Restant oude deuropening onder trap verwijderen

ErnstN

  • #1
Beste mensen,

Vroeger heeft er onder onze trap een ruimte gezeten die was afgesloten met een deur. Een van de vorige bewoners heeft ooit de deur en het linkerkozijn al weggehaald maar heeft het stuk muur wat boven de deur zat nooit verwijderd. Dit stuk is ondertussen een beetje gaan scheuren en ik heb er een stempel onder geplaatst om erger te voorkomen.



Graag wil ik het orange omlijnde stukje muur weghalen of vervangen met lichter materiaal (b.v. gipsplaat) zonder dat er een staander onder de trap hoeft te komen.

Hier nog een aantal foto's van de trap en de achterkant. Te zien is hoe een aantal van de treden na de draai in de muur zitten. Er zit wat ruimte tussen de treden en de stenen en het metselwerk is niet al te netjes gedaan.





Omdat er ondertussen een scheur is ontstaan heb ik heb het idee dat de trap geen steun heeft van deze constructie en dat ik het zonder al te veel gevolgen kan weghalen. Dit ook zonder een ondersteuning op de plaats van de stempel terug te plaatsen. Maar wil dit graag even aan jullie toetsen.

Mocht er iets niet duidelijk zijn of als dit enkel en alleen kan worden beoordeeld door iemand die ter plekke is, dan hoor ik dat uiteraard ook graag.

Hartelijk dank!
 

EricSa

  • #2
Tja wat moet je hier van zeggen.
Het gescheurde metselwerk zou ik snel weghalen voordat het valt. De trap ondersteunen is ook een must, je zou er een spil onder kunnen maken waar die nu nog op t metselwerk rust maar je wilt geen paal zei je....
De trap bovenaan verankeren kan ook maar je mestelwerk geeft geen steun momenteel dus dat gaat ook niet werken.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #3
Ik vermoed dat het een trap met bovenkwart is en dan kan normaal gesproken de spilzijde los geplaatst worden.
Dus niet ondersteund.

Laat er voor de zekerheid iemand met ervaring naar kijken.
Op de foto´s kan ik niet alles zien voor een zeer duidelijk antwoord;
Ik heb vaak trappen geplaatst met een bovenkwart waar de spil niet doorliep tot op de grond
 

ErnstN

  • #4
Dank voor de reacties en terminologie, dat geeft altijd weer een reeks aan nieuwe inzichten.

Het is inderdaad een trap met een draai aan de bovenkant. Ik heb voor de volledigheid nog twee foto-tjes gemaakt. Eén met bovenaanzicht en één met de bovenkant op de eerste etage.




groet
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Metselwerk hoort inderdaad niet op een trap te steunen. Goed om het weg te halen.

Voor de zekerheid kan je controleren of de trap goed is bevestigd aan de verdiepingsvloer en of de verdiepingsvloer niet (oorspronkelijk) op dat stuk muur steunt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu