Regenwater komt door een pijp zo de wasruimte in

Oudhuisinzutphen

  • #1
Hallo,

In ons oude huisje in Zutphen kwamen we een rare situatie tegen. In de wasruimte (ooit was dit de badkamer) zit een soort pijp in het plafond, die pijp loopt omhoog en steekt boven het dak uit, en als je er recht onder staat kijk je zo tegen de lucht aan. Regen komt dus ook zo naar binnen en de kachel aanzetten heeft daar ook helemaal geen zin. Wij denken dat die pijp nergens nuttig voor en dus wel weggehaald kan worden. Maar hoe kunnen we dat nu het beste aanpakken?

Alle adviezen zijn van harte welkom!


 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Beslist niet weghalen. Ventilatie in deze ruimte is hard nodig.
Plaats een nieuwe en dan in een geïsoleerde uitvoering.
Je kan er ook een losse pet op zetten maar dan is de kans groot dat in de winter de lucht aan de binnenzijde van de buis gaat condenseren met dat de druppels uit de buis vallen.
 

Oudhuisinzutphen

  • #3
Er zit boven het raam wel een ventilatierooster wat open staat, zou dat niet voldoende zijn? Het enige wat in dit hokje staat is een wasmachine, de was drogen doe ik buiten onder een afdakje. Als het ventilatierooster niet voldoende is dan kiezen we maar voor een nieuwe buis, als we het aan gaan pakken willen we het wel goed doen :)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zo'n pijp is de beste oplossing. Het meeste comfort, er wordt altijd lucht uit die ruimte geventileerd. Op een ventilatie rooster kan de wind staan en dan waait de kou naar binnen, met gevolg dat je dat rooster dicht zet. :wink:
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Zo te zien zit lekkage plek aan buiten zijde op de gips plaat.

Ik denk eerder dat dak door voer met lood slap af is hij is ook te vlak geplaatst.

je kunt beter net zo als @Wgb zegt door voering vernieuwen



En in de hoek plaats je een mooie afdek rooster zodat alles mooi is afgewerkt.
 

Oudhuisinzutphen

  • #6
De vorige eigenaar heeft inderdaad ooit lekkage gehad, dat is verholpen, hij had alleen niet de moeite genomen om de plek weg te schilderen. In die tijd was het nog hun badkamer, terwijl ze de badkamer 10 jaar geleden verplaatst hebben naar een slaapkamer. Die vlek moet er dus al enorm lang zitten!
Dat het echt naar binnen regent viel ons overigens pas een paar weken terug op, toen ik de was uit de wasmachine haalde tijdens een hoosbui, er lag ineens water op het werkblad boven de wasmachine...

De pijp vervangen is dus het beste idee begrijp ik. Is dat zelf te doen? En wat heb ik er allemaal voor nodig?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Als er al een rooster zit zou ik de pijp gewoon weghalen, dubbelop ventileren is overbodig en allerminst energiezuinig want de warmte gaat zo "ins blaue hinein".
De hoeveelheid condens die een wasmachine produceert is vrijwel nul.
 

Oudhuisinzutphen

  • #8
Nu neig ik toch weer naar helemaal weghalen. Het raamkozijn wat er zat was grootendeels rot dus dat hebben we vervangen voor nieuwe kozijnen met dubbel glas en een ventilatierooster. Over een paar weken beginnen we met het isoleren van de zolder, dus dat lijkt mij een goed moment om aan deze klus te beginnen.
Is het zo simpel als weghalen en dakpannen terugleggen of moet er nog meer gebeuren?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Het dakbeschot moet dicht gemaakt worden, een plaatje aan de onderkant maken en van bovenaf pur erop spuiten of een stukje isolatie pas maken en dat in het gat drukken.
De overtollige pur na droging wegsnijden en een plaatje aan de buitenkant van het dakbeschot erop schroeven of lijmen.
Ook bij opvullen met isolatiemateriaal een plaatje erop maken.
 

Oudhuisinzutphen

  • #10
Dat moet lukken. We gaan binnenkort beginnen :-)

Allemaal bedankt voor de adviezen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu