Renovatie houten verdiepingsvloer

Patrolski

  • #1
De eerste verdiepingsvloer van mijn huis (1972) is van hout en heeft geen (geluids)isolatie en veert daarbij dusdanig dat ik dit wil verbeterden.

vloer is als volgt opgebouwd


- Overspanning van de vloerbalken is max 3,60m.
- HoH afstand balken is tussen 68 -70 cm
- Maat balken is 19 x 7 cm ongeschaafd.
- Dikte verwijderde vloerplanken is 22mm.
- Tuusenvloer op 10 cm vanaf bovenkant balk

Ik wil het volgende doen. Vloerplanken verwijderen. Balken verstevigen.
Geluidsisolatie en vloerplanken (OSB of underlayment)

Ik wil een goede, stijve vloer, maar liefst geen extra balken leggen.
Graag wat advies van jullie kant over de huidige vloeropbouw!

Kan ik de bv de stijfheid / draagvermogen van de huidige balken voldoende vergroten, als ik de gehee hoogte v.d. balken aan de zijkant opdik? andere optie kan zijn om met stalen strips te werken van ca. 10cm zodat ik mijn tussenvloer kan laten zitten; (welke lijm moet ik gebruiklen als ik opdik met hout)

Wat kan ik het beste als geluidsisolatie nemen....

Wat is de beste vloeropbouw OSB of underlayment of PLex en welke dikte
- Hoe kun je platen het best met elkaar verlijmen, welke lijmsoort (houtlijm / constructielijm o.i.d.?)


Bij voorbaat dank!
 

1310

  • #2
Dus je wilt je vloer verstevigen en het moet stijf zijn? kun je ook metalen zwaluwstaart platen nemen en daar een laagje beton op doen wordt vaak gedaan bij badkamers op houtenbalken
 

Patrolski

  • #3
Als ik zwaluwstaart wil toepassen zal ik eerst de vloerbalken moeten verstevigen. daardoor ook mijn vraag. Als deze zijn verstevigd dan kies ik liever voor OSB plaat of iets vergelijksbaar. das ook een vraag van mijnnkant
 

StefanD

  • #4
Ik heb zelf in zo'n situatie simpelweg even grote balken (in jouw geval zou dat dus 7 x 19 zijn) tegen de bestaande balken aan geschroefd en gelijmd (met montagekit)
Mij vloer is daar een heel stuk steviger van geworden.
 

Geus

  • #5
Hier slechts een amateur, maar misschien heb je wat aan mijn vragen en opmerkingen. Zijn de vloerdelen al verwijderd? Moet de "tussenvloer", ook plafond van benedenverdieping neem ik aan, blijven zitten?

Balken verstevigen zonder de "tussenvloer" te slopen wordt lastig, of is op zijn minst minder effectief. Door 1 (of een paar balken, afhankelijk van lengte vloer) te verstevigen, moet het veren al een stuk minder worden. Kan door er een extra balk of dikke planken tegen te lijmen en schroeven of door aan weerszijden een stuk staalplaat te monteren met stukken draadeind en moeren. Daarbij wel een zo groot mogelijk zijoppervlak van de balk gebruiken, dan verstevig je de volledige balk.

Een laag platen over de bestaande vloerdelen leggen en goed vastschroeven kan ook al een stabieler gevoel te geven. Dat geeft ook extra massa, dus helpt ook voor de geluidsisolatie. Als je "tussenvloer" gesloopt mag worden, kan je een nieuw gipsplatenplafond tegen de onderkant van de balken maken. Is dat nog niet voldoende wat betreft geluidsisolatie, kan je eventueel nog een dubbele laag gips gebruiken voor het plafond en/ of geluidsdempende zachte isolatie (b.v. steenwol) verwerken in de holle ruimtes.
 

Patrolski

  • #6
De tussenvloer mag eruit. Ik zit nu zelf te denken om er extra balken tussen te plaatsen. Dus dan wordt de H.o.H afstand nog maar 35cm. Ik denk dat dat de beste oplossing is.
 

Geus

  • #7
Lijkt me een hoop gedoe en veel materiaalkosten alleen om het veren te verminderen. Die nieuwe balken moet je wel op je muren laten rusten, dus breekwerk. Ik vraag me ook af of gaten om de 30 cm je muren niet teveel verzwakken. Een paar van de bestaande balken verstevigen lijkt me in jouw geval meer dan voldoende en veel minder werk.
 

Patrolski

  • #8
Hoe kan ik dan het beste de bestaande balken verstevigen
 

Geus

  • #9
Is al beschreven, met balken/ dikke planken of stukken staalplaat. Meest makkelijk lijkt mij dikke planken. Als je aan weerszijden van een balk een plank van 20mm x 185mm (redelijk standaard maat) bevestigt met bruislijm en schroeven, neemt de dikte van het geheel toe tot 11 cm en dat zal al een stuk minder veren. Wel op zoek naar extra lange planken, want een naad kan wel, maar liever niet. Ga je wel werken met naden, dan beide zijden verspringen en de naad goed lijmen.
 

MvanV

  • #10
Je kunt ook haaks op de balken tussenbalkjes hangen die de krachten over meer balkjes verdelen.

Geluidsisolatie kan je in zon geval goed met de al genoemde lagen gips+steenwol/glaswol.

Wat handig is om te weten dat er ook kant en klare (maar dure) oplossingen zijn: estrichdelen.

Dan heb je een soort gipsvezelplaat met messing en groef en 2 cm glaswol er onder. DIe kan je boven op een vloer leggen en dan maak je een perfecte veer-massacombi die veel geluid tegenhoudt en de brandveiligheid verbeterd.

Heel grote bouwmarkten(bijvoorbeeld bij die duitse heb ik ze wel eens gezien) of profibouwmarkten hebben ze op voorraad, maar ze zijn ook ongetwijfeld ergens te bestellen.
 

Patrolski

  • #11
Bedoel je bv de fermacell platen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu