Reparatie hellend dak/dakkapel

Meindert_

  • #1
Afgelopen weekend een lekkage ontdekt die al enige tijd aanwezig is. Na het verwijderen van de schrootjes werd het volgende zichtbaar:



Het dak lekt bij overgang hellend dak maar dakkapel-dak. De dakplaten van het hellend-dak is volgezogen met water en gezwollen. Het dakkapel dak is deels verrot.

Is dit goed zelf te repareren?? Ik zit eigenlijk met de volgende vragen:

Is het nodig de dakplaat van het hellend dak te vervangen (enkel gezwollen ziet er niet verrot uit)?

Zo ja moet hij dan in zijn geheel vervangen worden of kan ik ook een gedeelte vervangen? En waar haal je een nieuwe dakplaat vandaan?

Hoe krijg je dakplat onder het dakkapel vandaan? De Dakkapel staat namelijk op de dakplaat....

Alvast bedankt!
 

Fiesiekus

  • #2
Merkwaardige constructie. Maar goed, even een andere vraag: uit welk materiaal bestaat de dakplaat (= dakbeschot ?).
 

Meindert_

  • #3
Met dakplaat bedoel ik die van het hellend dak dus niet die van de dakkapel. Hoe ik het dak van de dakkapel kan reparen ben ik wel uit. Het gaat mij om het schuine stuk. De dakplaten daar zijn van geperst hout (hardboard?) met daarop een laag schuim die een pur-achtige kleur heeft.
 

Fiesiekus

  • #4
Indien het spaanplaat (?) betreft: dat verliest z'n sterkte als er water in trekt en opzwelt.
 

Meindert_

  • #5
Heb het even opgezocht en het is spaanplaat. Dat wordt dus vervangen. Kan ik dan ook een deel van de plaat vervangen? En aan de binnenkant de plaat met balken ondersteunen?
 

Fiesiekus

  • #6
Meindert_ schreef:
Kan ik dan ook een deel van de plaat vervangen?
Je bedoelt zo'n spaanplaat waar het dakbeschot uit is opgebouwd? Je moet even uitvinden hoe groot de platen zijn en of je ergens handig op een gording kunt uitkomen. Dan kan een gording als ondersteuning van de overgang oud -> nieuwe dakbeschot dienen.

Kan je een paar detailfoto's plaatsen van de overgang dakkapel -> dak?
 

Meindert_

  • #7
Voor zover ik weet wel. De dakkapel in het geheel komt ook erg slordig over. Het zit er allemaal wel stevig op maar netjes wil ik het niet noemen.

Dat de dakkapel op de dakplaat staat vindt ik ook raar. Op de foto is trouwens ook te zien dat de balken van het dakkapel dak ook op de dakplaat steunen. Dit is dus geen normale gang van zaken?
 

Meindert_

  • #8



Dit zijn de enige foto's die ik hier heb. Kan vanavond nog wat meer foto's maken.
 

Fiesiekus

  • #9
De steunbalken van de kapel moeten op de gordingen rusten. Misschien is door de montage op het dakbeschot wel de lekkage ontstaan?

Verder...zie ik daar een blauwe en een bruine draad lopen?
 

Meindert_

  • #10
Ahum! Ja... er zit verlichting in de dakkapel. Dit zijn de draden daarvoor. Zijn lage spanning (12v) maar er is een uitsparing gemaakt in de dakplaat om de draden door te laten lopen.
 

Fiesiekus

  • #11
Bij nader inzien: misschien de slechte strook wegzagen en een nieuwe strook op het oude (sterke) materiaal laten uitkomen.

Zou overigens geen spaanplaat nemen; beter underlayment of betonplex o.i.d.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Laat er even een aannemer of bouwkundige naar kijken, er is kans dat ook de draagbalk zodanig aangetast is dat die ook gerepareerd of vervangen moet worden, veiligheid voor alles.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu