Remeha quinta 28c - huis wordt niet warm

Ceeshobby

  • #1
Heb een probleem met een Quinta 28c.
Hier is een modulerende thermostaat op gemonteerd.
Het huis wordt niet warm, op de thermostaat blijft maar 1 vlammetje zichtbaar. Als de ketel gereset is, gaat deze wel hoog branden maar zakt weer terug. Had gisteren om 12u de th op 21 gezet, het was 16 gr binnen.
Om 18u was het nog maar 18 gr. Vorig jaar het zelfde probleem, toen bleek de 3 wegklep niet goed, is kompleet vervangen.
Vandaag is er een monteur geweest, hij heeft er een aan/uit th opgezet en de boosterfunctie aangezet. Maar ook dit werkt niet, het was 20 gr maar even later terug gezakt naar 19 gr.
De ketel is niet van mij zelf, maar hangt bij een zus.
(Woon zelf een half uur van haar vandaan)

Gr, Cees
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #2
Voel eens aan de retour of die niet loeiheet is, dan krijgt hij te snel zijn warmte terug en moduleerd hij op basis van je retourtemperatuur terug. Vaak is er dan een radiator in de woning die vol openstaat met als gevolg dat de installatie hierover heen gaat circuleren.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als je niet de monteur terug wilt of kunt laten komen:

Vraag eens te kijken wat er in het display van de ketel staat.
Als de ketel brandt staat hier normaal een 3 met een temperatuur. Wat is die ?

Vraag of de leiding ketel-in (de rechter) veel kouder is dan de CV leiding ketel-uit (de linker).
Is dit verschil (te) groot, dan is er te weinig doorstroming. Radiatoren dicht of lucht in de leidingen, mogelijk pomp niet sterk genoeg.

Is het op afstand goed te doen: druk je op het linker knopje (op/neer) dan komt er een 1. in het display te staan, hier achter hoort 90 te staan. Maximale aanvoertemperatuur (temperatuur van het uitgaande water)
Druk je nog een keer op dat linker knopje dan komt er een 1 met een knipperende punt. Je ziet nu de temperatuur van het uitgaande water wat de ketel meet.
Druk je dan op het knopje ernaast, met de pijltjes naar rechts, dan komt er 2 te staan met een knipperende punt. Dit is de door de ketel gemeten retour temperatuur.

Lijken deze temperatuurmetingen te kloppen, is het verschil tussen deze temperaturen minder dan 10 graden, is de genoemde 90 graden nog lang niet bereikt en brandt de ketel desondanks alleen zacht, dan is waarschijnlijk de print defect. Er zijn eerder verhalen hierover op klusidee geweest. Een nieuwe print is een wat duurdere grap.
 

Grashopper

  • #4
Zet het laaglast toerental eens wat omhoog. Bijvoorbeeld op 1800 rpm. Staat nu op 1200 rpm. Zie blz 34, parameter 7. van de Remeha Quinta documentatie.
 

Xr8

  • #5
Bij montage van de aa/uit thermostaat zijn de draden wel veranderd van 1,2 naar 3,4? Heb zelf zo'n ketel draaien icm een Isense en eerder een Celsia 20. Werkt prima. Zelf denk ik ook dat je te warm water terug krijgt.

Heb bij een klant gehad dat er een design radiator vlakbij de ketel was geplaatst. Woning werd niet meer warm. Deze radiator fors geknepen en het probleem was verholpen. Mijn ervaring is dat deze ketels prima werken op de fabrieks instellingen icm een bijpassende thermostaat.

Laaglast toerental zou ik niet verhogen. Daardoor gaat de ketel op een hoger minimaal vermogen stoken en zal deze minder zuinig kunnen stoken.

Succes.
 

Grashopper

  • #6
Een te hoge retourtemperatuur maakt niet uit. Het toestel doet daar niets mee. Dan zou hij veel eerder op zijn maximale aanvoertemperatuur zitten. Dat kan dan inderdaad wel met een laag vermogen maar de radiatoren zijn dan wel flink warm.
Het laaglasttoerental verhogen met een paar honderd rpm maakt niet veel uit voor de laaglastbelasting. Je kunt eventueel ook eerst even 1500 rpm proberen. Je zult zien dat dit de oplossing is.
 

Ceeshobby

  • #7
Wat A van Dijk aangaf, hebben we gedaan. De temperatuur van het water is 65gr en de retour tem. was 55gr. De thermostaat staat op 21gr en geeft 20.5gr aan. Heel de nacht heeft de ketel aangestaan. De ketel hang er ongeveer 5.5 jaar en heeft geen onderhoud gehad. De aanvoertemperatuur wil maar niet hoger worden, de ketel blijft op laaglast branden.

Gr Cees
 

Chathanky

  • #8
De ketel hoeft toevallig niet bijgevuld te worden?

Er zijn ketels die bij een te lage druk niet meer op vollast draaien.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #9
Net zoals bij de meeste ketels tegenwoordig , wordt de gas /luchtverhouding bepaald door de opgebouwdedruk van de ventilator.bij vervuiling van ventilator zal deze dus minder druk opbouwen en dus minder gas en dus minder vermogen .
 

Xr8

  • #10
Ketel regelt niet op druk. Er zit geen drukopnemer in welke daar invloed op zou hebben. Een te hoge retour temperatuur zal er toe leiden dat het toestel terug moduleert en dus waarschijnlijk te weinig vermogen zal afgeven om met deze temperaturen de woning te verwarmen. Oorzaak kan een van mijn voorgaande opmerkingen zijn.

Als de ketel 5,5 jaar draait dan is onderhoud geen overbodige luxe. Ketel zelf vervuilt niet overdadig maar afstelling van het gasblok is zeker aan te raden. Laat de voorplaat eens verwijderen, maak de wisselaar schoon en vervang de voorplaat pakking. Deze verbrand naar verloop van tijd en kan aan de onderzijde gaan lekken.

De ketel berekend dat de watertemperatuur toereikend is en zal op een laag pitje gaan branden. Wat u schrijft is normaal gedrag zo ik het kan inschatten.

Succes.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #11
XR8, ik leer graag bij.
De ketel regelt nu op aan/uit omdat het met opentherm het zelfde probleem op leverde.
De aanvoertemperatuur van 90 graden is nog lang niet bereikt
De delta T is veel minder dan 20 graden.
Ik snap ook niet waarom de delta T en daarmee de aanvoertemperatuur niet hoger wordt.
Als deze situatie 'de hele tijd', meer dan 3 minuten, duurt lijkt mij dit een ketel/regel probleem, niet waterzijdig.

Onderhoud en afstelling van het gasblok afspreken, meteen met het oplossen van dit probleem, lijkt me inderdaad een goed idee. Bij het afspreken wel heel goed proberen af te spreken dat het CO2 op hoog- en laaglast daadwerkelijk gemeten en afgesteld wordt. Dit doet lang niet elk bedrijf.
 

Xr8

  • #12
Hoe mensen zonder het afstellen van CO2 deze ketel willen onderhouden is mij een raadsel. Je kunt deze alleen maar op CO2 of O2 afstellen. Doet men dit niet dan kun je ze beter wegsturen. Afstellen van deze ketels is niet het meest moeilijke.

Als delta T klein is dan gaat de ketel ervan uit dat de boel op temperatuur is. De ketel zal dan op een laag pitje blijven doorstoken.

Heb zelf dezelfde ketel welke 's morgens even opstookt naar een graad of 60. (uitgelezen op Isense.) Is de boel eenmaal op temperatuur dan zakt deze temperatuur na op dit moment 48 graden. Alle radiatoren zijn overbemeten. De 48 graden is op dit moment ongeveer de temperatuur waarmee ik de woning warm stook. Jaren 60 graden, mager geïsoleerd.

Zou je een modulerende thermostaat aansluiten en de temperatuur verhogen dan zal de ketel in eerste instante harder gaan stoken. Blijkt dan dat de retour snel mee stijgt zal de ketel wederom terug moduleren. Je hebt dan mijn inziens waterzijdig een probleem. Het water komt te warm terug.

Succes.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #13
Xr8 schreef:
Ketel regelt niet op druk. Er zit geen drukopnemer in welke daar invloed op zou hebben. .
Hier dient toch een kleine correctie:
vanaf de ventilator loopt een silliconen slang, deze is wel degenlijk aangesloten
op het gasblok, dus hoe minder luchtopbrengst, hoe minder gas, dus
automatisch minder vermogen, is een regeling die er voor zorgt dat hij
nooit te veel of te weinig gas verbrand.
Overigens is dit verschijnsel eerder merkbaar op ww dan op cv :wink:
 

Grashopper

  • #14
Een te kleine dT maakt niet uit. Het toestel doet daar niets mee. Alleen de stijgsnelheid van de aanvoertemperatuur of een te grote dT (25 graden max) zorgen ervoor dat het toestel terug gaat moduleren. Zet nou eerst maar eens dat laaglasttoerental wat hoger. 99% zeker dat dan het probleem is verholpen.
 

Xr8

  • #15
Er word gesproken over druk en bijvullen. Met de waterdruk wordt dus niets gedaan.

Succes.
 

Ceeshobby

  • #16
Weet nu niet hoe het gaat met de ketel, maar vrijdagavond was het uiteindelijk 21gr. Ketel heeft heel de avond gebrand, water temp was 65gr. Ongeveer 3 jaar geleden is er een stuk aan het huis gebouwd. Er is 3 meter uitgebouwd, de bestaande radiator is naar de aanbouw verplaatst. Onder het keukenblok (midden van de ruimte) zit een kikespace. Het is een grote ruimte geworden. Na de verbouwing werd het gewoon warm in de ruimte. De modulerende thermostaat gaf gewoon alle vlammetjes weer bij het hoger zetten. Het probleem is, waarom wil de ketel niet hoger branden. Geef maar 1 vlam weer.

Gr Cees
 

Chathanky

  • #17
Hoe doet de ketel het bij het tapwatergebruik?
Doet hij het dan wel op vol vermogen of moet je dan ook douchen op de waakvlam? :mrgreen:

Het kan zijn dat er een buitensensor aanwezig is en dan zou je stooklijn de cv temperatuur bepalen. Dit is in combinatie met een ruimtethermostaat mogelijk.
Als dat zo is zullen er wat parameters moeten worden bijgesteld om het huis sneller op temperatuur te krijgen.

Misschien staat het maximaal cv vermogen te laag ingesteld.
Tja van afstand kunnen we soms niet meer dan gissen.

Het lijkt er niet op dat het aan de installatie zelf ligt. Hetgeen wat je aangaf klinkt niet vreemd.
 

Ceeshobby

  • #18
Er zit geen buitenvoeler op. Kunnen instellingen verlopen? Er is al 5.5j geen onderhoud gepleegd. Warmwater doet het goed.
Als een ketel het huis niet warm kan krijgen, moet de aanvoertemperatuur toch hoog zijn. Blijft nu op 65gr hangen, terwijl de kamer niet op temperatuur komt. Ketel staat ingesteld op 90gr, maar haalt dit niet.

Gr. Cees
 

Chathanky

  • #19
Dat kan heel goed. Als de ventilator of lucht toe en afvoer vervuild raakt gaat de ketel minder hard branden. En met een verstopt siffon idem dito.

Vandaar ook de vraag wat doet het warme water. Ook die vermindert dan.
 

Ceeshobby

  • #20
Hoor het al, onderhoud plegen. Zal het door geven, al had ik dat ook al tegen haar gezegd. Vorig jaar is er nog naar gekeken, en het was niet nodig. Volgens deze man, heeft deze ketel bijna geen onderhoud nodig.
Allen het sifon schoonmaken is voldoende. Heb gezegd tegen mijn zus dat kan nooit goed zijn, regelmatig onderhoud is het beste. Dat is ook wat hier steeds gezegd wordt.

Gr Cees
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu