Ringdrainage

Jasperdeboer

  • #1
Ik heb een vraag.

ik heb een dijkwoning. de straat aan de voorkant ligt 1,75 meter hoger dan de achtertuin.
de grondwaterdruk aan de voorkant is hoog en bij veel regenval komt er water binnen. de aansluiting van de vloer op de funderingsmuren is niet waterdicht.
het is een huis uit 1926, staat op houten palen, en de vorige bewoner heeft de vloer een stukje verlaagd. ik denk dat dat toen niet goed waterdicht is gemaakt.

Nu heb ik een hoekwoning en bedacht ik dat ik een ringdrainage kan aanleggen. aansluiten op een dompelpomp (buiten) en het water in de achtergelegen sloot pompen. ik heb de pomp nodig omdat ik te weinig verval heb. het huis is 5 meter breed en 9 meter diep. tuin van 15 meter. als ik 0,5 tot 1 cm verval heb per meter, moet de drainage een verval van ruim 15 cm hebben (nl Voorkant van 2,5 cm en dan langs het huis tot de sloot 12 cm).

Nu is mijn vraag: hoe diep moet de drainage liggen? op gelijke hoogte als mijn vloer, of dieper? Ben bang dat als het te diep ligt, ik mijn fundering aantast.

Ik wil een hovenier het laten aanleggen, maar ik wil begrijpen wat hij gaat doen. en kunnen inschatten wat het gaat kosten :-)!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Je bent bekend met houten palen, dat deze volledig onder het grondwater moeten staan?

Drainage is dus geen goede oplossing. Je kan bv. de onderkant van de muur waterdicht afwerken aan de buitenkant onder het maaiveld.

kan je een detail tekenen van de aansluiting vloer met buiten e.d.?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik ben niet echt thuis in die materie maar er staat me iets van bij dat er een vergunning voor nodig is, waarschijnlijk van het waterschap.
Drainage heeft nl. gevolgen voor de waterstand en waterverplaatsing in de omgeving dus het is de vraag of dit zomaar mag onder aan een dijk.
 

Jasperdeboer

  • #4
Op de site van de gemeente staat dat het vergunningvrij is.
En voor wat betreft de palen: dat is ook de reden dat ik het vraag.
Die mogen niet droog komen te staan. Het probleem is dat de kimlaag niet waterdicht is. Om dat overal te doen, ben ik een vermogen kwijt. Ik heb dat al voor een deel gedaan, maar dat was niet afdoende. Probleem is dat er ook een badkamer is, alle tegels eruit ed.

Voor wat betreft de drainage: Ik wil de waterdruk van de kant van de dijk verminderen. De vloer ligt ongeveer 30 tot 40 cm boven de funderingspalen, dat staat op de tekeningen.
Mijn idee is om de drainage op de hoogte van de vloer aan te leggen. Dat betekent dat ik het grondwater nooit verder verlaag dan het niveau van de drainage.
Aangezien de palen dieper beginnen, komen die dus niet droog te staan doordat ik de drainage aanleg.
Of zie ik dat verkeerd?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Waterschap en gemeente zijn verschillende instellingen, informeer voor de zekerheid ook eens bij het waterschap. Graven in een dijk leverde in het verleden altijd reactie op van het waterschap.
De palen kunnen idd niet droog komen te staan tgv de drainage als deze 40 cm boven de paalkop ligt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Een kimlaag is volgens mij niet de oplossing. Want je vloer komt dan nog steeds vol vocht te zitten en daardoor trekt het ook de wanden in (ondanks de waterkering/kimlaag).

Zoals ik al aangaf kan je de buitenkant waterdicht afwerken. Dat is een veel eenvoudigere ingreep dan de kimlaag. Maar om dat te bepalen eerst een detail tekenen. Denk ook aan een voldoende ventilatie van de kruipruimte.
 

Jasperdeboer

  • #7
Vanaf de buitenkant is het eenvoudiger? Ik hoorde van verschillende kanten dat het juist van de binnenkant makkelijker was.
Maar hè hebt gelijk, de vloer wordt nat.
Maar ik heb ern hoekwoning (aan een dijk), de kant met de buren is een stuk lastiger van d'r buitenkant neem ik aan?

Hoe miet ik zon schets maken?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Voorbeelden detail. Kan je vaak ook terugvinden op de bouwtekeningen. Die kan je bij de gemeente inzien.

Best is de buren mee te laten doen, want die zullen hetzelfde probleem hebben. Misschien zijn ze zich er alleen niet van bewust ;) Maar ook alleen bij jou helpt al flink.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu