Rolluiken scheef kozijn

Paul24

  • #1
Hallo,

Ik heb een offerte opgevraagd om ons gehele huis te voorzien van rolluiken. Het betreft een HSB woning waar in juni buitengevelisolatie van Strikotherm geplaatst gaat worden. Dit wordt daarna gestuct.
onder de kozijnen worden aluminium Roval dorpels gemonteerd omdat de buitengevel naar buiten komt door de isolatie dikte.

De rolluiken gaan straks dus onderaan sluiten op deze dorpels.
Nu zitten 2 kozijnen scheef. Voor het oog niet zichtbaar maar wel horizontaal 2,5 en 2 cm uit waterpas op kozijnen van 3.65m en 2.40m breed. De rolluikenboer wil de rolluiken alleen waterpas hangen. dat betekend dat de dorpels ook waterpas gemonteerd moeten worden. Nu lijkt het me echt geen gezicht. De makkelijkste oplossing lijkt me de rolluiken scheef met het kozijn te hangen. Is er iemand die ervaring heeft met het hangen van rolluiken of dat ze wel iets scheef mogen hangen? (evt. met een technische aanpassing)
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Ik kan de rolluikleverancier (collega) wel begrijpen. Hij dient garantie te geven op de rolluiken
Er kan nl extra slijtage op de lamel en geleider komen als de rolluiklamellen wat gaan verschuiven naar het laagste punt.
Indien er aan de laagste zijde een normale prop zit en geen schijf of interne binnenplaat dan zou de rolluik zelfs achter de inlooptrechter kunnen blijven hangen in het ergste geval.
Ik maak het ook geregeld mee dat we rolluiken een klein beetje uit het lood hangen (om bijv de lijn van de voeg te volgen, zodat het mooi oogt)
Maar je praat dan over enkele mm per mtr breedte.

Dat de dorpels niet waterpas geplaatst worden zal geen negatieve invloed hebben op de rolluik zelf als deze rolluik dan maar recht of bijna recht geplaatst is.
Dit gebeurt vaak bij rolluiken voor schuifpuien en deuren waar de rolluik op de terrastegels rusten (die liggen bijna nooit recht)
 

Paul24

  • #3
Hallo Waldy,

Op zich, als alleen de dorpel gelijk met het kozijn mag lopen vind ik het voor het zicht iets acceptabeler. Maar krijg je dan niet dat als het rolluik helemaal naar beneden wordt gestuurd dat alle lamellen scheef in de geleiders gaan hangen? ik neem aan dat dit ook extra slijtage veroorzaakt?

gr Paul
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #4
Die slijtage valt echt wel mee.
Doordat de kast/bak horizontaal gemonteerd is zakt het rolluikpantser ook recht alleen bij het sluiten zakt dit iets scheef.
Je zult hier geen noemswaardige slijtage van hebben
 

RWW

  • #5
U zult hier, indien u een lamellenpakket met gaatjes heeft gekozen, alleen verschil zien bij het sluiten. Normaal gesproken "vallen" de lamellen allemaal gelijk in elkaar en sluiten die lichtnaadjes ook gelijk.

Echter, als er een scheve onderdorpel onder zit zult u van binnenuit zien dat dat links en rechts niet gelijk gaat.

De een stoort zich daar aan, de ander weer niet.

Wat Waldy zegt, heeft weinig/geen effect op extra slijtage.
 

Paul24

  • #6
Goed dat je het aangeeft, dat dacht ik nl ook al.
Ik ben dus zo'n type die zich daar wel aan stoort.

Ben er nog niet over uit...
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #7
Als de rolluik sluit zul je de de daglicht openingen wat afwijkend zien sluiten (links t.o.v. rechts) maar als de rolluik dicht is zie je dus ook geen daglicht openingen meer.
Indien je nu de rolluik op een kierstand zou zetten (het rolluikblad hangt dus zo dat de daglicht openingen open zijn ivm zie je geen verschil.

Hang je de kast schuin (wat ik dus niet zou doen) dan zie je zeer duidelijk dat de lamellen scheef hangen
 

RWW

  • #8
Ik weet de situatie zo even niet maar wat ook een optie is, is een onderdop in de zij geleiders plaatsen:

afbeelding ontbreekt

Het pakket zal dan niet op uw onderdorpel komen te rusten bij het sluiten. Enig nadeel is wel dat er kans is op een dikkere lichtnaad onderin als het pakket dicht is.

Dit is eventueel op te lossen door een borstel in de onderlat te plaatsen, in plaats van een rubber, die er normaal gesproken in zit.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #9
Een borstel zal de naad van 25mm niet kunnen afdichten
tevens sluit je rolluik niet en zal er veel effect verloren gaan t a v isolatie
De afdekdoppen voor de geleiders hebben enkel als doel om de geleider af te sluiten. Ze heeft geen steunende werking (zal uiteindelijk afbreken)

Indien je de rolluik eerder wenst te stoppen moet je een dop in de geleider schroeven
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu