Samsung WF1704YSW -Foutcode 3e

Guybrush

  • #1


Beste klussers,

Onze Samsung wasmachine, type WF1704YSW, centrufugeert niet meer en geeft de foutcode 3E. Volgens de handleiding dien ik de klantenservice te bellen, volgens https://onlineonderdelenshop.nl/blog/storingscode-foutcode-samsung-wasautomaat-wasmachine/ betreft dit de tachomotor.

Dit zeg mij vooralsnog niet veel, wellicht kunnen jullie me helpen met de volgende vragen:
- na openen achterkant, hangt er een groen draadje los (zie foto hierboven). Dit lijkt niet de bedoeling. Iemand een idee waar deze aan bevestigd zou moeten worden
- wat is een tachomotor?
-kan een tachomotor apart worden vervangen of dient de hele motor te worden vervangen? (de bekende onderdelensites leveren geen aparte Tachomotor)


Alvast hartelijk bedankt voor jullie reacties!
Groet!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Er wordt in het betreffende bericht niet gesproken over de tachomotor, maar over tacho motor. Een futiel, maar belangriujk verschil, want daarmee wordt bedoeld: de tacho(-generator) van de motor.

Aan de andere kant dan wat je op de foto ziet zit (als het goed is, ben niet bekend met samsung) een tachogenerator bestaande uit een roterende magneet en een (vast opgesteld) spoeltje. Werkt net zoals een fietsdynamo.

Hoe sneller de motor draait, hoe meer spanning die tacho afgeeft aan de besturing. Daarmee wordt de snelheid van de motor enerzijds geregeld, anderzijds kan daarmee gedetecteerd worden indien de motor niet of veel te langzaam draait.

Het niet afgeven van het tachosignaal kán door een defecte tachogenerati=or komen: spoeltje eraf gevallen, magneet losgekomen en ligt op de bodem van de machine. Maar in de meeste gevallen is er een andere oorzaak waarom de motor niet draait. Meest voorkomend: versleten koolborstels.

Dus: aandrijfsnaar eraf halen, motorstekker losnemen, motor eruit halen en kijken hoe de toestand van de koolborstels is. Indien korter dan 15 mm dan zijn ze aan vervanging toe. Het kan voorkomen dat er maar één koolborstel kort is en de ander nog op lengte. Dit is bij gelijkstroommotoren normaal.

En als je de motor er dan toch uit hebt, meteen even kijken of de collector (het deel waar de koolborstels tegenaan zitten) onbeschadigd is. Diepe groeven of opstaande lamellen zijn funest voor eventuele nieuwe koolborstels.

En natuurlijk even kijken of de tachospoel nog op z'n plaats zit.

Het groene draadje kan ik niet beoordelen, want foto niet duidelijk genoeg. Misschien een aardingsdraad, maar dat is dus helemaal niet zeker.

Succes! :wink:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Even een vergroting gemaakt van het deel met de groene draad:



Die draad zit inderdaad aan twee geel/groene draden en is dus zeer waarschijnlijk een aarde (of massa) draad. Waar de andere kant aan zou moeten zitten is zo niet te zien, het lijkt erop dat het kabelschoentje is afgebroken. Er zou dus ergens een restant van een (schuif?)stekker moeten zitten. Als je dat kunt vinden en je weet zeker dat dat ook een aardpunt zou moeten zijn, dan is het een kwestie van nieuw kabelschoentje aanzetten.

Vermoedelijk heeft dit losse kabeltje niets te maken met de storing, maar dat is zo niet met zekerheid te zeggen. Loshangend is natuurlijk nooit goed, als de machine centrifugeert zou de draad tegen een ander punt aanm kunnen slingeren en een kortsluiting veroorzaken. :?
 

Guybrush

  • #4
Bedankt Kees, voor de meer dan welkome reacties.
Mooi toch hoe ik een simpele spatie verkeerd heb geïnterpreteerd :D

Op basis van jouw bericht heb ik de motor eruit gehaald en de koolborstels bekeken. Aan één kant komt er een krappe centimeter uit, die lijkt dus bijna op.
Viel nog niet mee om hier een nieuw setje koolborstels voor te vinden op internet, maar die heb ik nu besteld en komt woensdag binnen. Hopen dat dat het robleem verhelpt.

Het lijkt inderdaad een aardedraad te zijn, op de motor zit een bevestigingspunt met een duidelijk aarde-icoon, zonder aardedraad. Dus die zal ik weer bevestigen als ik ook de nieuwe koolborstels binnenheb.

Ik laat nog even weten of het gelukt is.
 

Guybrush

  • #5
Dit was gelukt :D
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ben je wel even zoet mee geweest.
Een jaar lang zonder wasmachine?
:mrgreen:

Maar toch bedankt voor de terugmelding, beter laat dan nooit! :prima:
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #7
Ook ik had een 3E op deze machine.
Nieuw setje koolborstels van 20 euro en draaien maar.

Kees :prima:

:super:
 

Vicar

  • #8
Hoi, ik heb dezelfde foutcode. Weet je misschien nog waar je de nieuwe koolborstels hebt besteld en/of wat het juiste artikelnummer is waarop ik kan zoeken zonder eerst de was/droog toren te ontmantelen?
Alvast bedankt!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vicar

  • #9
Weet je nog welke koolborstels het zijn en waar je ze uiteindelijk hebt besteld? Ik zoek ze namelijk ook voor deze machine...



Een quote is overbodig, mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu