Renovatie schoorsteenkanaal

Sees

  • #1
Hallo,

Ik ben bezig met een verbouwing en ben benieuwd of iemand goede adviezen heeft voor de renovatie van mijn schoorsteenkanaal.

Ik heb in de woonkamer een oude schouw met inzethaard afgebroken en het volgende kwam te voorschijn:



Een gemetseld rookkanaal dat tussen het binnen en buitenspouw blad is ingebouwd. Ter hoogte van de verdiepingsvloer verspringt de schoorsteen iets naar buiten. Helaas zijn naar mijn idee de stenen aan de zijkanten van het rookkanaal een flinke koude brug en mogelijkheid van vochtdoorslag omdat ze het binnen en buitenspouwblad verbinden.



Nu wil mijn installateur een enkelwandige (niet flexibele) RVS pijp installeren en isoleren met korrels. Er komt dan een 90 graden bocht op ca 2 meter hoogte waar een voorzetkachel op komt. Hiervoor moet ik het gemetselde kanaal dus weer dicht maken aan de zijkanten om te voorkomen dat de korrels in de spouw vallen.

Ik vroeg mij af of er misschien speciale isolerende stenen zijn, die slechts een beperkte koudebrug en vochtdoorslag vormen als ik daarmee weer een verbinding maak tussen binnen en buitenblad?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Er is geen koudebrug als je de kachel aan hebt :) Dus daarom werkte de oude oplossing gewoon goed.

Aan isolerende stenen zou je kunnen denken aan gasbeton. Foamglas isoleert nog beter, maar of dit geschikt is voor deze toepassing weet ik niet.
 

Sees

  • #3
Bedankt voor je reactie, misschien moet ik me er inderdaad niet te druk over maken. Dan maar een extra stukje hout in de kachel. Boven de verdiepingsvloer blijft de baksteen verbinding in de spouw zowieso bestaan.

Met gasbeton blokken werken lijkt me een goed idee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu