Reigers weghouden vijver

Gerrit

  • #1
Na de spinnen van Ronald nu weer even wat anders.

Mijn vijverfolie was vernield door reigersnavels en dus hebben we nu na intensieve arbeid een compleet nieuwe vijver. Het is nogal een groot ding dus vervangen doe ik liever niet zo vaak.

Tot mijn ergernis komen die langpoten al weer kijken of er voldoende vis in zit. Ik heb de boel inmiddels afgezet met schrikdraad (ook over het water gespannen) maar ik betwijfel of ze er zich veel van aantrekken.

Heeft iemand een idee of een kunstreiger zou helpen, of zouden ze dat meer als uitnodiging zien?
Ik vind zo'n kunstbeest vreselijk, maar ja, voor je vijverfolie doe je wat.

Wie heeft hier inzicht in de zieleroerselen van een reiger?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Reigers weg houden van de visvijver

Reigers, wat ik tot nu toe heb gedaan om ze te verdrijven:
De maatregelen die ik in de loop der tijd heb genomen.

Netten.

Een afdoende maatregel leek een net. Je spant het over de vijver en de reiger kan de vissen niet meer bereiken. De oplossing is zeker niet fraai om te zien, en daar leg je natuurlijk geen vijver voor aan. Tevens wordt jezelf ook belemmerd in het doen van werkzaamheden. Was het voor een paar jaar terug nog voldoende om het net in de herfst over je vijver te leggen, momenteel kun je er op rekenen dat de reiger ook in het voorjaar en de zomer je vijver zal bezoeken. Zoals hiervoor betoogt, de schuwheid neemt met rasse schreden af. Verder is er nergens helderder water dan in uw vijver en de vissen hebben het tegendeel van een schutkleur, het signaal aan de reiger is dus: Opgediende maaltijd, voldoende keus, 5 sterren restaurant. Je kunt stellen dat netten alleen nog een funktie hebben om vallend blad te verzamelen en dan zullen ze als bijkomend effect ook de reiger belemmeren.

In de nieuwsgroep nl.tuinen.vijvers vind je echter ook steeds meer meldingen van reigers die gewoon op het net gaan staan. Ze zullen dan wel geen vissen vangen, maar ze kunnen bij een poging wel vissen verwonden.

Mijn tuin is omgeven door een schutting en verder zijn er rondom de vijver pergola's gebouwd. In eerste instantie denk je dan dat de ruimte besloten genoeg is en reigers wel zal afschrikken. En in de eerste zomers leek dat dan ook te werken, de reigers vlogen over naar een tuin iets verder, met ook een vijver en aten deze, met z'n tweeën, in een kwartiertje leeg. In de herfst spande ik een net over de pergola, ook niet fraai, maar ik kon zelf de vijver nog bereiken onder het net en de bladeren werden afdoende gevangen. Twee jaar later vonden de reigers dat de ruimte naast het net voldoende was om te landen en ze liepen gewoon naar de vijver en gingen onder het net staan vissen. De honden naar buiten, de reiger schrok, vloog op, in het net. Plonsde in de vijver steeg weer op en scheerde onder het net door naar de vrije ruimte. Zo die is voldoende geschrokken, die komt niet weer terug. Mooi niet, de volgende dag was hij er weer. Zelfde procedure (honden). De reiger kende het kunstje al en vloog netjes onder het net weg. Nog een net aangebracht op de plek waar hij de tuin binnen kon komen. De volgende dag lande hij direkt naast het huis, vlak voor het raam, waar geen net was gespannen. Zelfs van de nu wel erg krappe vluchtroute was hij niet onder de indruk. Voor de honden vluchte hij nu wel, maar door het kleine formaat (twee Westies) was hij kennelijk niet erg onder de indruk. Alle nog vrije invliegruimte nu bespannen met touw met een onderlinge afstand van ongeveer 50 cm. Dit bleek (voorlopig) afdoende. In het voorjaar de netten weggehaald. Binnen een week reigers bij de vijver.

Conclusie.

Een besloten tuin is ook in het voorjaar en in de zomer geen afdoende bescherming tegen het bezoek van Reigers.

En zo nog véél, véél meer!

Je bent niet de enige, dus er is heel wat over geschreven... :wink:
 

Gerrit

  • #3
Super Kees, bedankt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Probeer het eens met een dun sterk draadje om de vijver spannen op een hoogte van zo'n 35 cm, je kunt hier eventueel een aantal belletjes aanhangen die katten ook wel om hebben.

De reigers landen nooit op het water maar altijd er naast, ze lopen naar de vijver en stoten tegen het draadje, de belletjes gaan rinkelen en ze zijn weg.

Tweede optie: De reigers landen nooit op het water maar altijd er naast, ze lopen naar de vijver en stoten tegen het draadje, de belletjes gaan rinkelen en Gerrit wordt wakker en jaagt de reigers weg :lol:
 

Gerrit

  • #5
Bij mij schijnt alles anders te werken dan normaal; bij mij landt de reiger op een rietpol. Daarom ook wat draden over het water gespannen.

Overigens zag ik in de verhalen op internet nog een goed idee om van die reiger af te zijn; Heeft iemand nog een goed recept? :mrgreen:
 

Gerrit

  • #6
Het probleem met de reiger is opgelost.

Ik heb dat gedaan door een stel pennen (gegalvaniseerde aardelektrodes) in stukken te zagen, die rondom de vijver te zetten, zwart gespoten en een stuk draad (zwart 1,5 mm2) rond te spannen. Je ziet het bijna niet en de reiger komt niet terug.

Hij is nog wel een paar keer geweest maar heeft kennelijk een hekel aan die draad. :lol:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3
Gerelateerde onderwerpen
Last van reigers?

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu