Remeha Quinta 35c Storing 6 18

ZayCheese

  • #1
Onlangs de regeling op mijn remeha quinta 35c via de celcia 20 overgeschakeld van ruimtegeregeld naar weersafhankelijk (met buitenvoeler) omdat het beneden behaaglijk is terwijl de rest van het huis niet goed op temperatuur komt, en al helemaal niet als we beneden de gashaard branden.
De kachel schiet sinds de veranderde regeling regelmatig in foutcode 6 18, dat aangeeft dat de aanvoertemperatuur te hoog is. Kennelijk wordt er te weinig warmte afgenomen. Op fora's ben ik erachter gekomen dat je dan minimaal 1 cv open moet gooien zodat de kachel z'n warmte kwijt kan. Dit lijkt me pure energie verspilling.
Ik vraag me af of dit met bepaalde parameters kan worden gewijzigd.
De parameters die er toe lijken mij de stooklijn parameters. Die staan bij mij als volgt ingesteld:
voetpunt buiten 17, voetpunt aanvoer 25
klimpunt buiten -20, klimpunt aanvoer 80
pomp uit dag 1, pomp uit nacht -5

Aanvullend: beneden vloerverwarming als hoofdverwarming en in de rest van het huis de cv via thermostatische radiatorkranen geregeld.

Heeft iemand een suggestie welke instellingen ik zou moeten wijzigen?
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #2
Het is idd nodig dat er doorstroming in het systeem is.
Je zou het met een bypass kunnen proberen. Zoals ik lees, heb je Vlv en thermostaat kranen, dan heb je altijd een bypass nodig.

Je kunt het niet apart instellen in de Quinta. De celcia 20 heeft overigens een openhaard stand waarmee de gehele woning op temp. Blijft.

Vlv kun je het beste aan laten en geen of een à twee graden nachtverlaging toepassen. Een afgekoelde vloer neemt heel wat energie om weer een graad op te warmen en het duurt ook nog eens lang. Voor meer besparing zou ik de WA regeling eraf halen en een evohome of Danfoss living systeem installeren.

Succes.

Calenta :cool:
 

ZayCheese

  • #3
Calenta dank vor je snelle reactie.
Heb van de week al aardig wat afgegoogled en kwam deze systemen ook tegen. Ik vraag me af wat het toevoegd op m'n bestaande systeem en of het de problemen met een te hoge aanvoertemperatuur afvangt, immers als ik of handmatig of geprogrammeerd regel, als er geen warmtevraag is dan schiet de kachel in storing, dat zal niet veranderen, toch?
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #4
Hallo,

Nee in deze bestaande situatie niet.

Er dient een bypass tussen de aan en afvoer gemonteerd te zijn, sluiten de thermostaatkranen, dan kan de stroming via deze bypass toch doorgaan en zal de ketel niet in de 6-18 storing vallen.

Met genoemde systemen kun je per vertrek de temperatuur instellen ipv. een constante aanvoer per radiator/Vlv groep, zal de ketel alleen warm water leveren als het betreffende vertrek warmte vraagt via de individuele regelaar.

Calenta :cool:
 

Freekcv

  • #5
Helemaal mee eens.
 

ZayCheese

  • #6
Waar kan je zo'n bypass het beste plaatsen dan. Het lijkt me dat je dat zo'n beetje aan het einde van de lijn moet doen, dat is bij mij bij de vloerverwarmingunit. Is dat een kwestie van de retour aansluiten op de aanvoer met een regelbare afsluiter zodat de mate van bypass is te reguleren?
 

Freekcv

  • #7
Een bypass is een instelbaar druk verschil ventiel tussen de aan en retour.
 

ZayCheese

  • #8
De vloerverwarming heb ik sinds gisteren aan laten staan en is de kachel niet meer in storing geschoten, dus dat werkt, bedankt voor het aandragen van de oplossing. Voor de zekerheid ga ik die bypass installeren. Wat is een goed ventiel?

Overigens leek me de oplossing om de open haard stand van de Celcia te gebruiken wat minder zuinig dan het instellen van een stooklijn. Ik begrijp uit de handleiding dat de open haard stand in de stand blijft staan zoals die op dat moment is ingesteld, terwijl je bij de weerafhankelijke regeling een stooklijn kan instellen die zich aanpast aan de buitentemperatuur.

Ik heb van de week 2 nieuwe thermostaatkranen besteld, beide programmeerbaar. 1 is met een regelaar vanaf een andere plek in de hobbykamer te regelen omdat de radiatorkraan op een moeilijk bereikbare plaats zit. De ander komt in de badkamer op de radiator.
Ik ben dus op zoek naar meer comfort. Als de kranen (het systeem) goed bevallen ga ik uitbreiden naar alle kamers met een programmeerbare thermostaat kraan. In feite heb ik dan toch net zoiets als het EVO systeem met deze verschillen: je kan het niet vanaf een centrale plaats regelen maar per vertrek programmeren EN de ketel wordt niet door alle thermostaatkranen geïnitieerd om warmte te leveren maar moet warmte beschikbaar hebben d.m.v de weerafhankelijke regeling?

Waar ik nog geen oplossing voor heb is hoe de vlv dan constant gehouden kan worden t.o.v. van de buitentemperatuur. Nu staat de vlv in een bepaalde stand constante watertemperatuur te geven zonder te beoordelen wat de kamertemperatuur is. Iemand een idee voor dit probleem? (nieuw topic misschien)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu