Riool beluchting geeft water

Rob.H

  • #1
Hallo,

Ik heb mijn wasmachine op zolder geplaatst.
Vanaf de 1ste verdieping waar de wasmachine stond loopt een 50 cm buis naar de zolder daar gaat hij over in 40 cm. Circa 3 meter lang naar de andere kant van de zolder.

Waar de pijp over gaat van 50 cm naar 40 cm dit is vlak waar hij door de zolder vloer naar boven komt zit een beluchter die is 30cm lang horizontaal en dan 30cm naar boven door het dak.

Het volgende doet zich nu voor als de wasmashine het water er uit gooit komt het water er op het dak via de beluchter eruit terwijl die 30cm horizontaal en dan 30cm verticaal van af zit.
Het is raar maar bij mij gaat het water naar boven.

Ik heb de buizen bekeken en alles is open ik heb zelfs al een behoorlijk deel vernieuwd.Ik wil proberen de beluchter hoger oftewel langer te maken maar ik weet niet of ik het hier mee oplost.

Wie weet hier meer van en kan mij helpen.
Alvast bedankt gr rob.
 

Fiesiekus

  • #2
Rob.H schreef:
Vanaf de 1ste verd waar de wasmachine stond loopt een 50 cm buis naar de zolder daar gaat hij over in 40cm.circa 3meter lang naar de andere kant van de zolder.
Waar de pijp over gaat van 50cm naar 40cm dit is vlak waar hij door de zolder vloer naar boven komt zit een beluchter die is 30cm lang horizontaal en dan 30cm naar boven door het dak
Die 50 en 40 cm zullen mm zijn denk ik? Het hoogte verschil van 30 cm waterkolom is niet bijster veel; met een beetje stromingsweerstand (bochten e.d) kan het water al over dat hoogteverschil heen komen.

Ik zie 2 mogelijkheden:
  1. Verlengen op het dak is een stap in de goede richting; je zult moeten uitproberen (bijv. in stapjes van 50 cm erop) wanneer de hydrostatische druk van de waterkolom hoog genoeg is om "spuien" op 't dak tegen te gaan.
  2. Kan die ont- be-luchter niet verplaatst worden naar de kant waar de wasmachine staat? En daar door 't dak naar buiten? Z.d.d. de beluchter stroomOPwaarts komt te zitten en de wasmachineafvoer via Y aansluiten op 40 mm pijp?
Suc6
 

Rob.H

  • #3
Inderdaad het is wel een beetje groot cm het moet inderdaad mm zijn.
2. Als ik de beluchting bij de wasmachine maakt bij het y stuk zit hij wel achter de zwanenhals of moet ik dit als een 2de beluchting zien.
Ik ga sowieso proberen om de pijp in de huidige situatie te verlengen.
b.v.d. rob
 

Fiesiekus

  • #4
Herstel: deskundigen raden soms een T in plaats van Y-stuk aan. Ik bedoel: je zwanenhals komt OP de 40 mm leiding; de be-ontluchter direct op het rioolsysteem NIET VIA zwanenhals! Voordeel: minder weerstand bij be- en ontluchten; daarom over 2-de beluchter: geen (nooit) beluchting via zwanenhals.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Hoi Rob,

Toen ik jou bericht las vroeg ik me af is het een ontluchting of een beluchting een op de leiding van 40 mm PVC.

Is dat om te zorgen dat als de wasmachine het water wegpompt er lucht bij kan komen na het sifon.

Zo ja doe dan onder het sifon een T stuk en ga naast de pijp die er zit recht omhoog (zo hoog mogelijk) en plaats een beluchtingsklepje.

Is het ontluchting ja dan door het dak naar buiten.

Sucses
 

Rob.H

  • #6
Dus als ik het goed begrijp de 40 mm pijp bij de wasmachine net voor de zwanenhals daar een t-stuk op voor de be-ont-luchting.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
Hoi Rob,

Ja en dan omhoog zo hoog mogelijk met klepje of door het dak naar buiten.

Groetjes
 

Fiesiekus

  • #8
Rob.H schreef:
Dus als ik het goed begrijp de 40mm pijp bij de wasmachine net voor de zw hals daar een tstuk op voor de be-ont-luchting .
Voordat je begint nog 1 vraag: de aansluiting nu van de horizontale leiding op de verticale (stand) leiding: is dat via een T of een Y? Als T: dan eerst vervangen door een Y en een 45 graden bocht (dan ben je weer horizontaal) best kans dat een T te veel stromingsweerstand geeft.

Verder :

1 geen klepje in je be-ontluchter; 1 van de functies werkt dan niet meer
2 beluchter stroomopwaarts t.o.v. aansluiting zwanenhals op horizontaal.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #9
Weet iemand nog wat hier wordt bedoeld? Misschien doet een simpel schetsje wonderen!

Groeten, Hein
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu