Reparatie betonnen vloer

Roberttt

  • #1
Hallo.

Ik ben bezig een betonnen vloer te repareren. De toplaag zat vol met putten en zelfs kuilen. Dat is er nu bijna afgesloopt, gelukkig, tot 4 a 5 cm diep. Nu moet ik dat natuurlijk weer aansmeren. Dat zal ook wel lukken, alleen weet ik de juiste verhoudingen niet voor zand, cement en water. Voor een gewoon vloertje wel, maar deze vloer wordt regelmatig zwaar belast. Dus ik ga er dan vanuit dat die verhoudingen anders liggen dan voor een badkamervloertje. Verder zal er voor de afwerking, hoogst waarschijnlijk, een lik verf overheen gaan. Ik hoop dat dit genoeg info is en dat iemand mij de juiste verhoudingen kan geven.

B.v.d.
Robert
 

Millew

  • #2
Is het een vrijdragende vloer of ligt hij op zand o.i.d.?
Wat bedoel je met zwaar belast?

Voor beton zijn de gebruikelijke verhoudingen 1 cement, 2 zand en 3 grind in volumedelen. Dit is normaal gesproken goed genoeg voor simpel constructiebeton.
Ik raad je aan om kant en klaar droge mortel te gebruiken. De grondstoffen daarin zijn op elkaar afgestemd en dan heb je meer zekerheid dat je goed beton krijgt.
Als het echt kritisch is, zijn er ook speciale reparatie(giet)mortels verkrijgbaar. Niet bij de DHZ-winkel, maar bij de bouwmaterialenhandel.

Aangezien goed beton niet alleen afhangt van de mengverhoudingen nog wat tips.
De dag voor het storten maak je de oude vloer kletsnat en laat het water lekker een nacht intrekken. Voor het storten moet wel weer al het opliggend water worden verwijderd: wegvegen of opdeppen met een dweil.
Bij het mengen van de betonmortel niet meer water toepassen dan je voor een goede verwerking nodig hebt. Te veel water, m.a.w.: betonmortel, die uitgiet als yoghurt, levert slechte beton op.
Als je veel beton moet verwerken, gebruik dan een betonmolen. Het mengen gaat een stuk beter dan met de schep of zo'n 'roomkopper' en je kan grotere hoeveelheden beton aan 1 stuk storten. Let op, te lang mengen is ook weer niet goed. Bij kant en klaar beton staat de juiste mengtijd op de verpakking.
De hechting aan de ondervloer kan je verbeteren door de oude vloer in te strijken met een cementpapje of een speciale primer te gebruiken.
Bij het storten moet beton verdicht worden. M.a.w.: de luchtbelletjes moeten uit de betonmortel. Normaal gesproken wordt hiervoor een trilnaald of trilbalk gebruikt. In dit geval lijkt mij dat niet nodig, gezien de laagdikte. Met een trillende beweging afspanen en daarna glad afspanen krijg je ook wel wat lucht weg.
Als je klaar bent met storten en afwerken moet je de verse beton afdekken met folie en zorgen dat er geen wind of tocht onder de folie door kan gaan. Eventueel een laagje water op de folie sproeien. De folie moet je zo lang mogelijk laten liggen, minstens 1 week.
 

Roberttt

  • #3
Hallo, bedankt voor de snelle reactie!

De vloer zelf is een laad- en losperron voor vrachtwagens, bij een theater, en gestort op zand.

Met zwaar belast bedoel ik dat vloer regelmatig met zware voorwerpen, apperatuur, e.d. wordt belast.

Ik kan alleen niet de vloer afdekken met folie. Dat komt omdat ik er maar vanaf een kant bij kan. Maar ik voorzie wel een probleem. De 30ste zal de vloer al gebruikt worden. In de zin, belast worden met zware apperatuur. Dat zal dan waarschijnlijk te vroeg zijn.
Moet ik nog een afwerklaag erop doen, of zal het al hard genoeg zijn na uitharding.
 

Millew

  • #4
Als afdekken niet gaat, kan je de vloer na het storten besproeien met curing compound. Er zijn middelen die zowel curing eigenschappen hebben als ook de oppervlakte verbeteren. Althans, dat wordt beweerd. Ik heb daar geen ervaring mee.
De dagen daarna, als er geen risico meer is voor het uitspoelen van cement en de toegepaste curing compound staat dat toe (zie gebruiksaanwijzing), kan je de vloer vochtig houden. Er hoeven geen plassen op te staan, af en toe nevelen met de tuinslang is voldoende.
Kern van de zaak is dat de vloer niet uitdroogt voordat de verharding voldoende heeft plaatsgevonden. Vooral ook om een hard en dicht oppervlak te krijgen, wat voor vloeren van belang is.
Met een afwerklaag in de vorm van een coating kan de oppervlaktehardheid wel verbeterd worden. Voor zware belastingen kom je al gauw uit op een tweecomponenten PU coating o.i.d.. Voor iemend die er geen ervaring mee heeft, is het echter niet eenvoudig om deze coating goed en duurzaam aan te brengen. Ook bij gespecialiseerde bedrijven mislukt er wel eens het e.e.a..
Bovendien moet daarmee worden gewacht tot het beton vrijwel volledig is uitgehard en gedroogd. Je bent dan gauw 3 maanden verder.
30 augustus is kort dag. Misschien zou je voor de eerste paar weken kunststof rijplaten kunnen huren. Het beton zelf is na een week wel sterk genoeg voor de belasting maar kleine wieltjes van apparatuurkoffers kunnen het oppervlak wel eens zodanig beschadigen dat je er later weer veel voorbereidend werk aan hebt om een coating aan te brengen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Gaat het hier om een dekvloer of om een toplaag van de betonvloer ?
 

Roberttt

  • #6
Nou gelukkig is de datum voor het storten verzet. Het wordt nu begin september. Nu moet alleen nog kijken of ik geld kan lospeuteren voor een goede afwerklaag. Maar als ik het zo lees, zal dat wat duurder uitvallen dan ik denk.

@Jan
Het gaat hier om een toplaag van een betonnen vloer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu