Regenton 227 liter op plat dak

Koekwaus

  • #1
Hoi klussers,

Ik wil graag een regenton van 227 liter op het plat dak plaatsen. Hopelijk kan iemand mij zeggen op dit kwa gewicht kan zonder ingewikkelde berekeningen te maken.

Mijn plat dak met grind is 6,31 x 3,75 meter met 10 dwarsbalken. Meer informatie heb ik helaas niet voor handen.

Kan iemand zo zeggen of dit mogelijk is of moet ik het laten doorrekenen door een professional?

Bedankt alvast!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dit is natuurlijk te weinig info. Ga er vanuit dat de balken het niet kunnen dragen zonder aanvullende voorzieningen. Het zal dus berekend moeten worden.

Als er een flink dakoverstek is, zodat je de ton precies gecentreerd boven een wand kan zetten, wordt het een ander verhaal.
 

Millew

  • #3
Ook een professional heeft meer gegevens nodig dan je nu geeft.
Je zal de balkmaat en de h.o.h. afstand moeten geven en de hele samenstelling van het dak, zodat het gewicht van het dak kan worden bepaald.
Als je de ton langs de rand van het dak zet, waar de balken op de muur liggen (doorgaans de lange kant) en de belasting verdeelt over een stuk of drie dakbalken, zal het waarschijnlijk wel kunnen.

Maar je zult ook moeten kijken of je zomaar iets blijvends op het dak kan plaatsen. Als het een ouderwets bitumendak is, dan zou ik niet zonder meer een zware ton op het dak zetten. I.i.g. op die plaats het grind weghalen en dan eerst een drukverdelende plaat neerleggen.
 

Koekwaus

  • #4
Het dak is van 1999.

De regenton komt dan aan de lange zijde direct op de rand van het dak te staan. Ik zit zelf al te denken aan verdeling van het gewicht door een aantal planken onder de ton te leggen zodat deze op tenminste een aantal draagbalken van het dak rust.

Als niet-professional lijkt me dit voldoende. of denken jullie er anders over?
 

Millew

  • #5
Planken buigen te veel door. Dan krijgt de balk direct onder de ton toch nog het meeste gewicht.
Als je het gewicht b.v. over drie draagbalken enigszins gelijkmatig wil verdelen, dan kom ik op 3 balkjes van 7x7 cm of 2 balkjes van 9x9 cm.
Daar maak je dan een vloertje op, waar de ton op wordt geplaatst.

Maar dit kan alleen, als je de ton op de rand van het dak bij de opleggingen van de draagbalken zet. Op elke andere plaats zal je toch eerst meer van de dakconstructie moeten weten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
5
20
23

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu