Rookgasafvoer (houtkachel) en Houten wanden

Volksdennis

  • #1
Hallo,

Het volgende project is het plaatsen van een houtkachel.
Hiervoor heb ik een dubbelwandige RVS pijp voor de rookgasafvoer in gedachten maar......
Mijn binnenspouwblad bestaat uit een HSB voorzetwand welke als volgt is opgebouwd (buiten naar binnen). Dampopenfolie>12mm WBP> CLS met ertussen 90mm galswol>12mm WBP>12,5 mm Gipsplaat.

Ik heb begrepen dat de dubbelwandige pijpen bij lekker doorstoken ook gewoon 500-600 graden kunnen bereiken, mijn zorg is dus de HSB wand achter deze pijp.

Wat ik van plan ben:

regelwerkje van stalen profielen op de de HSB wand maken en deze aftimmeren met hittebestendige plaat (regelwerkje heb ik bedacht om zo toch een soort luchtspouw te maken). De dubbelwandigepijp monteren met centreerbeugels op deze hitte bestendige plaat (zodat er geen overdracht via de beugels naar de HSB wand mogelijk is).
Omtimmering maken van stalen profielen en hitte bestendige plaat.

Is mijn gedachtengang een beetje in orde zo. Heeft het nut als ik de omtimmering ook nog een volstort met vermiculietkorrels??

Bedankt

Dennis
 

Fiesiekus

  • #2
Praat je over de woonkamer of over de slaap/zolderverdieping waar deze pijp komt te lopen?

Het hangt een beetje van de soort dubbelwandige pijp af; de goede soort kan aan de buitenzijde, ook bij schoorsteenbrand, niet veel heter dan 120 graden worden. Bovendien is de afwerklaag 12,5 mm gipsplaat?
 

Volksdennis

  • #3
Hallo Fiesiekus,

De kachel staat in de woonkamer en stijgt via een studeerkamer boven naar de nok. Dus de pijp loopt door de wwonkamer en studeer kamer.

De HSB wand heeft nu inderdaad 12,5 mm gips maar dat lijkt me geen (langdurige) bescherming. Ik durf ook de centreerbeugels niet zo op/in mijn HSB wand te schroeven i.v.m overdracht.

Ik heb zelf nog geen pijp gevonden die rond de 120 graden zal blijven. Mag er via een PB een product naam genoemd worden? zo ja wil je me die dan geven aub.

Bedankt

Dennis
 

Fiesiekus

  • #4
Dat PB-merk hoeft niet omkokerd te worden; ik heb 6 meter en 4 bochten via/op MP gekocht; werkt al jaren uitstekend op mijn 6 kW houtkachel.
 

Volksdennis

  • #5
Mijn dank is groot !!
 

H@ns

  • #6
Er is een minimale afstand tussen pijp en muur/plafond/wand en die hangt af van het materiaal, hout veel, gips minder.
Staat allemaal in de documentatie van je pijpmerk.

Overigens kunnen dubbelwandige pijpen inderdaad heel heet worden bij bijv schoorsteenbrand dus de voorzorg is niet voor niets!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu