Regelwerk voor gipsplafond lijmen?

Zeegerd

  • #1
Dag klussers,

Enige tijd geleden werd ons aangeraden door de leverancier van een dakkapel, om na installatie daarvan, het plafond netjes/één geheel te maken. Het oorspronkelijke plafond sloot prima aan op het plafond van de dakkapel. Aangeraden: regelwerk op de plafonds plakken met Polymax, daarna met gipsschroeven de platen erop, klaar. Dat is allemaal gelukt. Echter, we kenden Polymax/lijmen niet zo goed, dus voor de zekerheid ruime hoeveelheden gebruikt. We dachten eerder aan (voor de zekerheid) ook schroeven in het plafond, als we het zelf hadden moeten bedenken.

Nu is na ongeveer 3 maanden gebleken dat het regelwerk is gaan loslaten van het oorspronkelijke plafond (regels aan gipsplaten met schroefjes zitten nog prima). Op de ergste plek buigen de platen enkele cm naar beneden. Dit voor ongeveer een derde oppervlak van de slaapkamer en alleen op het gedeelte van het oorspronkelijke plafond (standaard plafondplaten, ik neem aan gestuct). Het plafond van de kunststof dakkapel is van ander materiaal, mogelijk hecht de lijm daar beter. Aangezien onze baby slaapt onder het gedeelte dat aan het loslaten is (!!!) heb ik bij ontdekking direct enige flinke slagpennen aangebracht, door gips, regels, het plafond in. De boel komt vermoedelijk nu 'nooit' meer los.

Graag jullie mening: is het verantwoord om op deze manier, met lijmen dus, regelwerk aan te brengen op bepaalde materialen (zoals standaard plafondplaten, ik neem aan beton/gestuct dus), en in andere situaties niet? Ik mag er toch van uitgaan dat zo'n advies van een pro betrouwbaar is, maar zoals begrijpelijk twijfel ik daar nu aan. Verdere tips? Bedankt.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Wat is het doel van je vraag?
Wil je gaan klussen of wil je een beoordeling van andermans werk / advies?
 

Zeegerd

  • #3
Eventueel beide: als het oordeel over de werkwijze negatief is, zou het klussen eruit voort kunnen komen, nl: het alsnog verstevigen (met slagpennen bijv) van het vergelijkbare plafond in de andere slaapkamer. De dakkapel is twee slaapkamers breed.
 

StefanD

  • #4
Lijmen is over het algemeen een prima oplossing, alleen is het wel noodzakelijk om de te lijmen delen tegen elkaar te klemmen. En hoe doe je dat met regels?
Andersom geredeneerd: waarom zou je die regels niet simpelweg vastschroeven?
 

Zeegerd

  • #5
Stefan, inderdaad, zou ik ook zeggen. Mijn technische- en materiaalkennis is te gering om te kunnen zeggen wanneer wel of niet alleen lijm en/of eventueel met schroeven. Mijn gevoel zei: in elk geval schroeven, het advies was: lijmen is voldoende.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Toch goed dat je jouw ervaring vermeld. Hieruit blijkt maar weer lijmen en kitten het zijn aparte zaken. Voor een doe het zelver zijn er te veel zaken van invloed die bepalen of de klus wel of niet gaat lukken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu