Riolering diameter van de afvoer

Cvdb

  • #1
Voor de realisatie van onze bed & breakfast vraag ik me af wat de minimale diameter van de afvoer moet worden. De nog te realiseren afvoer begint bij een schuur met was/toilet voorziening, over een afstand van ong. 30 mtr. sluit deze aan op de afvoer die langs het achter en het voorhuis richting de straat loopt. Onderweg komt er 8 keer om de ong. 5 mtr. een toilet/douche groep op aangesloten. Kan iemand mij adviseren over de minimale diameter voor deze afvoer. Waar moet ik overgaan op grotere diameters en waar moet ik uiteindelijk op uit komen. Ook komt het hemelwater er nog bij, of kan ik daar beter een aparte afvoer voor leggen! Bvd.
 

Fiesiekus

  • #2
Welk land?
 

Xr8

  • #3
Op wat voor leiding ga je aansluiten? Is deze 110 dan heeft het geen zin deze leiding groter uit te voeren. Is deze 125 dan is het over deze afstand aan te bevelen deze maat de handhaven tot aan het eind, en aan het eind een open verbinding te maken met de buitenlucht. Een en ander bv door aansluiten van een HWA. Voer deze dan uit in minstens 100mm.

Of je het hemelwater erop kunt lozen hangt er van af of er een gescheiden systeem is. Zoja dan dient het hemelwater apart op de hemelwaterleiding aangesloten te worden. Zo niet dan gewoon er bij op zetten. Je hebt dan niet veel andere keus.

succes.
 

Cvdb

  • #4
Bedankt Xr8 voor je reactie. Maar nu ik m,n tekst lees zie dat ie niet helemaal klopt. Het gedeelte naast het huis moet ook nog nieuw gemaakt worden. Alleen de laatste 10 mtr. naar de straat is nu een gresbuis van 155 mm bi. Maar die wil ik toch ook al vervangen. Hoe groot de doorvoer op de put bij de straat is weet ik nog niet, maar die is evt. ook wel aan te passen lijkt mij. Als ik alle aansluitingen mee tel en deze zouden toevallig allen in gebruik zijn, dan komt er richting de straat 9 maal toilet/douche en 5 maal HWA van een groot dak. Dan moet na de laatste aansluiting de diameter minstens 160 of 200 mm zijn lijkt mij, of is dat niet nodig! Bvd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Kijk hier eens, klik op "leidingdiameters".
Hebt u alvast wat leesvoer :wink:

Hoe groot is het dak, dit i.v.m. de grootte van de leiding ?
Volgens mij zijn er waterschappen die subsidie geven op afkoppelen van hwa van de gewone riolering, even uw waterschap bellen dus.
 

Xr8

  • #6
Vaak ben je gebonden aan de aansluitmaat welke de gemeente aanbied aan het perceel. De maat zal bij een normaal woonhuis niet groter zijn dan 125mm.

Trek deze maat dan in ieder geval zover mogelijk door. Daarbij zijn er hele flatgebouwen met 12 woonlagen aangesloten op een standleiding van 110mm en een liggende van 125mm. Tevens werkt deze als hemelwater afvoer. De gelijktijdigheid zal in zo'n geval groter zijn dan bij een bed en breakfast lijkt mij.

Succes.
 

De rioolontstopper

  • #7
Als je de keuze hebt, leg dan het hemelwater alvast apart naar je put/ aansluiting toe.
Kleine moeite als je t toch open hebt liggen.

Mocht je riool ooit verstoppen tijdens een hoosbui, zijn de gevolgen niet te overzien, zeker niet voor je gasten.

Mocht je deze mogelijkheid niet hebben, maak dan een aantal overstortpunten, zodat niet de doucheputten van je gasten als laagste punt in het systeem fungeren.

verder zou ik per kamer/ huisje 110 nemen en als verzamelleiding 125 of 160, groter is echt niet nodig.
Afschot en beluchting is veel belangrijker dan de diameter.

succes!
 

Fiesiekus

  • #8
Beregoed advies!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu