Radiatoren tijdelijk verwijderen (blokverwarming)

BlendOnLine

  • #1
L.S.

Ik wil in mijn maisonette de radiatoren van de 2 slaapkamers tijdelijk verwijderen (ivm muurafwerking). Nu heb ik al wat posts zitten nalezen en al wat kennis op kunnen doen, maar wil alles toch nog even voor de zekerheid laten checken.

Het appartmentenblok heeft 3 verdiepingen (excl. begane grond, dus bg, 1, 2, 3). Ik zit helemaal bovenin (dus 2e en 3e verdieping).

Zie hier de plattegronden:
(2e)
(3e)

En hier een schematische weergave van de leidingen:

(ik zie nu dat ik de slaapkamer benummering andersom heb benoemd dan op de plattegronden. Onderstaand houd ik mijn eigen nummering aan :) Slaapkamer 1 is boven, 2 is onder)

Alle T-splitsingen zijn ook echt T-splitsingen en de hoogtes van de leidingen zijn zo correct mogelijk. Rood is aanvoer, blauw is afvoer. De groene dikke streep is waar de afsluiters zitten voor mijn appartement. Alle radiatoren hebben tussen de radiator en afvoerleiding direct een aftappunt BEHALVE de radiator in Slaapkamer 1. Met aftappunt bedoel ik zoiets als dit dus:


(maar dan niet zo mooi wit geverfd :wink:)
Het is dus geen onderdeel van de radiator zelf, maar een tussenstuk direct gekoppeld aan de afvoer aansluiting van de radiatoren.

De radiatoren zijn allemaal van hetzelfde type en dus even oud. Ze zijn vrij gedateerd en bevatten enkel 2 aansluitingen voor aan/afvoer en een ontluchtings"ventiel".

Zie hier een foto van de radiator in Slaapkamer 1:
(zoals enigszins te zien, hier dus de enige radiator zonder aftap punt direct na de afvoer)

Zie hier een foto van de kast waar de leidingen binnenkomen en verder verdeeld worden over de verschillende vertrekken:


De 2 rode buizen zijn dus de hoofdleidingen die naar de ketel gaan (ergens op de begane grond). Aflsuiters gaan vrij soepel en zien best nieuw uit, dus ik ga ervan uit dat die dingen goed hun werk doen (volledige afsluiting). Ik heb al gechecked (door de verwarming aan te zetten) welke van de 2 buizen aan en afvoer is.

Hoofdvragen
1. Stel ik wil alleen tijdelijk de radiator uit Slaapkamer 1 verwijderen. Is er een manier om dat sneller/makkelijker te doen waarbij ik niet heel mijn appartement hoef af te tappen? (let op: geen aftapkraantje aanwezig bij deze radiator!)
2. Hoe ga ik dit systeem weer bijvullen met water? Gewoon een kraan aansluiten op dezelfde aftappunten? Ik neem aan dat de hoeveelheid water die ik toe moet voegen hetzelfde is als dat ik afgetapt heb?

Overige vragen (uit nieuws/leergierigheid)
3. Op de foto zie je rechts onderin een wit aftappunt. Dit is de aanvoerleiding. Dat aftappunt zit VOOR de afsluiter, waar dient dit voor?
4. Op zowel de aan als afvoer leiding zit nog voor het meetpunt een rode draaikraan. Moet ik hier nog iets mee doen? Wat is het nut van deze dingen?
5. Waarom zit de meter zowel op de aanvoer als afvoer leiding? Ik zou enkel aanvoer verwachten...
6. Iemand enig idee waarom er een kWh meter (zie bovenin op de foto) in deze kast zit? Ik dacht eerst dat het gewoon nog een oud ding was, totdat ik zag dat deze meter weer gekoppeld zit aan de blokverwarmingsmeter. Houden ze hiermee de stroom die de blokverwarmingsmeter gebruikt bij ofzo?? :-|

Alvast dank voor het lezen van mijn verhaal!
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Kort samengevat, is het een eigen woning of een huurwoning :?:

Als het een eigen woning is zal u met de huismeester moeten afspreken als de installatie klaar is deze de installatie weer bijvuld.

Als het een huurhuis is zal u de radiatoren niet mogen verwijderen, behalve dan met toestemming van de verhuurder, die dan ook weer zorg draagd voor het bijvullen als de installatie werkzaamheden klaar zijn.

De aansluitingen van de meter en en sensoren op aan en afvoer zijn om de hoeveelheid water en de delta T te meten om u daardan voor een afrekening te kunnen sturen voor het verbruik van warmte.

Vr Gr en succes ermee
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu