Repareren houten overkapping

Srb12

  • #1
Wij hebben een houten frame in de tuin staan (volgens mij heet dat een pergola?) met een all seasons zeil daarop bevestigd als overkapping.

Helaas is 1 van houten balken kapot gegaan.





Het gaat om 1 van de bovenste balken. Spant of spoor? Ik ben niet thuis in de terminologie.

Deze is 100x50 geschaafd en is licht gebogen (radius van 10m) en is ongeveer 4 meter lang.

Mijn vragen:
Hoe determineer ik wat voor soort hout ik heb? Of kan ik ter vervangen gewoon Vuren of Douglas voor gebruiken? Of zijn er nog andere suggesties?

Hoe krijg ik de radius erin? Ik kan me niet voorstellen dat het er ongebogen opgeschroefd kan worden. Of is zoiets gewoon te bestellen?

Ten slotte, wie kan zo zien wat er op gesmeerd is? Het lijkt me geen gewone verf, is het beits of menie?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
De radius er in is eigenlijk heel simpel: een dikke balk nemen en hier de vorm uitzagen / schaven / enz. Anders kun je 2 of meer minder dikke balken op elkaar lijmen om zo de boogvorm te krijgen na het uitzagen.

Zo vanaf de foto lijkt het mij menie dat op de balken is gesmeerd. Tenminste: die kleur heeft het.

Wat voor hout je gebruikt is eigenlijk niet zo belangrijk, als je maar weet dat hardhout langer meegaat dan zacht vurenhout. Het laatste is daarentegen wel weer makkelijker te bewerken.
 

Poster

  • #3
Hallo

U kunt de nieuwe bak waarschijnlijk wel wat buigen, ze zijn niet enorm dik,en over deze lengte denkelijk te buigen. Ik leg ze ook wel eens een paar dagen in de sloot, worden ze wat buigzamer.

Anders de dikte in twee latten verdelen, (2x25mm) lat 1/2 met houtlijm ertussen op de nog oude bestaande balk klemmen met lijmtangen, en laten drogen.

Na droging kunt u de gelijmde balk eraf nemen, en zal deze in de gebogen vorm blijven staan, en kunt u deze plaatsen.



Voorbeeld:
Dit zijn ook verlijmde delen op elkaar.

Suc6
 

Llb

  • #4
Er is een nieuwe tape op de markt die dit in een handomdraai repareert. Het heet *******. Ik heb het ook gebruikt voor een pergola en het resultaat is verbluffend sterk! Is een rolletje in een vacuum verpakking. Rolletje even nat maken en om de breuk wikkelen. Na een kwartiertje is het keihard en supersterk. Je kan het daarna ook schuren en schilderen als je wilt. Heb ik niet gedaan want bij mij valt het helemaal niet op omdat mijn hout donkergrijs is en deze supertape ook. Echt een aanrader :D
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #5
Is dit reclame van je?
 

Llb

  • #6
Zou je bijna denken ja. Zal ze eens bellen. Misschien kan ik nog wat bijverdienen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Merknaam verwijderd i.v.m. reclame maken.
Wilt u TS helpen dan kunt u een PB sturen.
 

Srb12

  • #8
Nee, ik heb geen belang bij dat spul :) Ik ben op vakantie geweest en ben er nog niet aan toegekomen. Ik heb echter wel contact weten te leggen met de oud bewoner. Ik weet nu de verf (soort Finse rode verf) en hoe het is gemaakt.
De balken zijn niet voorgebogen, maar in het midden vastgeschroefd en vervolgens met lijmklemmen aan het uiteinde naar beneden getrokken. Vervolgens vast geschroefd en gelijmd op de overige blokken hout. De reparatie staat voor komende week op de planning.
 

Poster

  • #9
Dat stelde ik al " koud buigen", bent u toch angstig, maak de balk een avond daarvoor goed nat, dat zal het buigen bevorderen.

Grt.
 

Srb12

  • #10
Om er nog even op terug te komen: dat ging heel gemakkelijk. Ik was bang voor hele grote krachten, maar dat viel heel erg mee. Ik wacht nu nog steeds op de verf, maar het balkje en zeil zit al. :D

Wat mij betreft slotje. Bedankt voor de hulp.
 

Poster

  • #11
Mooi dat het gelukt is


Grt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu