Radiator buizen voor badkamer - tips gevraagd

Veronika

  • #1
Is het nou handiger, of mooier, of beter, om de radiator in de badkamer met kunststof buizen aan te sluiten? Zo ja, waar koop ik deze?

We hebben een eenvoudige designradiator gekocht die we als volgt willen aansluiten:


De buizen komen door het plafond vanuit het washok. Hier zou ik vlak boven de vloer dus een overgang staal-kunsttof kunnen maken.

Ik heb ooit bij een van de bouwmarkten flexibele buis gekocht. Deze was wel wit, maar er stonden wel kleine lettertjes op gedrukt. Ook niet het mooiste dus om tegenaan te kijken. En de meningen waren verdeeld, ze lagen bij de cv onderdelen, maar volgens een andere medewerker waren ze bedoeld voor drinkwater, niet voor cv. Toen heb ik ze maar weer teruggelegd...

Als we wel de stalen buizen zouden gebruiken zijn we veroordeeld tot veel knelkoppelingen, ook niet het mooiste. Want buigen hiervan is niet zo makkelijk, toch? En moeten we dan verplicht schilderen?
 

Xr8

  • #2
De flexibele systemen welke ik ken zijn voor zowel drinkwater als cv toepasbaar. Dunwandige cv buis is prima te buigen met een daarvoor bestemde buigtang. In de badkamer zou je kunnen overwegen de cv met koper aan te sluiten. Dit kun je solderen waardoor je veel kleinere koppelingen hebt. Voordeel is tevens dat het niet roest in de vochtige ruimte.

De dunwandige cv buizen zijn gegalvaniseerd, hier door zullen ze minder snel roesten, echter in een badkamer kan dit best gebeuren. Schilderen is dan wellicht beter en fraaier.

Succes.
 

Fiesiekus

  • #3
De witte "kunststof" leidingen (inwendig zit overigens 1 alu-laag) moeten met een speciale tang op koppelingen geperst worden. Die moet je dan ook lenen/huren (= nadeel).

Zie verder Xr8's verhaal.

Verder zijn er verchroomde dunwandige stalen-CV pijpen; die staan iets deftiger dan de gegalvaniseerde pijp. Overigens ook met knelkoppelingen aan te sluiten.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Je kunt ook de leidingen in de muur freezen, en dan de radiator van onderen aansluiten.
Dat is 10 keer mooier dan al die lelijke leidingen over de muur, want dat ziet er zo niet uit vind ik.
 

Fiesiekus

  • #5
De vraag is of de badderkamer gerenoveerd wordt; om nou de tegeltjes eraf te boeksen om een CV-piep weg te werken, is zo wat.

Alternatief is aanvoer&retour beide boven aansluiten, even aangenomen dat die radiator daarop uitgelegd is.
 

Veronika

  • #6
Nee, beide van boven kan niet met deze radiator, er kan geen stijgpijp in nl.

En infrezen is ook niet meer van toepassing, de tegels zitten er al op. Helaas, gemiste kans!

Bedankt voor de tips! Dus de flexibele buizen die ik in handen heb gehad, incl de bijbehorende koppelingen, kon ik sowieso niet zonder die perstang gebruiken?? Vreemd, dat hebben ze er ook niet bij gezegd, toen... Maar bestaan er van die flexibele buizen die echt wit zijn, dus zonder kleine lettertjes erop?

Benieuwd of dit alle opties zijn, meer reacties welkom.
 

Fiesiekus

  • #7
Er zijn ook wel flexibele buizen die met knelkoppelingen gemonteerd worden, maar je vindt die knelkoppelingen niet zo fraai geloof ik? Je zou eens bij een goede installateur kunnen informeren wat voor systemen ie heeft met knelkoppelingen of perskoppelingen.
 

Veronika

  • #8
Mbt flexibele buizen: zo lang zijn die stukken niet, een knelkoppeling boven de vloer vind ik niet erg, en in de badkamer kan het dan wel in 1x van plafond tot aansluiting. Dan hoeft een knelkoppeling niet erg te zijn.

Dat zou dus een goede optie zijn. Blijft de vraag of er ook witte buis is zonder tekst. Weet iemand hoe deze buizen heten?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Is die radiator niet om te ruilen, veel designradiatoren zijn op vier punten aan te sluiten, u hebt dan geen lange leiding naar beneden nodig.
Is uw radiator ook op vier punten aan te sluiten dan kunt u zelf een stromingsbuis plaatsen, standaard zitten die er vrijwel nooit in.
De stromingsbuis hoort bij een bovenaansluiting in de retour te zitten.
 

Veronika

  • #10
Hai Jan,

De radiator heeft 4 aansluitpunten. Ik dacht dat een stromingsbuis niet zou passen, gezien het model van de radiator.



Gezien de ruimte is dit zo'n beetje het enige model dat bij ons past: alle smalle radiatoren hebben (voorzover ik kon vinden!) verticale buizen die met horizontale buizen zijn verbonden. In plaats van andersom, horizontale buizen die met verticale buizen aan elkaar zijn verbonden.
 

Mark en 3 meiden

  • #11
Al op de site van de verkoper of merk van de radiator gekeken over hoe je hem aan zou kunnen sluiten?
 

Veronika

  • #12
Je bedoelt dat ie misschien wel 2x van boven zou kunnen, als er een soort schotje van binnen zou zijn ingebouwd?

(Dat bestaat nl, heb ik net ergens gezien. Maar deze heeft het vast niet. Maar idd, dat zou ik nog kunnen navragen.)
 

Xr8

  • #13
Kan heel goed dat er een schot in zit. Kijk even naar de installatie mogelijkheden. Staan vaak in de handleiding beschreven.

De witte buis is op rollen van 500m te verkrijgen. Ruim lang genoeg voor een standaard woonhuis lijkt mij. Op alle buis staat tekst. Hierin staat de toepasbaarheid maximale druk en temperatuur vermeld.

Bij de G.m.a heb ik ook wel eens van die rolletjes gezien, wat voor merk het is weet ik niet. Ik ga ervan uit dat wanneer men daar de buis verkoopt zij ook de koppelingen en benodigde gereedschappen verkopen/verhuren.

Succes.
 

Veronika

  • #14
Ja, die witten buizen vind ik dus eigenlijk niet zo mooi, met die lettertjes.

Nog even over stromingspijpjes, hoe werkt dit? Is dat gewoon een buis die verticaal in de radiator wordt geplaatst waardoor het inkomende of juis uitgaande water omhoog of omlaag wordt gedwongen?

Dit past toch niet in elke radiator? Zoeen als die wij gekocht hebben bijv, heeft hele smalle stroken waardoor het water stroomt, daar kan vanaf de ingang geen buis in volgens mij.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
In de radiator op de foto kunnen geen stromingsbuizen geplaatst worden, er zal een schotje in moeten zitten, de leverancier weet dat.
 

Veronika

  • #16
Precies, dat dacht ik ook.

Kan een zelfde type radiator met "wijdere" buizen verticaal, maar allemaal vanuit een horizontale buis bovenaan waar de inlaat ook zit, wel een stromingsbuis bevatten? Lijkt mij nog steeds niet, omdat dit er niet in te plaatsen is als de ingang van opzij is.
 

Kloek77

  • #17
Heeft u de radiator nu thuis staan?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
In dit soort radiatoren met de aansluiting opzij kan geen stromingsbuis geplaatst worden.
 

Veronika

  • #19
Dank, dat dacht ik ook. Ik heb een andere gezien waarvan de verkoper aangeeft dat er wel een in kan... dat moet ik dan nog wel zien.

Ja, de radiator staat thuis. Is nog wel ingepakt, ik overweeg nog een andere, een dure, die wel een schotje heeft intern, en dus middenonder of middenboven kan worden aangesloten. Dat scheelt veel buis in de badkamer :D
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #20
En is veel mooier dan met en buis over de muur, u moet er jaren tegen aan kijken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu