Renovatie project nieuwe cv+vv+houtkachel

Hmmmmm

  • #1
Ik ben druk bezig om een huisje (mn 1ste :) ) te renoveren en verbouwen, en ben een plan aan het maken voor de verwarming, waarbij ik wel wat advies kan gebruiken.

Het gaat om een benedenverdieping van 9x5 en een boven verdieping van 5x5. Ik heb al wat verbruiksberekeningen uitgevoerd en kom uit op een vermogen van ongeveer 25kw. Dit in rekening houdend met gigantische stortdouche, hoekhuis, redelijke isolatie, bouwjaar +- 1930.

Nu wil ik beneden vloerverwarming hebben (+- 40m2), boven 1 radiator. Tevens heb ik een houtkachel op het oog die aangesloten moet worden op de cv (voorlopige keus: Bosch Compact 5 HR 7,1 - 30,2 kW CW5).

Aangezien het maar een klein huisje is wil ik zoveel mogelijk weggewerkt hebben, in dit geval in de kelder. Dit is eigenlijk een soort gang van +- 1,20 diep en 1,10 breed die over de volledige breedte van het huis loopt. Het idee is om hier tegen de buitengevel de cv te hangen, incl drukvat. En ook het verdeelstation van de vv moet hierin geïnstalleerd worden. Boven de vloer (dus eigenlijk boven de cv ketel) wil ik een kleine cv houtkachel hebben. Kwa leidingen is dit natuurlijk ideaal, want er zit dan niet meer als een meter tussen.

Nu zit ik alleen met de rookgas afvoer.. Ik kan vanuit de kelder vrij makkelijk door de gevel naar buiten (geen buren aan die kant), maar dat is geen gezicht. Voor de kachel wil ik een mooie zwarte pijp naar boven hebben die naar het dak gaat. Is het mogelijk om de afvoer van de cv hier ook bij te zetten? Eventueel met een mechanische afzuiging. Of (als dit niet mag) kan ik een dubbelwandige pijp gebruiken, waarbij ik beide kanalen gebruik voor afvoer? Dus 1 kanaal voor de ketel, andere voor de kachel? Aanvoer van lucht kan ik dan wel achter een ventilatierooster in de kruipruimte maken.

Heb even geen goeie foto van de kelder maar dit geeft ongeveer de situatie weer, de ketel zou vanuit dit oogpunt links tegen de gevel komen.



En nog even een foto de andere kant op. Wanden van de kelder wil ik isoleren en aftimmeren, komt buiten de ketel e.d. niet bij, misschien de kerst spullen :)



Bij voorbaat dank voor het lezen :) Alle tips zijn welkom!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Een cv-houtkachel sluit je niet 'even' op je systeem aan.

Wil je het goed doen, dan moet je ook een buffervat installeren, en bovendien moet er goed naar de beveiliging van het geheel gekeken worden.

Sorry voor de wat botte interruptie, maar ik zie te vaak dat deze dingen zomaar aan het cv net geknoopt worden, met als gevolg vieze rook uit de schoorsteen, schoorsteenbranden, een levensgevaarlijke kachel en onbevredigende warmteopbrengst.

Misschien is het slimmer voor je, om de houtkachel apart te zien van je cv. Voor de prijs van een cv kachel koop je ook een prachtige accumulerende kachel, die je veel meer plezier zal geven.
 

Hmmmmm

  • #3
Ik was ook niet van plan om dit even te doen :wink:

Plan was om het materiaal te regelen, alles netjes op te hangen, simpele dingen aan te sluiten, en het geheel door een installateur in te laten regelen/beveiligen. Een cv houtkachel is nog goed te betalen, en een setje met al het beveiligingsmateriaal kost rond de 800 euro. Met de installatie erbij verwacht ik ongeveer 2000 euro kwijt te zijn.

Ik heb even gekeken naar die accumulerende kachels maar dat schiet het doel een beetje voorbij, die zijn vaak veels te groot voor mijn kleine optrekje :( Een buffervat kan ik in de kelder nog wel kwijt, maar is toch niet noodzakelijk? Het is niet alsof ik elke dag ga zitten stoken om de kosten te drukken ofzo. Vind het gewoon leuk om in de winter een blokje hout op het vuur te gooien en als het cv systeem dan een beetje mee verwarmd wordt is het leuk! (en goed voor de verkoop eventueel).
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Een cv houtkachel is nog goed te betalen, en een setje met al het beveiligingsmateriaal kost rond de 800 euro
Ik weet welke soorten je bedoelt (merken als pr**y), maar daar ga jij (en je buren) niet gelukkig van worden. Je blijft er hout in gooien, en het rendement is waardeloos. Bovendien roken ze verschrikkelijk, omdat de verbrandingstemperatuur veel te laag ligt.

Bovendien is de 'beveiliging' zeer bedenkelijk, want als bij stroomuitval ook de waterleidingdruk wegvalt (zeer aannemelijk, want wordt ook electrisch gepompt) is de hele beveiliging nutteloos en zit je naast een bom.

Wat mij betreft (ik ben daar heel duidelijk in, misschien wat bot zelfs) is er maar 1 optie, een open en drukloos systeem.

Ieder zijn keuze, maar ik zou ze zeker afraden.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Wat betreft de rookgaspijpen (daar vroeg je om)

De ketel moet een aan- en afvoer hebben. Dat kan in 2x 80 mm of concentrisch 125mm (mag meestal ook door de gevel)

Een houtkachel is vaak 150mm nodig, en dan geïsoleerd. Bovendien moet deze pijp boven de nok steken.

Combineren van deze 2 zal niet gaan.
 

Hmmmmm

  • #6
Ah dat is jammer dan worden het toch meerdere pijpen... Bedankt in ieder geval voor je snelle reply!
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #7
Ik heb nu al medelijden met de monteur die daar OOIT onderhoud of een storing moet gaan oplossen.
1,2 mrt diep?
Niemand die je daar iets in gaat doen hoor.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Ik denk zelfs, dat het niet eens mag. De ruimte die je noemt is eerder een kruipruimte, dan een kelder.

Bij mijn weten mag je een ketel niet in de kruipruimte hangen.

Ketels kunnen tegenwoordig trouwens in een keukenkastje, misschien dat dit een manier is om hem weg te werken?
 
A

Anonymous

Gast
  • #9
Kijk nog eens naar je berekening. Gezien de vermelde oppervlakte lijkt de berekende benodigde capaciteit aan de hoge kant.
 

Bernhard

  • #10
De warmtecapaciteit van een vloerverwarming van 40m2 is 40*90w/m2=3600watt. Dat is bij een ruimtetemp van 20°C en vloertemperatuur van 28°C.
Het temperatuurverschil tussen de ruimte en de bovenkant van de vloer is dan 8°C. Wordt de ruimte op 22°C gestookt gaat de capaciteit van de vloer met 25% omlaag.
De motor ( de vloerverwarming of radiator ) in de kamer moet de juiste capaciteit hebben. Dat is het fundament voor een goed verwarmingssysteem.
De aandacht wordt teveel gericht op de CV-ketel maar die staat niet in de kamer. Een ketel met super regeling en rendement kan een verkeerde verwarming in de kamer niet beter maken.
mvgr Bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu