Remeha Calenta CV-ketel met Agpo Zonneboiler

Klusron

  • #1
Wij hebben nu een "AGPO Aqua Sol Standard" zonneboiler met daaraan een Radson combi CV-ketel. De CV-ketel is versleten en moet worden vervangen. De Remeha Calenta 40c (CW5) lijkt heel geschikt. De vraag is hoe dit optimaal op de bestaande zonneboiler wordt aangesloten.

De handleiding van de Calenta 40c
Als ik het goed begrijp is het een kwestie van een extra inbouw-print (SCU-S03) waaraan een boiler-sensor is gekoppeld die dan ergens in de zonneboiler wordt gehangen. Daarmee wordt voorkomen dat de ketel onnodig aanslaat bij warmwater-vraag. Klopt dit? Is er een mogelijkheid om de bestaande "brandervoorwaardethermostaat" van de zonneboiler op de Calenta aan te sluiten?

Verder zou de doorstroombegrenzer in de ketel moeten worden vervangen door een hittebestendig exemplaar. Nu is het zo dat de installateur hier een mengventiel tussen de boiler en de ketel heeft geplaatst omdat de ketel bij zonnige dagen steeds op 'storing' sprong. De aanvoertemperatuur wordt dus begrensd (op 60 graden). Wat mij betreft mag dat zo blijven zitten en is dat bij de nieuwe ketel geen bezwaar. Of zie ik dan iets over het hoofd?

Zal de 'tapsensor' van de ketel de warmwatervraag altijd juist detecteren? De Radson doet dat door de plotselinge verschiltemperatuur bij warmwatervraag maar dat gaat bij een warme zonneboiler natuurlijk mis.

Kan ik straks de temperatuur van de boiler aflezen op de iSense thermostaat? :)
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #2
De sensor is een klem sensor en die plaatst je op de warmwater aansluiting die de ketel in gaat(15mm).
Als deze een temperatuur boven de 60 graden detecteert zal de ketel niet aangaan bij warmwater vraag.
De stromingschakelaar(turbine) moet vervangen worden voor een hittebestendig exemplaar, lijkt me raadzaam dit wel te doen, ook al word de temperstuur niet hoger dan 60 graden. In deze zit geen doorstroombegrenzer, en die moet je dus nog extra plaatsen, en zit ook bij de aansluitset. Als je de sensor aansluit op de uitbreidingsprint, kan je de temperatuur van de sensor aflezen op de isense.
 

Klusron

  • #3
Dankjewel Wilibald, het is nu een heel stuk duidelijker!

In het plaatje van Remeha zie ik nu zelf ook dat je bij de inbouwprint SCU-S03 (bestelnr. S101.441) die sensor er gewoon bij krijgt. En inderdaad, die zit in een klemmetje met daarop een connector. De lange kabel zal w.s. een verlengkabel zijn om hem eventueel aan de boiler te bevestigen.



Is de stromingsschakelaar (turbine) hetzelfde als de tapwatercartridge? Die vond ik hier in het forum. Zo te zien staat "vervangen" gelijk aan het verwijderen van de doorstroombegrenzing in de bestaande cartridge. Klopt dat?

Een losse "hittebestendige" cartridge (stromingsschakelaar/turbine?) kan ik nergens vinden. Wel zit er in de zonneboiler aansluitset eentje bij. Ook in de service-set "C" zit er een.



Dat lijkt een algemene set, zonder onderscheid te maken voor zonneboilers. In de zonneboileraansluitset (S100.955) zie ik ook weer zo n clip-on sensor. Maar die zit al bij de print. :?



Er zou ook een doorstroombegrenzer in die set zitten volgens de catalogus maar die herken ik hier niet. :-| Overigens zit er nu bij mij al een externe doorstroombegrenzer bij de inlaatcombinatie. Dus behalve eventueel voor die tapwatercartridge zou ik die set helemaal niet nodig hebben. Mee eens?
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #4
Lange zwartekabel is om de sensor aan te sluiten op de print. Als je de sensor recht onder de ketel plaatst zal de ketel altijd aan springen bij warmwatervraag, omdat deze dan nog koud is.
Plaats je hem bij de boiler zal hij de temperatuur van de boiler meten en dus niet aanslaan, maar de wachttijd voor warmwater is dan iets langer. Ook kan je zo beter de temperatuur van de boiler op de isense krijgen, anders geeft hij de temperatuur van onder de ketel door en deze is een stuk lager :wink:

De korte zwartekabel is de bus kabel voor verbinding tussen pcu-03(hoofdprint van ketel) en scu-s03 print.
De cartridge en turbine is het zelfde, is voor de 40C met een blauwe voorkant. De zonneboiler cartridge is zwart en hier zit echter GEEN doorstroombegrenzer in. Bij de aansluitset zitten 2 doorstroombegrenzers 1 voor 28C en 1 voor 40C, ik weet niet welke kleur welke is maar dat staat in de handleiding. Deze begrenzer plaats je tussen messing schroefbus en puntstuk met de pakkingringen die je op het onderste plaatje ziet.
 

Klusron

  • #5
Ah, ik snap wat je bedoelt. Op die foto is kennelijk e.e.a. weggepoetst!



Nu zie ik de twee begrenzers. :) Maar goed, ik heb al zo'n regelbare begrenzer op de inlaatcombinatie zitten.

Zou de zonneboiler-cartridge (zonder doorstroombegrenzer) niet gewoon een geamputeerde 40c- dan wel 28c-cartridge zijn? Wordt de doorstroom niet gewoon bepaald door het rode dan wel blauwe begrenzertje aan de achterkant van zo'n cartridge? Kan iemand dat bevestigen?

Tja, waar plaats ik die sensor.. Eigenlijk zou het meten recht onder de ketel niet eens onterecht zijn. Alleen of dat erg zinvol is.. Wel handig bij het afstellen van het mengventiel. :) Maar ik denk dat ik hem achter de boiler en voor het mengventiel zou plaatsen. Een compromis, want de boilertemeratuur zal door de iSense pas goed (continu) worden weergeven als de sensor in de zonneboiler zit.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #6
De doorstroom word normaal inderdaad begrensd door het begrenzertje achter de cartridge maar in de zonneboiler cartridge zit deze echter niet.
Nu hoeven ze maar 1 speciale cartridge te maken voor de zonneboiler en niet 2. Begrenzer op de inlaatcombinatie?? Daar zit een keerklep in maar een begrenzer heb ik nooit gezien in de inlaatcombi.
 

Klusron

  • #7
Hmmm.. is dus een "stopkraan" maar waarom heeft die zoveel slagen?

De handleiding van de Radson Multicom CV-ketel heeft het over het "tapwaterzijdig doseerventiel" die op 5,5 liter per minuut moet worden ingesteld. De stopkraan op de inlaatcombi is het enige dat daar tapwaterzijdig voor door kan gaan en ik ben er vrij zeker van dat ik de installateur dat ding ook op doorstroom heb zien instellen. De combi lijkt trouwens sprekend op die in deze thread:

Monteren inlaatcombinatie

Verwarrend dus als je net zoals ik niet beter weet. Bedankt voor de opmerking, heel leerzaam allemaal. :)

Maar wat nu? Die Calenta 40c is een CW5-toestel met "een douchefunctie vanaf 6 l/min tot tenminste 12,5 l/min van 40°C" staat er in de documentatie. Dan kan die stopkraan toch helemaal open? :mrgreen: (Ja, ik weet het, die begrenzer voor de 40c zit niet voor niets in de zonneboilerset..)

En is die zonneboiler-cartridge (zonder begrenzertje) echt anders? Het lijkt me dat dat juist veel duurder is. In elk geval voor mij als ik alleen voor de cartridge zo n hele set moet aanschaffen. :roll:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu