Rare plaatsing buffervat

Ernebronk

  • #1
Hallo klussers,

Ongeveer een jaar geleden is bij ons een nieuwe CV ketel geplaatst, en dat was het begin van een heleboel problemen, welke nu redelijk zijn opgelost. Het oude systeem had een regeling die afhangkelijk was van de buitentemperatuur, en dit gaf een hoop problemen. Inmiddels is het hele systeem losgekoppeld en zijn we overgegaan op 2 thermostaten.

Ons huis is 15 jaar geleden gebouwd, en bevat 6 convectieradiatoren, 1 "normale" radiator en een grote vloerverwarming voor de gehele benedenverdieping. Even een plaatje:

Plaatje?



Op de afbeelding is de CV rechtsbovenin te zien, de aanvoer en retourleidinginen gaan via een verdeelblok naar de radiatoren (linksonderin) en naar de vloer (rechtsonderin). Alle radiatoren hebben thermostaatkranen. Op de aanvoeleiding naar de vloerverwarming is een klep gemonteerd, welke door TH2 wordt aangestuurd. De CV zelf wordt via TH1 aangestuurd.

Omdat de vloerverwarming practisch alle warmte gebruikt van de CV is het noodzakelijk om de klep te sluiten om het boven (waar de radiatoren hangen) warm te krijgen, hier hebben we ons inmiddels bij neergelegd. TH2 uit TH1 aan is boven warm. Beide aan is vloer warm.

Nu gaat mijn vraag over de situatie bij de CV ketel. Hier is te zien dat er een bypass-ventiel is gemonteerd. Na wat googlen ben ik er achter gekomen dat deze er voor is dat wanneer alle thermostaten dicht staan dat de pomp zichzelf niet kapot draait, logisch systeem dus. Maar nu staat er in serie met deze bypass kraan een buffervat van 40L, en dat snap ik niet. Wanneer alle thermostaten dicht staan opent het bypass ventiel, en wordt netjes 70 graden in het vat gepompt, maar wanneer komt dit er weer uit?

Is er iemand die me uit kan leggen of het vat een functie heeft? Of het gebruikelijk is om deze vaten icm vloerverwarmingen te gebruiken, of dat het gewoon zonde is van de energie? De leverancier van het systeem is inmiddels falliet, andere deskundigen beweren dat het als buffer dient, zodat de ketel niet vaak aan en uit springt, maar CV uit is circulatiepomp ook uit, dus er gebeurd niets? Wanneer komt de warmte uit het vat?

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen..

Alvast bedankt!
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Dat vat is om pendelen van je cv ketel tegen te gaan.
Als er onvoelde warmtevraag is in je installatie, gaat de bypass open en warmt het vat op. Op een gegeven moment slaat de ketel af op de regelthermostaat. De pomp blijft draaien en onttrekt weer warmte uit het vat.
Ik zou zelf het vat op een iets andere plaats zetten, bijvoorbeeld in de retour voor de ketel. Misschien is het met je huidige ketel wel niet eens meer nodig.(pendelt hij nu?)

Verder, dat je het boven niet warm krijgt heeft er mee te maken dat je installatie niet goed is ingeregeld. Je vloerverwarming moet geknepen worden, met bijvoorbeeld een dubbel instelbare kraan of voetventiel.
 

Ernebronk

  • #3
Dank voor je snelle antwoord!

Even een correctie op de tekening, de uitgang van het buffervat zit inderdaad op de retourleiding van de CV ketel. Oké, ik snap het idee om het pendelen tegen te gaan, maar wanneer mijn ketel afslaat (zit trouwens geen regelsthermostaat meer op, gewoon normale kamerthermostaat) draait mijn circulatiepomp ook niet meer.. De nalooptijd is in te stellen in de ketel, en die staat nu op 10 min. Klopt het dan wel dat het buffervat zonder regelthermostaat geen enkele functie meer heeft? De sturting van de CV weet niets van de temperatuur in het vat?

Wat de vloerverwarming betreft zit daar volgens mij wel een voetventiel op, er zit sowieso een maximaalthermostaat op, maar deze staat volledig open.

Alvast bedankt weer!

Mvg,

Erné
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Het voetventiel van de vloerverwarming zul je voor een deel dicht moeten draaien, tot dat de radiatoren boven warm worden.

De ketel weet dat het buffetvat vol is, omdat hij dan warm water terugkrijgt. Hij slaat dan af omdat de aanvoertemperatuur bereikt is. Je kunt je voorstellen dat met het buffervat in de installatie het langer duurt voordat de ketel weer moet aanslaan(er is immers 40L extra warm water in het circuit). Daardoor maakt de ketel minder starts.
 

Ernebronk

  • #5
Wederom dank voor de snelle reactie.
Ik ga eens op zoek naar een voetventiel.



Is dat hem?

Nog 2 vraagjes,
- is het noodzakelijk dat mijn circulatiepomp altijd draait, of een langere nalooptijd nodig heeft?

- de ketel slaat af bij +- 80 graden (net getest) en gaat dan op T9, volgens het boekje is dit een storing met te hoge temp. zou ik deze temperatuur lager moeten zetten om schade aan mijn ketel te voorkomen?


Dank dank dank!
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
De pomp van je ketel hoeft in principe alleen bij warmtevraag te draaien.
De pomp van je vloerverwarmingsverdeler kun je schakelen d.m.v. een optimizer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu