Ruimte tussen 2 dakpannen.

Slim6671

  • #1
Geachte l.

Tijdens het schoonvegen van het dakraamgootje viel mij op dat er wat ruimte aan de zijkant tussen 2 dakpannen zit. (aflopend van 0 naar 2 cm - in hoogte verschil).
Ik heb bij mijn weten geen lekkage o.i.d. en als het moet in regenen dan moet het bijna een onmogelijk hoek maken (wat met wind natuurlijk wel mogelijk is)
Nu is mijn vraag...

Is het normaal dat er wel eens wat vocht door de pannen heen komt ?
En denkt iemand dat deze ruimte tussen de pannen kwaad kan?
Het hout en dergelijke ziet er wel gewoon goed uit. :lol:

Alvast bedankt.


slim6671
 

Torello

  • #2
Dakpannen horen in elkaar te grijpen. Die ribbels horen netjes in de sleuven te vallen en dan zijn de pannen goed dicht. Dat pannen bij ramen, dakkapellen ietwat openstaan komt veel voor.

Het is wel zeker mogelijk dat daar stuifsneeuw of regen dmv een zijwind inkomt. Dit hoeft niet meteen dramatisch te zijn maar voorkomen is beter. Wellicht kun je de pan wat verschuiven zodat hij wel sluit.

Ik had dit probleem bij montage van een dakkapel en heb net zolang gezeurd totdat ze alle pannen sluitend hadden gemaakt. Van enkele hardnekkige hebben ze uiteindelijk de opening opgevuld met een soort rode klei met piepschuimbolletjes erin. Het hardt niet totaal uit. Ik weet niet hoe dat spul heet. Maar je kunt overwegen de pan hiermee afsluitend te maken.

Suc6
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #3
Je bedoelt dit

w.
 

Torello

  • #4
Helemaal :D ! Top, weet ik ook meteen hoe het goedje heet.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Als je naar een dak kijkt met oude pannen, die hebben niet zoveel (geen) ribbels, en verschillen behoorlijk in afmeting. Ze passen dus gewoon slecht. Echter, dit soort daken zijn ook gewoon waterdicht, behoudens wat stuifsneeuw. Het ventileert ook goed :) Bij windhozen hoor je nog wel eens dat die oude pannen niet sneller wegwaaien dan de beter passende.

Het is wel zinvol bij zo'n dak na elke storm het dak even te inspecteren.

Overigens worden tegenwoordig pannen deels vastgemaakt, en zullen ze helemaal niet meer wegwaaien.

grtz
Henk - henk's house heeft deels moderne pannen, deels de échte oud-hollandse.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #6
Het is niet zo toevallig dat oude, slecht passende pannen helemaal niet zo gemakkelijk wegwaaien. Onder ongunstige omstandigheden, vooral als harde wind dwars over de nok waait, onstaat er flinke onderdruk boven het dak, waardoor goed afsluitende pannen van binnen uit omhoog gedrukt worden. Bij slecht passende pannen kan dat drukverschil veel gemakkelijker vereffend worden en ze zullen daardoor minder gemakkelijk gelicht worden.

Groeten, Hein
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu