Rioolstank uit toiletpot

Philipmar

  • #1
Wie weet is hier iemand die verlossing brengt.
Wij hebben een (spiksplinternieuw en eerder duur) toilet geplaatst. Tijdens de zomer, geen probleem, iedereen tevreden. Maar zodra het wat kouder werd begon het vreselijk naar rioollucht te stinken. Wij natuurlijk alle buizen vernieuwd die van boven (wc badkamer) naar beneden kwamen, ze waren oud, de verbindingstukken leken niet meer helemaal ok, we waren dus zeker dat het hiermee opgelost zou zijn...

Maar, zomer voorbij, eerste koude... opnieuw dezelfde stank. Na lang zoeken (en snuiven) zijn we nu zeker: de stank lijkt te komen vanuit de pot zelf, meer bepaald vanuit de rand waar het spoelwater uit komt gestroomd. Maar dit kan toch niet, denken wij, dit alles is toch luchtdicht afgesloten via het water onder in de pot... of bestaat er toch een (geheime) verbindig tussen de dichting tussen pot en waterbak en het riool zonder via de gewone (en vol water staande) afvoer te passeren? Met andere woorden , moeten wij nu een nieuwe wc kopen?

Echt gespannen op een antwoord wachtend...

Met dank
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Welk soort toilet bezit u, een hangend of staand model ?
 

Philipmar

  • #3
Het gaat om een gewoon staand toilet dat via een (ingebouwde) s afvoer in de riool verdwijnt die enkele cm uit de vloer steekt. Dit via een goed dichte rubber band die in een soort verdikking steekt van de rioolbuis
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Staat er wel genoeg water in de sifon van de pot ?
Vaak ontstaat deze klacht wanneer het kouder wordt en de verwarming aanstaat, door de warmte verdampt er water uit de sifon.
Dit gebeurt vaak in combinatie met een leeggezogen sifon, probleem is vaak dat er geen ontspanningsleiding op de standpijp zit.
In die leeggezogen sifon staat nog wel wat water maar niet genoeg meer.
 

Philipmar

  • #5
Nu ik er over nadenk...

Vlak na de installatie bleek dat wij waterverlies hadden. Wij zochten het huis af en vonden niets. Ook het toilet werd nagezien (met droge wc papiertjes rondom in de pot en het bleef droog). Toen voor alle zekerheid het kraantje dichtgedraaid en... pot bleef droog maar de waterbak was na enkele minuten al leeg.

Ook toen vroegen wij ons af hoe het mogelijk was dat de waterbak leeg kon lopen terwij de pot droog bleeg.... Na herstellen van een of andere dichting in de waterbak was het waterverlies opgelost. Wij hebben onszelf geen verdere vragen meer gesteld. Maar nu vraag ik mij af: zou er dan toch een soort afvoer zijn die ik niet ken?
 

Philipmar

  • #6
De sifon staat voor zover wij kunnen zien mooi vol water, bovendien wordt (juist omdat wij voortdurend op zoek zijn) het toilet heel regelmatig doorgetrokken, het lijkt zelfs dat hoe meer wij het doortrekken hoe meer stank we krijgen.
 

Philipmar

  • #7
Ik ben heel nieuw op dergelijke fora en wil dus zeker niet onbeleefd zijn. Daarom laat ik je nu weten dat mijn vrouw vindt dat ik moet gaan slapen.... en een boze echtgenote is nog erger dan een smelly toilet.... dus morgen kom ik opnieuw langs. In elk geval vind ik dit soort dienstverlening fijn en het bewijs dat internet ook heel aangenaam kan zijn. Dank je.

Philip
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Slaap ze.
 

Fiesiekus

  • #9
Ik vermoed dat deze constatering:
Philipmar schreef:
Na lang zoeken (en snuiven) zijn we nu zeker: de stank lijkt te komen vanuit de pot zelf, meer bepaald vanuit de rand waar het spoelwater uit komt gestroomd.
samen met
Philipmar schreef:
Ook het toilet werd nagezien (met droge wc papiertjes rondom in de pot en het bleef droog). Toen voor alle zekerheid het kraantje dichtgedraaid en... pot bleef droog maar de waterbak was na enkele minuten al leeg.

Ook toen vroegen wij ons af hoe het mogelijk was dat de waterbak leeg kon lopen terwij de pot droog bleeg.... Na herstellen van een of andere dichting in de waterbak was het waterverlies opgelost.
duidt op een open verbinding tussen riool en de toiletpot die zich in de pot bevindt.
De lekkage van water is opgelost, de andere kant op is er blijkbaar nog een opening.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #10
In Lekkend zwevend toilet topic was sprake van een gaatje tussen aan en afvoer. Wellicht in dit geval ook?
 

Philipmar

  • #11
Mijn lieve (wie wil er nog tijdens de kerstdagen hulp bieden) loodgieter heeft mij gek verklaard. Immers, ook al ruik ik in de pot en onder de waderverdelingsrand rioollucht, hij zegt dat het niet kan. Wanneer er water staat onder in de pot (en zulks is het geval) dan is volgens hem de enige toegang tot de riolering luchtdicht afgesloten. Wat er dan ook nog aan buisjes of gaatjes of openingen mogen zijn, die moeten via die waterstop en dus kan het niet gezien er water in staat.

Nu zijn er enkele mogelijkheden...
Eerst, hij ziet iets over het hoofd.
Twee: ik ben gek en ruik dingen die er niet zijn. (maar dan ook onze poetsvrouw, mijn echtgenote en vriendelijke buren die zich allemaal al geknield hebben voor het vermalledijde wc, het lijkt steeds meer een soort afgodbeeld te worden met al dat gekniel...)
drie; hier komt imand met een oplossing.

In geval van drie: ik tracteer al wie hier zit met een glas champagne, het zijn immers de feestdagen en ik heb zulk vocht in huis...

Gelukkig werd mijn nieuwe moto vandaag afgehaald, ik heb dus mijn verdriet al een beetje kunnen afreageren tijdens de eerste rit...

Vriendelijke groet

philip
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Haal voor de zekerheid de pot er af en controleer of er nergens een gat zit in het gedeelte van de sifon van de pot.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #13
Ik heb eens een bidet gehad met een haarscheur erin, was alleen te vinden met een sterke lamp.
Daar lekte water door, dus andersom lucht er door is ook mogelijk.
Andere vraag heeft u een septic tank of gewoon riool?
 

Sewerboy

  • #14
Als je echt gek word van de stank en er is met het blote oog niets te ontdekken wordt het moeilijk. Er is natuurlijk een mogenlijkheid om erachter te komen, maar dan zul je een bedrijf moeten inschakelen wat gebruik maakt van een rookmachine. Dit apparaat blaast rook in je leidingsysteem en overal waar rook uitkomt waar het niet hoort is dus niet goed.
 

Sewerboy

  • #15
O, maar ik drink niet :mrgreen:
 

Philipmar

  • #16
Vandaag uiteindelijk met loodgieter afgesproken...
Hij komt vrijdag a;s. een verluchtingsschouw op de buizen zetten die naar de seprische put gaan. Kwestie van een gezonde trok te steken op de buis vooraleer er geur waar dan ook in huis kan vrijkomen... ik vermoed dat de geur hierdoor zal verdwijnen maar ook dat ik uiteindelijk nooit zal weten wat er scheelde... eind goed al goed? Wait and see. Ik houd jullie later op de hoogte

danke

philip
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu