Randoplossing betonnen vloer inloopdouche

Bingo

  • #1
Voor een inloopdouche stort ik op lewisplaten lichtgewicht beton.

Ik lees twee oplossingen voor de rand bij de gipsplaatwand.
1: min. 1cm schuimrubber tussen de gipsplaat en het beton.
2: folie tussen beton en gipsplaat.

Vervolgens wordt verteld dat het dient ter vochtbescherming van de gipsplaat. De ander heeft het over uitzetten van het beton tijdens drogen, en weer een ander zegt dat het enkel is om te voorkomen dat beton wegsijpelt tussen evt. kieren tussen de lewisplaat en de gipsplaat.

Ik verkies de folie, maar weet iemand hier en hoe en waarom?

Dank!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Een laagje schuim is beter vanwege het uitzetten en krimpen van de verschillende materialen. Daarop komt immers een kitvoeg. Alleen folie is te dun om de kitvoeg te dragen.
 

Bingo

  • #3
Dank je voor je reactie!

Paar vragen daar over:
Hoe bedoel je dat folie/het schuim de kitlaag draagt? Daar zit toch een laag tegels tussen?

Overigens: ik plaats geen vloerverwarming en stort t beton deze zomer. Dus dan is bij een kleine badkamer van 2x2m eerder spraken van krimp dan uitzetting lijkt me.

Daarnaast lijkt mij een schuimlaag van 1cm juist een zachte zone waar alleen tegellijm kimband/-pasta en kit: die 1cm zone met al die flexibiliteit lijkt me juist kwetsbaar voor die 1cm tegellijm.

Zie ik het verkeerd?

Wat me een oplossing lijkt: betonplex bodem waarop zowel de lewisplaten als de constructie met gipswanden: dan beweegt het meeste gelijk op en worden de randen minder belast.

Goed plan of maak ik een denkfout?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Folie is gewoon niet dik genoeg om de krimp/uitzetting op te vangen. Het is trouwens niet zo dat alles tegelijk beweegt, zoals bij een aardbeving ofzo. Verschillende materialen krimpen/uitzetten verschillend. Heeft te maken met temperatuur- en vochtigheidsverschillen Alles op 1 plaat zetten heeft dus geen zin. Die 1cm rondom maakt niet uit voor de tegellijm.
 

Bingo

  • #5
Dank!
Dat scheelt weer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu