Riolering onder de betonvloer

Klusser27

  • #1
In mijn huis heb ik een standleiding (125mm) liggen, waarmee ik aftakking heb gemaakt voor de cv, keuken, wc boven, en de afwatering van het dak, en de wc beneden, nu had iemand mij vertelt dat dit 80 mm moest worden, na kort overleg alles er weer uitgehaald en vervangen voor 75 mm dikwandig, maar niet de moffen die zijn nog van 80mm, is dit sterk genoeg voor de beton vloer (12cm) die hier boven op komt te liggen.
Alvast bedankt want over twee weken komt de betonvloer.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Een standleiding die ligt komt niet vaak voor :wink:

Komt de leiding geheel in de beton te liggen ?

Moffen van 80 mm passen niet op 75 mm dikwandig, 80 mm is hemelwaterafvoerpijp.
 

Xr8

  • #3
Als het onder de vloer komt dan zou ik het zeker maken met de juiste hulpstukken. Zorg tevens dat de riolering gebeugeld wordt aan het ijzer, en dat deze niet los in het zand ligt, de kans op verzakking is dan groot.
Het zand zal inklinken naar verloop van jaren.

Beugels om de pijp, en deze beugels vervolgens met draadstangen aan het betonijzer bevestigen. Draadstangen kunnen het beste van RVS zijn, dit ivm roesten ed.

Succes.
 

Ralph

  • #4
Onder een betonvloer in het zand leggen wij alles standaard 110. Je komt er met kleinere diameters niet lekker bij bij eventuele verstopping en de kans dat je dan aan het hakken komt stijgt aanzienlijk.

Het ophangen van de leidingen zou ik ook niet doen, dat brengt eerder schade aan dan dat het goed doet. De beton vloer zal eerder iets zakken dan die leidingen en dan drukken de beugels de leidingen lek.
 

Klusser27

  • #5
Bedankt, maar als ik nu mijn aftakking van de hoofdleiding wil veranderen moet ik mijn 125mm doormidden zagen, mag je hierna ook een rubberen mof gebruiken of moet dit gelijmd zijn, (zelf denk ik voor de verzakking niet met rubbermof)
De leidingen (75mm) zijn maar max 70cm lang en de ondergrond is ingeklonken zeeklei.
 

Ralph

  • #6
Als het goed is verzakken leidingen niet, verzakken ze mogelijk wel dan is je voorbereiding niet goed.
Wat betreft rubber of lijm is om het even, de voorbereiding moet kloppen.
Bij ons in het bedrijf leggen we alles met rubber en lijmen nooit en graven de geulen strak op diepte en afschot uit en vullen met vulzand de sleuven weer aan. Op deze manier zakken leidingen niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu