Riolering verzakt oplossing zonder open breken?

Klussil

  • #1
Hallo,

Na een verstopping en overstroming vanuit het toilet heb ik een camerainspectie laten uitvoeren om uit te vinden wat er mis was met de riolering. Hieruit bleek dat het riool (pvc) verzakt is, onder ons huis!
Helaas is ons huis gebouwd op een een zandondergrond, wat zoveel inhoudt dat er geen kruipruimte is en de sleuven bij de bouw destijds zijn opgevuld met zuiver zand en afgraafgrond. Een duidelijke oorzaak voor de verzakking hebben we niet en was vanuit de buis niet te ontdekken (omdat deze nog intact is).
Iemand een advies hoe wij hier iets aan kunnen doen, hopelijk zonder de betonnenvloer in onze woonkamer open te breken?

Groetjes!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Hallo @klussil

Dus afvoer loopt verkeerd af dus als ik goed begrijp naar de straat toe loopt tegen.
Ik weet natuurlijk niet de situatie maar wat je kunt proberen is dat van dat stuk van de wc naar buiten dus en evt naar gemeente riool laat zakken.
Als de leiding in de fundering zit deze van onderen weg kappen zodat je evt kan zakken.
 

Sewerboy

  • #3
Waar de leiding de woning verlaat opgraven, een flink gat maken en dan een tunnel onder de woning spitten, bijvoorbeeld met een pioniersschep.
Of een vuil waterpomp huren en met een (tuin)slang het zand onder de woning verdunnen tot modder en zo een tunnel spuiten/zuigen. Zo kun je de hele leiding volgen en daarna herstellen. Klinkt makkelijk he? :mrgreen:
 

Fiesiekus

  • #4
Over welke lengte ligt het riool onder het huis? Bouwjaar? Diameter? Materiaal? Meer info geeft meer kans op een effectief antwoord!
 

Klussil

  • #5
Bouwjaar van het huis is 1983, materiaal PVC, diameter moet ik even verschuldigd blijven.
Fundering is slechts op enkele punten gestort, waardoor van buitenaf de mogelijkheid bestaat om via de zandgrond onder het huis te komen (aan voor en achtzijde van de woning). Graven van buitenaf is dus mogelijk wel een optie, alleen is de buis over een lengte van zo'n 3 meter 'ingezakt'. Hierdoor blijft op deze plek water staan, waar aan de zijkanten dooor klotswerking vuil ophoopt en verstoppingen ontstaan.
Bovendien begint dit euvel vanaf ca 3 meter van de voorzijde van de woning en loopt 3 meter achterwaarts.
Riool loopt parallel aan zijmuur, ca 1,5 meter inwaarts. Maar om die van deze kant uit bloot te leggen is lastig, aangezien de buurman niet geheel meewerkend is.
 

Fiesiekus

  • #6
De eenvoudigste aanpak bestaat uit het laten reinigen met een hoge drukspuit door een profi (al gedaan denk ik?). Daarbij wordt ook de buiswand schoongespoten. Daarna weer eens kijken hoe lang het duurt voordat 't probleem terugkomt.

Als 't bijv. eens in de 10 jaar terugkomt en zo opgelost wordt......ik had vroeger een buurman die dit elke 5 jaar moest laten doen (ongeveer gelijk probleem) hij maakte dan 1 dag van mijn toilet gebruik (tegen betaling :mrgreen: ). Hij piekerde er niet over om de zaak op te graven etc.

Wel bij huisverkoop melden; anders is 't een verborgen gebrek en krijg je achteraf de rekening.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
buis over een lengte van zo'n 3 meter 'ingezakt'

Als deze verzakking al een poos zit, dan is de buis vervormd naar die stand en krijg je ook niet uit, zoals ik eerst zei onder de fundering 7cm uit kappen en voor laten zakken,want dan moet je dat stuk er ook uit pakken.

Ik denk dat u het beste af bent om te plekke wel een luik te maken en grond uit graven en dat hele stuk te vervangen tot een meter voor de fundering.
Zet hier vooraan een onstoppingstuk.

Zet deze leiding ook vast met een beugels ivm dat deze niet weer verzakt.

Ivm. te weinig ruimte binnen ging ik er voor om de gleuf buiten langer te maken zodat je een buis van buiten naar binnen kan brengen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu