Riolering aanpassen

Robbie's

  • #1
Ik heb problemen bij doortrekken wc, het water komt flink naar boven. Ik heb 5 maanden geleden dit probleem ook gehad en 6 emmers met wat Dreft er door heen gedaan en verder geen problemen meer gehad.

Omdat het vandaag weer omhoog komt maar eens in kruipruimte gekeken. Ik heb in ieder geval geen verstopping bij uitgang naar straat. Dat kon ik bekijken met een dop riolering die ik er af kon schroeven.

Maar ik zie onderstaande en lijkt er op dat vanuit toilet de afvoer eerst een stukje naar beneden gaat en dan naar boven. Ik zie ook dat de stalen draad (rechts van zilveren beugel) afgebroken is en dat er wat anders ?(zilveren beugel links foto) voor in de plaats is gekomen. Kan ik nog iets doen om die stalen draad te vervangen? Hij lijkt vastgedraaid in de vloer maar kan ik dat zo maar (en hoe) vervangen? Hij is behoorlijk verroest. Hoe zouden jullie dit aanpakken?

Screenshot_20240426_202453_Gallery.jpg

Screenshot_20240426_202724_Gallery.jpg
20240426_141923.jpg
 

Charel

  • #2
Dat ziet er inderdaad niet koosjer uit.
Zoals ik de foto interpreteer lijkt het er sterk op dat grote delen van de riolering een stuk zijn gezakt waardoor daar dus altijd afvalwater in blijft staan, waardoor ze nog zwaarder doorwegen en waardoor de verzakking nog erger kan worden. Nergens in het gehele systeem zou water mogen blijven staan, alles moet met ongeveer 1 cm per meter afwateren.
De foto kan bedriegen, daarom zou ik dit zeker al eens nameten.
En als het inderdaad zo is dan zou ik de buizen op die verzakte plaatsen terug op de juiste hoogte brengen door bijvoorbeeld om de meter steunpunten te voorzien, bijvoorbeeld met stenen betonblokken of klinkers.
Veel kans dat je dat kan doen zonder de buizen te moeten demonteren.
 

Robbie's

  • #3
@Charel Bedankt. Ik zal nameten of de afvoer 1cm per meter is. Dus je stelt voor om een betonblok op de grond te zetten en daar dan de zwarte rioolbuis op te laten rusten? Moet er dan niets tussen betonblok en de PVC buis ter bescherming?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Blok beton kan, maar een stapeltje (bak)stenen werkt ook. Met twee houten wiggen is het makkelijker om precies de hoogte te bepalen. Als je wat kunststof strips o.i.d. hebt liggen is dat ook prima. Maakt allemaal niet zoveel uit.
 
  • Like
Waarderingen: Robbie's

Robbie's

  • #5
Ik heb volgens mij nog zwarte PVC buizen liggen. Als ik eerst een betontegel neerleg kan ik die PVC buizen misschien ook staand gebruiken ter ondersteuning. Ik ga kijken als het grondwater in kruipruimte wat gezakt is.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dat kan ook, zou er wel een V of kleine ronding in zagen/slijpen

Ideaal herstel je de ophanging, maar eerst de verstopping oplossen. Verder kom je stapels stenen best vaak tegen in kruipruimtes, maar die kunnen wel iets gaan zakken, afhankelijk van de bodem.
 

Robbie's

  • #7
@Jackd Bedankt. Ja eerst de verstopping tijdelijk oplossen. In de zomer als het droog is ga ik het goed oplossen.

Ik ben wel benieuwd hoe nieuwe ophanging wordt aangelegd als er dik pak piepschuim onder het huis hangt met een broodjes vloer en vloerverwarming er boven.. Ik zit er aan te denken of de twee bestaande stalen draden niet gekoppeld kunnen worden. Volgens mij bestaat daar van Dyka een soort koppekstuk voor maar kan het nog niet vinden.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Dat zijn koppelmoeren, in iedere bouwmarkt te koop.

1714200231464.png
 
  • Like
Waarderingen: Robbie's

Robbie's

  • #9
Bedankt Walker. Ik ga de diameter opmeten van de bestaande draad (ik verwacht 6 of 8mm) en inderdaad beter een RVS koppelmoer te kopen. Gelijk dan maar een nieuwe ophang beugel want die zal ook helemaal verroest zijn.
 

Charel

  • #10
Robbie's schreef:
Ja eerst de verstopping tijdelijk oplossen. In de zomer als het droog is ga ik het goed oplossen.

Ik ben wel benieuwd hoe nieuwe ophanging wordt aangelegd als er dik pak piepschuim onder het huis hangt met een broodjes vloer en vloerverwarming er boven.. Ik zit er aan te denken of de twee bestaande stalen draden niet gekoppeld kunnen worden. Volgens mij bestaat daar van Dyka een soort koppekstuk voor maar kan het nog niet vinden.
Ik zou eerst en vooral de buizen zo ondersteunen dat ze een normale afwatering hebben!
Als je hier wat te lang mee wacht of nu al zou beginnen met ontstoppingswerken dan is het risico zeer groot dat het systeem het niet meer houdt, dat de buizen nog verder doorzakken tot ze uit mekaar vallen en het ganse boeltje in de kruipruimte stroomt. Ik heb dit exact zo meegemaakt bij ontstoppingswerken.
 
  • Like
Waarderingen: Walker en Robbie's

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
Geen rvs gebruiken bij gewoon stalen draadeinden. Dat vreet elkaar op.
 
  • Like
Waarderingen: Robbie's

Robbie's

  • #12
Eerst maar ondersteunen en voor goede afwatering zorgen. Dat wordt lekker nat worden in de kruipruimte want grondwater staat nu hoog. Het is even koud maar dan maar even met korte broek er in, ondersteunen en er snel weer uit. :(
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #13
Waadpak of spuitoverall
 
  • Like
Waarderingen: Robbie's

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #14
je kan beter twee staalplaatjes met met twee gaten maken
deze op beide stukken draadeind bevestigen met een normale moer
en dan een extra stuk draadeind door beide overgebleven gaten.
dan kan je hem goed op hoogte stellen

1714205845982.png
 

Robbie's

  • #15
Broertje125, goed idee. Bedankt voor deze tip :prima:
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #16
De draad einden zitten door piepschuim heen en in het beton, later kwam hier nog de smeerlaag over.
1714833018375.png

Gewoon de beugel los maken van het riool stuk je draad eind er uit en boven af zagen waar draad goed is.
Dan een verbinding sok M8 er op draaien.
Ik denk dat de riolering hulpstukken los moeten en weer op nieuw plaatsen.
Nu kan je op meten hoe lang dat draadeind kan worden, je draaid draadeind eerst in de beugel en dan boven vast.
Nu kan je de beugel om de buis plaatsen.
 
  • Like
Waarderingen: Robbie's

Charel

  • #17
Al bij al, lijkt mij het ondersteunen een stuk gemakkelijker en zekerder dan het ophangen. Ophanging heeft zijn nadeel al bewezen.
 
  • Like
Waarderingen: Robbie's

Robbie's

  • #18
Na de zes emmers met water er doorheen te hebben gespoeld (26/4) geen problemen meer gehad. Ik ga hier nog wel mee aan de slag als het grondwater wat is gezakt. In de zomer is de kruipruimte altijd kurkdroog. Dan breng ik gelijk ook puurschuim aan op de plek waar ik eerder de leiding heb verlegd voor aanleg inbouwtoilet en waar Henk mij toen mee heeft geholpen. Ik zal kijken of ik niet de beugel kan repareren en lichte platen voor eronder kan gebruiken. Uiteindelijk zullen beugels ook een keer door roesten vrees ik.

20230912_213811.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #19
Je kunt vaak aan de beton randen fundering zien als grond zakt.
Paar stenen er onder kan nooit kwaad op bepaalde punten.
 
  • Like
Waarderingen: Robbie's

Robbie's

  • #20
Waar Broertje125 mee kwam vond ik ook een prima idee. Ik zit te denken bij zo'n verbindingssok m8 of koppelmoer kun je toch altijd maar 1 kant opdraaien? Als ik bovenste stuk aansluit op een goed stuk draad moet ik de onderkant van die moer dan niet precies de andere kant opdraaien als ik de beugel aan rioolering heb vast gezet. Maw, kun je aan een verbindingssok (is dat hetzelfde als een koppelmoer?) Twee draden bovenkant en onderkant er indraaien?

In ieder geval ga ik voor de combinatie van ondersteuning en ophanging.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu