Regenwateropvang

KlusRob

  • #1
Ik wil in mijn tuin een regenwateropvang gaan maken om in droge periodes de tuin te kunnen besproeien. Ik vind het nl zonde om het regenwater eerst in het riool te lozen en later met kraanwater te gaan sproeien.

Hiervoor wil ik een betonnen bak maken en deze van binnen bekleden met vijverfolie, met als deksel een vlonder.

Nu heb ik de vraag hoe ik dit precies moet aansluiten. Ik heb elders al gelezen dat ik een sifon met terugslagklep moet plaatsen op de overloop en een inlaat met een bocht als trage toevoer om opwoelen van bezinksel tegen te gaan bij hevige buien.

Maar hoe zit het met zo'n regenwaterbak in de winter als het vriest? Ik ga ervan uit dat deze dan ook dichtvriest; kan het water uit de dakgoot dan nog wel weg, of is er een oplossing te bedenken om in bepaalde periodes de regenwateropvang te omzeilen en direct in het riool te lozen om bevriezing van de buizen tegen te gaan?

Gr. Rob
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Van de opvangbak bevriesd alleen de bovenkant. Het best is er een deksel opmaken, wat een stukje onder het maaiveld zit zodat het helemaal niet meer bevriesd. Door je leidingen ook ingraafd bevriezen ze ook niet. In NL wordt vanaf ±70cm geacht vorstvrij te zijn. Tyleenleidingen kunnen er tegen om te bevriezen.

Als je een bypass maakt moet je de buizen nog wel leeg laten lopen.

Heb je ook gezocht in oude topics?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
18
Gerelateerde onderwerpen
Zelf iets maken voor regenwateropvang

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu