Renoveren achtergevel en platdak: volgorde ?

Knabbelaar

  • #1
Ik wil de achterkant van het huis renoveren. Kortgezegd komt dit neer op: het bepleisteren van de achtergevel, maken nieuw loodslabbe en bitumen platdak met kiezelsteentjes vervangen door geïsoleerd platdak met epdm.

Er zijn 6 mogelijke volgordes. Ik zit te dubben wat nu de juiste volgorde zou moeten zijn:

1) Eerst de nieuwe bepleistering ? Nadeel: muur kan afbrokkelen door inslijpen lood, bepleistering wordt vies van de werkzaamheden mbt inslijpen lood en verwijderen oude bitumen etc.
2) Eerst nieuwe loodslabbe inslijpen ? Nadeel: loodslabbe kan beschadigd worden wanneer stellages voor de bepleistering er staan en de bitumen wordt verwijderd en isolatie/epdm wordt aangebracht; een piepklein nadeel is dat de nieuwe hoogte van isolatie plus epdm nog niet exact bekend is.
3) Eerst de dakbedekkingswerkzaamheden uitvoeren ? Nadeel: risico dat er scheuren in de epdm komen wanneer het lood wordt ingefreesd en de stellage voor het bepleisteren van de gevel er staat.

Welke volgorde valt te verkiezen ?
 

Knabbelaar

  • #2
Even nog een toevoeging:
De achtergevel waar ik het over heb is die vanaf de 1ste etage naar de vliering. Deze gevel sluit op de 1ste etage aan op het platte dak dat hier bedoeld wordt.
 

Millew

  • #3
Alle bezwaren zijn te ondervangen door passende maatregelen, dus de volgorde maakt niet zo veel uit.
Maar om het aantal maatregelen te beperken, zou ik als volgt te werk gaan:
1) Detaillering aansluiting dak-muur uitzoeken en hoogte lood bepalen (is in elk geval aan te raden);
2) Muur inslijpen;
3) Ingeslepen voeg tijdelijk dichtstoppen met een passende strook multiplex, MDF o.i.d. dat gelijk dienst doet om op af te reien en daarna stucadoren;
4) Oude dakbedekking verwijderen waarbij, indien nodig, het nieuwe pleisterwerk beschermen met hardboard of zoiets;
5) Nieuwe dakbedekking, isolatie en loodslabbe plaatsen;
5) Voeg boven loodslabbe afwerken.

3 en 4 kan je eventueel omwisselen, als het geen bezwaar is dat het dak wat langer openligt zonder dakbedekking. Hangt vooral af van het te verwachten weer en de snelheid van werken. Eventueel leg je een zeil op het dak. Voordeel is dat je dan niets hoeft te doen om de nieuwe pleisterlaag af te schermen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zoals boven geschreven, maar ik zou eerst het lood plaatsen en de voeg afwerken. Vervolgens de dakbedekking plaatsen en het lood voorzichtig naar beneden buigen en op de opstand kloppen. Lood niet te lang laten dus een aantal cm boven het vlak van het dak houden.
De dakbedekking is het laatste wat je moet doen van je werkzaamheden.
 

Knabbelaar

  • #5
Dank jullie wel voor deze verheldering. Ik denk dat ik kies voor het lood eerst, omdat dat moet tot in de spouw. Dan het grind eraf, dan de gevel en op het laatst de dakbedekking waarbij ik het bitumen erop laat en daaroverheen de isolatie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu