte satellietexpert, maar ik ken geen versterkers voor het signaal wat van de LNB naar de satelliettuner gaat.

Ook wordt het signaal verzwakt door elke stekkerovergang in de kabel, dus ik denk dat het uitkomt op een zo onopvallend mogelijke kabel (zwart of wit) rechtstreeks van de LNB via de plint, -al dan niet verborgen- naar de tuner.

Voor 40m zou ik niet de goedkoopste kabel gebruiken.

Succes!
 

Marnix

  • #4
Inderdaad niet bezuinigen op kwaliteit kabel (minimaal 75ohm).

Via groepenkast en bestaande leidingen is niet okee. Niet getreurd want geloof me, een goede kwaliteit kabel had je in een bestaande situatie er nooit door gekregen :mrgreen:

Probeer met verbindingen / aansluitingen zoveel mogelijk met f-conectoren te werken en inderdaad, iedere overgang is een oorzaak voor signaalverlies.

Slechts in het geval dat het signaal te zwak zou zijn omkijken naar een goede signaalversterker mits dit mogelijk zou zijn met sateliet. Merken zal je hier niet zo snel horen omdat andere merken die dan zijn vergeten zich achtergesteld voelen.

Succes
 

Gerrit

  • #5
Een kleine toevoeging nog:

Maak niet zoveel mogelijk, maar uitsluitend gebruik van F-connectoren.
Je hebt er maar twee nodig: één aan de LNB en één aan de tuner.

Kijk niet naar de kleur van de coax-kabel maar gebruik z.g. Coax-12. Dit is een grijze kabel of voor gebruik door de grond groen.

Voor de kwaliteit hoef je niet bang te zijn, die is met de beschreven middelen prima. Wij hebben pas nog een systeem geplaatst met 98 m kabel door de grond. (Kon niet anders door de bomen)

Perfekt resultaat.
 

Herman

  • #6
Ben het helemaal met Gerrit eens;
Als je een goede kwaliteit coax-kabel gebruikt is een afstand van zo'n 100 mtr. geen probleem.

Mocht er onverhoopt toch te veel signaalverlies optreden dan kan in de kabel een versterker geplaatst worden zo dicht mogelijk bij de LNB, welke zijn voedingsspanning uit de ontvanger krijgt en een versterking
geeft van 20 db.

De F-connectoren aftapen en de versterker kan gewoon buiten gebruikt worden.
Kosten zo'n € 6,=

Succes. Herman
 

Kodiak

  • #7
Volgens mij zijn de karakteristieke eigenschappen van enerzijds de groene (grond-) of grijze kabel en anderzijds specifieke satalietontvangerkabels niet gelijk.

De kabels die bij de kabelaars gebruikt worden, zijn bedoeld voor signaaloverdracht tussen de 5 en de 862 Mhz. Kom je hoger in de frequenties, zal de demping onevenredig snel toenemen.

De kabelbedrijven hebben juist hun kabel toegespitst op goede signaaloverdracht in vooral de freq. tussen 5 en ~50 Mhz. Dat is de fraquentieband die gebruikt wordt voor teruggezonden signalen van kabelinternet en -telefoniemodems.

Dus vraag wel expliciet naar kabels tbv je schotel.
(C12 staat trouwens voor 12dB verlies over 100m bij een frequentie van (ik meende) 260Mhz en is een "echte" term uit de kabelwereld)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu